Kako UEFA kažnjava zbog utrčavanja navijača na teren?

Navijači Crvene zvezde strepe da bi UEFA mogla da kazni klub utakmicom bez navijača zbog utrčavanja "delija" na teren Red Bul Arene u Salcburgu.

Fudbal 05.09.2018 | 18:00
Kako UEFA kažnjava zbog utrčavanja navijača na teren?
Crveno-beli su ovog leta već biti tako kažnjeni zbog svojih pristalica, ali je sada situacija mnogo napetija jer bi to značilo da bi "Rajko Mitić" bio prazan dugo čekanoj utakmici u Ligi šampiona.

Međutim, s obzirom na to kako je UEFA prethodnih godina sankcionisala klubove u sličnim sutuacijama, navijači ne bi trebalo da brinu, samo finansijski sektor Crvene zvezde.

Vrlo dobar primer je londonski Totenhem koji je kažnjen 13.000 evra zbog uletanja njegovih navijača na teren tokom meča sa Partizanom u Ligi Evrope 2014. godine.

Najsvežiji primer je duel grškog Asterasa i škotskog HIbernijana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, kada je Asteras kažnjen samo novčano sa 5.000 evra zbog utrčavanja njegovih navijača na teren, iako je bio domaćin meča. S druge strane, gosti su kažnjeni sa 8.000 evra, a oba kluba su dobila upozorenje.

Novčano sa 18.000 evra kažnjena je i podgorička Budućnost, a UEFA nije milovala ni najveće evropske klubove u sličnim situacijama.

Za kasu u Nionu je posebno "profitabilna" bila prošla godina kada je Barselona kažnjena sa 19.000 evra zbog utrčavanja navijača katalonskog kluba na teren nakon spektakularne pobede nad PSŽ 6:1, a posle poraza 4:0 u Parizu i plasmana u četvrtfinala LŠ.

Seltik je iste godine kažnjen sa 10.000 evra nakon što su njegovi navijači utrčali na teren, a jedan od njih čak nasrnuo na fudbalera PSŽ Kilijana Mbapea.

Mančester siti je kažnjen sa 18.000 evra jer su njegovi navijači poput Zvezdinih osim trčavanja na teren bacali i predmete.

UEFA je kaznila Arsenal sa 5.000 zbog utrčavanja navijača, a Bajern sa 3.000 evra zbog bacanja predmeta na teren Emirata tokom duela dva tima u Ligi šampiona u Londonu.

Najdrastičnije su kažnjeni Olimpik Lion i Bešiktaš 2017, po 100.000 evra i uslovnom kaznom na dve godine jer je zbog uletanja navijača na teren i bacanja predmeta duel dva tima kasnio 45 minuta.

Problem za Zvezdu može biti i materijalna šteta koju su "delije" napravile na Red Bul Areni, a na šta je UEFA posebno osetljiva.

Ipak, osim veće finansijske kazne i verovatno uslovne ne bi trebalo očekivati zatvaranje kapija "Marakane" u Ligi šampiona ove sezone.

Međutim, ukoliko navijači Zvezde tokom mečeva sa Napolijem, PSŽ i Liverpulom naprave i najmanji incident, crveno-beli se neće dobro provesti pred Disciplinskom komisijom UEFA.

Ipak, kako je UEFA ocenila slavlje Zvezdinih navijača u Salcburgu zbog istorijskog plasmana u Ligu šampiona saznaćemo u petak, 7. septembra.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar