За само три деценије коале ће потпуно да нестану са земље

Повећано крчење шума за пољопривредна земљишта могло би до 2050. године узроковати изумирање коала у аустралијској савезној држави Новог Јужног Велса, упозорили су конзерватори.

Занимљивости 08.09.2018 | 13:17
За само три деценије коале ће потпуно да нестану са земље
Према извештају Светског фонда за заштиту природе (WWФ) и Већа за заштиту природе, научници су користили сателитске снимке за мерење убрзања стопе крчења шума како би измерили утицај на рањиве и угрожене врсте.

"Аустралијски WWФ процењује како је у савезној држави Нови Јужни Велс остало мање од 20 хиљада коала, те како би овим темпом могле изумрети до 2050. године", изјавио је конзерватор WWФ-а Стјуарт Бланч.

"Морамо зауставити претерано крчење шума ако желимо одржати коале у животу у дивљини", додао је Бланч.

Извештај је објављен на Светски дан угрожених врста, којим се обележава смрт последњег тасманијског тигра у зоолошком врту у Хобарту 1936. године.

Из владе Новог Јужног Велса негирају да крчење шума угрожава станишта коала за које тврде да су заштићена. Наводе да су нова истраживања показала да је број коала у дивљини много вечи него што се раније мислило.

Аустралијска фондација за заштиту коала процењује да је широм Аустралије у дивљини остало мање од 100 хиљада коала, могуће чак и око 43.000. Угрожава их губитак станишта, напади паса, пожари и саобраћајне несреће.

Коале су класификоване као "рањиве" због губитка станишта, међутим из Фондације сматрају како би требало да се класификују као "критично угрожене" и наводе како треба заштитити већи број станишта.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар