Клопово правило: Ко не зна енглески - иде!

Менаџер Ливерпула инсистира да његови фудбалери уче језик земље у којој играју. И томе посвећује велику пажњу.

Фудбал 09.09.2018 | 09:00
Клопово правило: Ко не зна енглески - иде!
Харизматични менаџер Ливерпула Јирген Клоп познат је због "хард рок" фудбала, често необичних јавних наступа и због инсистирања на детаљима.

А, један од њему важнијих детаља је начин на који ће комуницирати са играчима, као и то како ће његови фудбалери међусобно причати.

У Ливерпулу Клоп инсистира да то буде на енглеском језику.

Бивши клупски тутор за енглески језик, Алан Редмонд, открио је у разговору за "Дејли мејл" тај веома занимљив моменат.

"Клоп инсистира на знању енглеског језика и то му је изузетно важно. Из искуства знам да су у десет од десет случајева најбољи играчи они који желе да уче", рекао је он.

"Нећу да истичем имена, али могу да се сетим седам или осам прилика у којима су нови играчи дошли у клуб и нису били заинтересовани да уче језик. Обично им се догађало да већ у првом или другом наредном прелазном року оду из клуба", објаснио је Редмонд.

Када је стигао на Енфилд, Клоп је од Алберта Морена тражио да потпуно научи енглески језик. Овог лета, одушевио га је нови голман Алисон, јер је одмах по доласку знао језик и јер је био спреман да додатно учи.

С обзиром на то да је радио у Ливерпулу, Редмонд је открио и како је учио играче.

"Фудбалер мора бити у стању да разуме тренера и мора да разуме основне ствари из живота. На почетку је најважније да разумеју тренера. Учили смо их речима које се најчешће понављају, као и изразима које менаџери и играчи користе".

Стручњак за енглески каже да говори италијански, шпански и француски и да су према његовом мишљењу у сваком језику најважнији глаголи.

"Када играч не разуме енглески, а то се понекад догађа, онда он покушава да нађе било који начин да схвати шта му саиграчи говоре. Да би успео, труди се да уочи једну или две речи у реченици и да на основу њих стекне бар ширу слику о чему му говоре. А, ту су глаголи углавном најважнији", објаснио је Редмонд.

Према писању енглеских новинара, тренутно у Ливерпулу проглем са енглеским језиком имају новајлије Наби Кејта и Фабињо.

Ако желе да играју код Клопа, а сигурно желе, мораће да што пре да почну да уче и да уђу у "штос". У супротном...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар