Švajcarci bijesni na Šaćirija!

Jesmo na planini, ali nismo zaluđeni nacionalisti! Glavni urednik sportske rubrike popularnog švajcarskog portala Blik (Blick) kritikovao je način na koji se Đerdan Šaćiri izvinio zbog albanskog "orla".

Fudbal 05.09.2018 | 15:45
Švajcarci bijesni na Šaćirija!
Švajcarski fudbaleri albanskog porekla Šaćiri i Granit Džaka, a posle i "pravi" Švajcarac Štefan Lihtštajner, kapiten reprezentacije, pravili su provokatorsku gestikulaciju na Svetskom prvenstvu, posebno na utakmici sa Srbijom.

To je naišlo na kritike ne samo srpske već i švajcarske javnosti nezadovoljne što njihovi reprezentativci naglašavaju svoje poreklo dok nose nacionalni dres.

Na prvom okupljanju tima posle Mundijala, a pred početak Lige nacija, pomenuti igrači su u društvu još nekoliko saigrača i selektora Vladimira Petkovića izašli pred medije.

To su mediji pozdravili, a urednik "Blika" Feliks Bingezer je naglasio i da su tim "dobrim potezom" pokazali jedinstvenost ekipe i timski duh.

Međutim, za razliku od Džake i Lihtštajnera za koje ističe da su se iskreno izvinili zbog provociranja priznavši da su pogrešili pokazivanjem "dovglavog orla", Šaćirijevu izjavu je nazvao glupom.

"Izvinjavam se svima koji su se uvredili dok su gledali utakmicu u planinama",sarkastično je rekao Šaćiri što je promaklo izveštačima.

Novinar Blika smatra da je taj Šaćirijev izraz "u planinama" ekvivalentno nazvati nekoga "seljačinom" i da bespotrebno doliva ulje na vatru.

"Da, gospodine Šaćiri, mi smo planinska zemlja. Ali ne, gospodine Šaćiri, nisu svi koji žive na planinama uskoumni i zaluđeni nacionalisti", napisao je Bingezer.

On je kritikovao i selektora Petkovića koji je najavio da će, ukoliko Lihtštajner ne bude igrao, kapitensku trako poneti upravo Džaka.

"Tako je pokazao da ne shvata dimenziju krize identiteta svog tima. Nepromišljeno zaobilazi Jana Zomera i postavlja Džaku iznad njega u hijerarhiji. Posebno što bi Zomer mogao da razvije moć povezivanja u ovom heterogenom timu", navodi urednik Blika.

Novinar na kraju poziva na nove promene u selekciji Švajcarske kako bi se popravio imidž selekcije, jer smatra da posle ostavke predsednika Saveza Petera Žilerona moraju da odu sportski direktor Klaudio Sulser i selektor Petković.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar