Рађа пред улазак у Кућу славних о Србима...

. . . о професору, Дуди, Карију, Моки, Божи. . .  Дино Рађа, жива легенда хрватске кошарке, у петак улази у Кућу славних, а пре тога је решио да се захвали свима који су му на томе помогли.

Кошарка 07.09.2018 | 21:45
Рађа пред улазак у Кућу славних о Србима...
Рађа је на официјалном фејсбук профилу изразио захвалнст кошаркашким "величинама" као што су Дражен Петровић, Дуда Ивковић, Светислав Пешић, Мока Славнић и многи други.

Рађа ће уласком у Кућу славних, после Мирка Новосела, Крешимира Ћосића и Дражена Петровића постати четврти Хрват чувеног здања у Спрингфилду.

Рађа је почео са Зораном Моком Славнићем, бившим играчем и тренером Црвене звезде.

"Мока Славнић, односно Велики Мокану. Након три утакмице Славко да оставку и у свлачионицо прие четврте и долази велики маг и поприча са старијима па дође до мене и каже: 'Мали, како се зовеш и шта играш?'. Мислим ја, мајко мила. Пре нисам играо ништа, а овај не зна ни како се зовем. Међутим, већ након 5-6 минута зове он мене да удјем. Сваку утакмицу сам играо све више и више, а при крају сезоне почео сам да улазим у петорку. Шта су они сви видели у мени, немам појма, али очито нису фалили. Иначе, за разлику од Славка, Мокану је био доста мекши и релаксиранији. Играо би баскет са нама сваки дан. Варао, крао, лагао је за резултат и нико га није могао добити. И ту научис пуно, а да ниси свестан. И зато хвала за све велики Мокану", написао је Рађа за Славнића.

Захвалио се и српском тренеру Светиславу Карију Пешићу, човеку код кога се "паклено радило".

"Светислав Пешиц звани Кари. И код њега се паклено радило. На Старој планини у изолацији по 3 тренинга дневно. Први је увео кондиционог тренера у тренажни процес. Проф. Каралеја. Игман и скакаоница су постали познати по нама, а не скакачима. Врхунски стручњак. Строг, али поштен. Пуно смо од њега научили сви заједно. Његова екипа из Бормиа 87’ је постала светски позната. Грациас Кари".

Да се подсетите, Дино је у каријери освојио две Евролиге, три лиге Југославије, Куп Кораћа, два пута грчки шампионат и још много других трофеја. Сврстан је међу 50 кошаркаша који су највише допринели Евролиги у њеној историји.

Рађа је захвалан још једном прослављеном српском стручњаку, а у питању јеДушан Дуда Ивковић.

"Дуда Ивковић. Респецт. Још један од којег сам пуно тога научио. Након Креше добија у руке репрезентацију пуну талента и врхунски слаже коцкице. Колико год неко мислио да је лако било дати лопту у руке Дразену, Тонију, Влади или Дину и све је решено толико све то треба да се ухода. Те четири године комбинација клупских тренера и њега је свих нас избацило у орбиту. Припреме су трајале од 3-5 месеци. Да, да. Олимпијада Сеул 88’ први дан припрема је био дан након финала плеј-офа 8.5. а повратак с исте 3.10. Тренинг сутрадан у 10. Па данас кажу да су уморни и не могу играти. Свакако код Дуде је била дисциплина и нико није био звезда. Сваки покушај би одмах у корену био заустављен. Исто је викао на Дражена и на задњег у низу. Касније смо се сретали преко противничких клубова и било је ту свега, али увек респецт. ХВала за све Дуда", наставио је Рађа.

Хрватски кошаркаш имао је и шта да каже о Аци Николићу, "професору" за којег је имао да исприча две занимљиве приче.

"Сад мало о људима с којима сам мање радио, али су имали утицаја на моју каријеру. Професор Аца Николић. Ко је Аца Николић? По мени кључна фигура кошарке на овим просторима. Човек који је одгојио плејаду врхунских тренера, геније неслућених размера, упоран на детаљима, човек после чијих тренинга боли глава, а не ноге. Профа је долазио у Сплит пар пута годишње на испомоћ Бога. Испричаћу два момента да схватите његову генијалност и визију.

Прва прича.

Тренирамо 5 на 5 на једном кошу. Каже Профа у једном тренутку стоп. Ми по инерцији направимо по неки корак, а он ће нама: 'Не, не, не. Ти су био ту, ти тамо , ти онамо, ти си стајао овако, а ти онако и тако свих десет. У милиметар. И онда. Овако је требало и помиче нас ко шаховске фигуре. Угао блока под 90 а не 68 степени, и тако даље до најситнијег детаља.

Прича друга.

Фамозно финале у Минхену против Макабија. Негде пред сам крај првог полувримена радим блок на врху рекета за Срету и онај њихов Американац Симс ме набоде лактом у плексус намерно. Нико ништа није видео, судије најмање. Мени се одмах закрваве очи и тражим га да му вратим, међутим свира крај. Свлачионица, Божо држи говор, па Профа своје и излазимо назад на терен. Мени Профа чини прстом да дођем до њега. Каже 'да га ниси такнуо', а ја њему 'кога, шта'. Знаш ти и кога и шта. Ниста њему није могло да промакне. Профо почивај у миру и хвала на свему".



Рађу ће у петак, у Кућу славних у Спрингфилду увести легендарни Лери Бирд, бивши кошаркаш Бостон Селтикса за које је Хрват некада наступао.

Он је испричао и Божидару Маљковићу, свом тренеру у неколико година које је провео у славној Југопластици.

"Божо Маљковић. Кад су га довели питао сам се ко је сад овај. Нико никад није чуо ниста о њему него је препоручен од стране Аце Николица. Врло брзо се показало да смо добили нешто посебно. Радили смо ко пси, а његово знање је било огромно. И најважније его му није сметао да позове профу неколико пута годишње да ради с нама. На терену тешки диктатор, а ван терена тотално другачији. Пријатељ за сва времена. Кад смо се растајали рекао нам је да запамтимо протекле 4 године јер се тако нешто добро неће поновити. Како је само био у праву. Има сам још изванредних сезона и победа, али таква екипа људи и играча на једноме месту никад више", закључио је Дино Рађа.

Хрватски трофејни кошаркаш током каријере наступао је за Југопластику, Рому, Бостон, Панатинаикос, Задар, Олимпијакос, Цибону и Сплит.

Поред осталих, заједно са бившим репрезентативцем Југославије и Хрватске у Кућу славних улазе и Џејсон Кид, Грент Хил, Стив Неш и Реј Ален.

Коментари / 0

Оставите коментар