Како УЕФА кажњава због утрчавања навијача на терен?

Навијачи Црвене звезде стрепе да би УЕФА могла да казни клуб утакмицом без навијача због утрчавања "делија" на терен Ред Бул Арене у Салцбургу.

Фудбал 05.09.2018 | 18:00
Како УЕФА кажњава због утрчавања навијача на терен?
Црвено-бели су овог лета већ бити тако кажњени због својих присталица, али је сада ситуација много напетија јер би то значило да би "Рајко Митић" био празан дуго чеканој утакмици у Лиги шампиона.

Међутим, с обзиром на то како је УЕФА претходних година санкционисала клубове у сличним сутуацијама, навијачи не би требало да брину, само финансијски сектор Црвене звезде.

Врло добар пример је лондонски Тотенхем који је кажњен 13.000 евра због улетања његових навијача на терен током меча са Партизаном у Лиги Европе 2014. године.

Најсвежији пример је дуел гршког Астераса и шкотског ХИбернијана у другом колу квалификација за Лигу Европе, када је Астерас кажњен само новчано са 5.000 евра због утрчавања његових навијача на терен, иако је био домаћин меча. С друге стране, гости су кажњени са 8.000 евра, а оба клуба су добила упозорење.

Новчано са 18.000 евра кажњена је и подгоричка Будућност, а УЕФА није миловала ни највеће европске клубове у сличним ситуацијама.

За касу у Ниону је посебно "профитабилна" била прошла година када је Барселона кажњена са 19.000 евра због утрчавања навијача каталонског клуба на терен након спектакуларне победе над ПСЖ 6:1, а после пораза 4:0 у Паризу и пласмана у четвртфинала ЛШ.

Селтик је исте године кажњен са 10.000 евра након што су његови навијачи утрчали на терен, а један од њих чак насрнуо на фудбалера ПСЖ Килијана Мбапеа.

Манчестер сити је кажњен са 18.000 евра јер су његови навијачи попут Звездиних осим трчавања на терен бацали и предмете.

УЕФА је казнила Арсенал са 5.000 због утрчавања навијача, а Бајерн са 3.000 евра због бацања предмета на терен Емирата током дуела два тима у Лиги шампиона у Лондону.

Најдрастичније су кажњени Олимпик Лион и Бешикташ 2017, по 100.000 евра и условном казном на две године јер је због улетања навијача на терен и бацања предмета дуел два тима каснио 45 минута.

Проблем за Звезду може бити и материјална штета коју су "делије" направиле на Ред Бул Арени, а на шта је УЕФА посебно осетљива.

Ипак, осим веће финансијске казне и вероватно условне не би требало очекивати затварање капија "Маракане" у Лиги шампиона ове сезоне.

Међутим, уколико навијачи Звезде током мечева са Наполијем, ПСЖ и Ливерпулом направе и најмањи инцидент, црвено-бели се неће добро провести пред Дисциплинском комисијом УЕФА.

Ипак, како је УЕФА оценила славље Звездиних навијача у Салцбургу због историјског пласмана у Лигу шампиона сазнаћемо у петак, 7. септембра.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар