Швајцарци бијесни на Шаћирија!

Јесмо на планини, али нисмо залуђени националисти! Главни уредник спортске рубрике популарног швајцарског портала Блик (Блицк) критиковао је начин на који се Ђердан Шаћири извинио због албанског "орла".

Фудбал 05.09.2018 | 15:45
Швајцарци бијесни на Шаћирија!
Швајцарски фудбалери албанског порекла Шаћири и Гранит Џака, а после и "прави" Швајцарац Штефан Лихтштајнер, капитен репрезентације, правили су провокаторску гестикулацију на Светском првенству, посебно на утакмици са Србијом.

То је наишло на критике не само српске већ и швајцарске јавности незадовољне што њихови репрезентативци наглашавају своје порекло док носе национални дрес.

На првом окупљању тима после Мундијала, а пред почетак Лиге нација, поменути играчи су у друштву још неколико саиграча и селектора Владимира Петковића изашли пред медије.

То су медији поздравили, а уредник "Блика" Феликс Бингезер је нагласио и да су тим "добрим потезом" показали јединственост екипе и тимски дух.

Међутим, за разлику од Џаке и Лихтштајнера за које истиче да су се искрено извинили због провоцирања признавши да су погрешили показивањем "довглавог орла", Шаћиријеву изјаву је назвао глупом.

"Извињавам се свима који су се увредили док су гледали утакмицу у планинама",саркастично је рекао Шаћири што је промакло извештачима.

Новинар Блика сматра да је тај Шаћиријев израз "у планинама" еквивалентно назвати некога "сељачином" и да беспотребно долива уље на ватру.

"Да, господине Шаћири, ми смо планинска земља. Али не, господине Шаћири, нису сви који живе на планинама ускоумни и залуђени националисти", написао је Бингезер.

Он је критиковао и селектора Петковића који је најавио да ће, уколико Лихтштајнер не буде играо, капитенску трако понети управо Џака.

"Тако је показао да не схвата димензију кризе идентитета свог тима. Непромишљено заобилази Јана Зомера и поставља Џаку изнад њега у хијерархији. Посебно што би Зомер могао да развије моћ повезивања у овом хетерогеном тиму", наводи уредник Блика.

Новинар на крају позива на нове промене у селекцији Швајцарске како би се поправио имиџ селекције, јер сматра да после оставке председника Савеза Петера Жилерона морају да оду спортски директор Клаудио Сулсер и селектор Петковић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар