Za samo tri decenije koale će potpuno da nestanu sa zemlje

Povećano krčenje šuma za poljoprivredna zemljišta moglo bi do 2050. godine uzrokovati izumiranje koala u australijskoj saveznoj državi Novog Južnog Velsa, upozorili su konzervatori.

Zanimljivosti 08.09.2018 | 13:17
Za samo tri decenije koale će potpuno da nestanu sa zemlje
Prema izveštaju Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) i Veća za zaštitu prirode, naučnici su koristili satelitske snimke za merenje ubrzanja stope krčenja šuma kako bi izmerili uticaj na ranjive i ugrožene vrste.

"Australijski WWF procenjuje kako je u saveznoj državi Novi Južni Vels ostalo manje od 20 hiljada koala, te kako bi ovim tempom mogle izumreti do 2050. godine", izjavio je konzervator WWF-a Stjuart Blanč.

"Moramo zaustaviti preterano krčenje šuma ako želimo održati koale u životu u divljini", dodao je Blanč.

Izveštaj je objavljen na Svetski dan ugroženih vrsta, kojim se obeležava smrt poslednjeg tasmanijskog tigra u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine.

Iz vlade Novog Južnog Velsa negiraju da krčenje šuma ugrožava staništa koala za koje tvrde da su zaštićena. Navode da su nova istraživanja pokazala da je broj koala u divljini mnogo veči nego što se ranije mislilo.

Australijska fondacija za zaštitu koala procenjuje da je širom Australije u divljini ostalo manje od 100 hiljada koala, moguće čak i oko 43.000. Ugrožava ih gubitak staništa, napadi pasa, požari i saobraćajne nesreće.

Koale su klasifikovane kao "ranjive" zbog gubitka staništa, međutim iz Fondacije smatraju kako bi trebalo da se klasifikuju kao "kritično ugrožene" i navode kako treba zaštititi veći broj staništa.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar