USO: Naomi Osaka protv Serene do prve GS titule!

Japanska teniserka Naomi Osaka napravila je pravu senzaciju i osvojila US open pobedom nad Serenom Vilijams u finalu! Tajfun iz Japana oduvao Serenu i Njujork! Naomi Osaka pobedila Serenu Vilijams i osvojila US Open. Druga titula u karijeri za dvadesetogodišnju teniserku iz Japana. Prva grend slem…!

Tenis 08.09.2018 | 23:55
USO: Naomi Osaka protv Serene do prve GS titule!
Od spektakla skandal u finalu US opena! Serena vikala i plakala, Osaka je novo svetsko čudo! Mlada Japanka izdržala strahovit pritisak i slavila u finalu Otvorenog prvenstva SAD sa 6:2, 6:4.

Senzacija!

Titula u ženskom grend slem finalu US Opena ide u Japan. A, ne ostaje u Americi, kao što su svi mislili kada su do finala stigle Serena Vilijams i Naomi Osaka.

Japanska senzacija odigrala je savršen turnir, a najbolje je sačuvala za kraj, za veliko finale sa jednom od najboljih igračica "belog sporta" svih vremena.

6:2, 6:4, za sat i 21 minut!

Najveći teniski stadion na svetu "Artur Eš" bio je ispunjen do poslednjeg mesta. Tek jedna mala grupica Haićana, odakle je Osakin otac, i Japanaca bio je na strani mlade teniserke. Svi ostali navijali su za legendarnu Serenu, ljubimicu domaće publike. Osvajačica 23 grend slem titule (šest na US Openu) u najmanju ruku imala je podršku kao što je ima jedan fudbalski tim.Njeni navijači na kraju nisu marili za sudijske molbe i naredne, bodrili su Serenu čak i prilikom servisa.

Ali, džabe.

Naomi Osaka rešila je da ove noći ispiše nove stranice istorije tenisa. Možda je ovaj meč simbolično i najavio odlazak jedne od najvećih i dolazak teniserke koja je spremna da je dostigne ili čak nadmaši.

A, sve je, ipak, zakuvala Serena. Iako joj je 37 godina (napuniće 26. septembra), Amerikanka se ponela vrlo nekorektno kada je počela da gubi konce meča iz ruku. Posle brejka i vođstva 3:1, Osaka je počela da igra neverovatno. Vezala je tri gema i stigla na korak od četvrtog. On je pripao Japanki pošto je sudija Karlos Ramos opravdano kaznio Vilijams.

Amerikanka je u drugom setu komunicirala sa svojim trenerom, što je zabranjeno na US Openu, opomenuta od strane glavnog sudije i onda je nastao šou, koji je, međutim, prerastao u svojevrsni skandal, neviđen u finalima.

Serena je smatrala da je bez razloga opomenuta i da je Ramos pogrešio. Usledila je još jedna opomena. Vilijams je izgubila poen, a on je značio i brejk za Osaku, odnosno vođstvo 4:3 Serena je počela da besni, polomila je i reket…Vrhunac je bila njena svađa sa Karlosom Ramosom. Nazvala ga je i lopovom zbog uzetog poena. Po pravilima, sudija je Sereni oduzeo gem, pa je Japanka bez borbe povela 5:3.

Na tribinama je nastao haos. Serena je lako dobila gem na svoj servis, ali ne i sledeći. Osaka se smirila, izmerila puls i odigrala još jedan savršen gem. Za zasluženu pobedu i titulu.

Nažalost, senku na spektakularno finale bacila je Serena Vilijams, ali ne i na pobedu Naomi Osake. Amerikanka se ponela kako joj ne priliči, a po reakcijama stručnjaka iz celog sveta, njena ljutnja nije bila opravdana i sudija je u svakoj situaciji postupio po pravilima, odnosno onako kako je morao.

Serena je plakala od besa i tuge, a Osaka od sreće.

Japanka je ove godine stigla do četvrtog kola Australijan Opena. Na Rolan Garosu i Vimbldona dva puta je uspevala da dogura do trećeg kola, a sada je vlasnica grend slem titule.

Japanka sada u svojoj kratkoj karijeri ima dve titule naspram 72 Serenine, od čega su čak 23 grend slem. Prvu je osvojila davne 1999, kada je Naomi imala nepune dve godine.

Čini se da je ovim trijumfom počela nova era ženskog tenisa. Japanskog sigurno, jer je ovo prva grend slem titula za zemlju izlazećeg sunca.

Osaka je potvrdila da je budućnost već stigla i u meču koji je u najmanju ruku bio bizaran slavila sa 6:2, 6:4.

Devojka koja ima samo 20 godina stigla je do prvog Grend slem trofeja u svom prvom finalu, sprečivši idola da dođe do 24. trofeja na najvećim takmičenjima.

Serena je takođe izgubila drugo uzastopno GS finale jer je prethodno od nje na Vimbldonu bila bolja Anđelik Kerber. 

Naomi je odigrala fantastičan prvi set u kojem je, kada je prevazišla početnu nervozu, potpuno dominirala i koristila svaku grešku rivalke. U drugom je potvrdila da ima "glavu" za šampiona jer je bila jača od drame koja se odvijala između Serene i sudije Karlosa Ramosa. 

Amerikanka je "zaratila" sa sudijom posle opomene za "koučing", ona ga je nazvala lopovom tvrdeći da joj je ukrao poen, a nakon toga on joj je oduzeo i gem. Vilijamsova je završila u suzama žaleći se supervizoru i ponavljajući da joj se u Njujorku prečesto događaju ovakve situacije. 

To nije mnogo omelo Osaku koja je sjajno servirala i završila posao za 80 minuta. 

Od spektakla skoro pa skandal! Imali smo sjajan meč, veliko finale, divne poene, brutalne udarce, borbu dve sjajne teniserke, a onda je Serena Vilijams zapalila gledalište žaliće se da ju je sudija pokrao i sve je krenulo naopako! Serena je plakala i vrištala na organizatore, prekidala meč nekoliko puta, ali mlađana Japanka Naomi Osaka sve je to uspela da izdži i načini malo svetsko čudo - 6:2, 6:4!  

Velika Serena je na kolenima, mala Naomi je tronu! Do juče je bila prva Japanka koja je uspela da uđe u neko finale grend slema, a evo noćas je prva Japanka koja je uspela i da se okiti jednom od najvrednijih titula u teniskom svetu. I to protiv koga - protiv teniserke koja je Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država osvajala šest puta, a grend slem trofej neverovatna 23 puta u singlu. 

Nažalost, ovaj trijumf mlade Naomi Osako ostaje u maloj senci Serenine predstave, međutim, kada se strasti smire jedna nova teniska nada sasvim sigurno izbiće u prvi plan, kao i njen veličanstven uspeh.

Koliko je bila dominanta Osako je pokazla u prvom setu, kada je se duplim brejkom izborila za 4:1 i došla nadomak prvog prvog seta. Amerikanka je odgovorila agresivnijom igrom, uspela je da smanji na 2:4, ali prvu šansu Japanka koristi i na svoj servis dolazi do vođstva od 1:0. Prethodno je spasla dve brejk lopte... 

Serena je mnogo bolje ušla u drugi set i konačno je uspela da oduzme servis protivnici za 3:1. I tada su krenule prve čarke sa sudijama. Osaka to koristi i uzvraća - 2:3, pa 3:3. Serena je tražila izvinjenje od sudije Karlosa Ramosa jer je Japanki dodelio poen zbog druge opomene. Nastavila je Amerikanka svađu sa španskim sudijom i u pauzi između gemova, rekla mu je da je lopov jer joj je oduzeo poen, a on je ponovo kaznio i oduzeo joj je čitav gem. Više nije bilo povratka. Na Osaki je bilo samo da zadrži koncentraciju i dovrši posao, što je ona i učinila.  

Plač i na drugoj strani. Ali sada od sreće.

Naomi Osako je šampionka US opena!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar