Чеферин потврдио - УЕФА уводи треће такмичење за клубове!

Или у најмању руку планира реформе постојећих. . .

Фудбал 02.09.2018 | 14:00
Чеферин потврдио - УЕФА уводи треће такмичење за клубове!
УЕФА размишља да поново уведе треће клупско такмичење од 2021 - објавио је пре два дана немачки Билд. Трагом те вести новинари широм Старог континента салетели су челнике Европско куће фудбала како би добили нешто више информација. Први човек УЕФА Александар Чеферин потврдио је да је информација немачког таблоида тачна, али да је реализација пројекта још далеко. 

Подсетимо се и како је писао Билд: Реформа међународних такмичења предвиђа следеће:

- Лига шампиона се наставља са 32 клуба.
- Лига Европе се такође игра, али уместо 48 сада са 32 клуба.
- И треће европско такмичење, Куп Европе (чије ће се званично име тек утврдити), а који ће имати 32 учесника.

То је наводно производ договора између две фудбалски најмоћније оргназицаије УЕФА и ЕКА, а за циљ ће имати подизање атрактивности саме Лиге Европе, као и спортског квалитета и маркетиншке добити за оне мање клубове. Већ годинама свима је јасно да се Лига шампиона лагано "затвара", те да екипе са истока готово да немају шта да траже у таквој конкуренцији. Све то потакло је ћелнике УЕФА да ураде нешто и за оне мање. Или боље рећи, одлучили су да мрвице огромног колача намењеног највећима баце и оним сиромашнијим клубовима. 

"Да, истина је да планирамо неке реформе", казао је Чеферин. "То је највећи изазов за нас у ближој будућности. Морамо да пронађемо неку врсту равнотеже. Велики клубови желе да играју само између себе, а малима остаје да сањају снове и кроз квалифиакције дођу до елите, да тако остану живи. Колико год да разговарам са представницима тих великих ставови се не мењају, али они разумеју да се овде ради о развоју фудбала. Јасно им је и да део новца морају да препусте малима. Ипак, мало је вероватно да ће се вратити нека романтична времена и неки успавани великани. Одлагање и успоравање еволуције игре је највише што УЕФА у овом моменту може да уради. Разлика између малих и великих све је већа и сми смо свесни да је поларизацију немогуће спречити. А кад је већ тако, хајде да покушамо да је успоримо".  

Чеферин није могао богзна колико конкретно о новом, трећем такмичењу, али нешто је ипак изнео...

"Тренутно смо на нивоу дискусија. Размишљамо: да ли је боље имати 64 клуба у Лиги Европе или 32 у Лиги Европе и још 32 у неком трећем такмичењу. Још смо у почетној фази", поручио је Словенац. 

Подсетимо, Чеферин је током јучерашњег дана казао да УЕФА више не може да одолева техничким иновацијама и да ће ВАР бити уведен и у њена такмичења од наредне сезоне. Тестирање је већ заказано и догодиће се у финалу европског Суперкупа догодине.

Млађи можда не знају да је под окриљем УЕФА раније и постојало треће такмичење под називом Куп победника купова у коме су учествовали сви победници националних купова. Из необјашњивих разлога оно је 1999. године укинуто. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар