Klopovo pravilo: Ko ne zna engleski - ide!

Menadžer Liverpula insistira da njegovi fudbaleri uče jezik zemlje u kojoj igraju. I tome posvećuje veliku pažnju.

Fudbal 09.09.2018 | 09:00
Klopovo pravilo: Ko ne zna engleski - ide!
Harizmatični menadžer Liverpula Jirgen Klop poznat je zbog "hard rok" fudbala, često neobičnih javnih nastupa i zbog insistiranja na detaljima.

A, jedan od njemu važnijih detalja je način na koji će komunicirati sa igračima, kao i to kako će njegovi fudbaleri međusobno pričati.

U Liverpulu Klop insistira da to bude na engleskom jeziku.

Bivši klupski tutor za engleski jezik, Alan Redmond, otkrio je u razgovoru za "Dejli mejl" taj veoma zanimljiv momenat.

"Klop insistira na znanju engleskog jezika i to mu je izuzetno važno. Iz iskustva znam da su u deset od deset slučajeva najbolji igrači oni koji žele da uče", rekao je on.

"Neću da ističem imena, ali mogu da se setim sedam ili osam prilika u kojima su novi igrači došli u klub i nisu bili zainteresovani da uče jezik. Obično im se događalo da već u prvom ili drugom narednom prelaznom roku odu iz kluba", objasnio je Redmond.

Kada je stigao na Enfild, Klop je od Alberta Morena tražio da potpuno nauči engleski jezik. Ovog leta, oduševio ga je novi golman Alison, jer je odmah po dolasku znao jezik i jer je bio spreman da dodatno uči.

S obzirom na to da je radio u Liverpulu, Redmond je otkrio i kako je učio igrače.

"Fudbaler mora biti u stanju da razume trenera i mora da razume osnovne stvari iz života. Na početku je najvažnije da razumeju trenera. Učili smo ih rečima koje se najčešće ponavljaju, kao i izrazima koje menadžeri i igrači koriste".

Stručnjak za engleski kaže da govori italijanski, španski i francuski i da su prema njegovom mišljenju u svakom jeziku najvažniji glagoli.

"Kada igrač ne razume engleski, a to se ponekad događa, onda on pokušava da nađe bilo koji način da shvati šta mu saigrači govore. Da bi uspeo, trudi se da uoči jednu ili dve reči u rečenici i da na osnovu njih stekne bar širu sliku o čemu mu govore. A, tu su glagoli uglavnom najvažniji", objasnio je Redmond.

Prema pisanju engleskih novinara, trenutno u Liverpulu proglem sa engleskim jezikom imaju novajlije Nabi Kejta i Fabinjo.

Ako žele da igraju kod Klopa, a sigurno žele, moraće da što pre da počnu da uče i da uđu u "štos". U suprotnom...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar