Čeferin potvrdio - UEFA uvodi treće takmičenje za klubove!

Ili u najmanju ruku planira reforme postojećih. . .

Fudbal 02.09.2018 | 14:00
Čeferin potvrdio - UEFA uvodi treće takmičenje za klubove!
UEFA razmišlja da ponovo uvede treće klupsko takmičenje od 2021 - objavio je pre dva dana nemački Bild. Tragom te vesti novinari širom Starog kontinenta saleteli su čelnike Evropsko kuće fudbala kako bi dobili nešto više informacija. Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin potvrdio je da je informacija nemačkog tabloida tačna, ali da je realizacija projekta još daleko. 

Podsetimo se i kako je pisao Bild: Reforma međunarodnih takmičenja predviđa sledeće:

- Liga šampiona se nastavlja sa 32 kluba.
- Liga Evrope se takođe igra, ali umesto 48 sada sa 32 kluba.
- I treće evropsko takmičenje, Kup Evrope (čije će se zvanično ime tek utvrditi), a koji će imati 32 učesnika.

To je navodno proizvod dogovora između dve fudbalski najmoćnije orgnazicaije UEFA i EKA, a za cilj će imati podizanje atraktivnosti same Lige Evrope, kao i sportskog kvaliteta i marketinške dobiti za one manje klubove. Već godinama svima je jasno da se Liga šampiona lagano "zatvara", te da ekipe sa istoka gotovo da nemaju šta da traže u takvoj konkurenciji. Sve to potaklo je ćelnike UEFA da urade nešto i za one manje. Ili bolje reći, odlučili su da mrvice ogromnog kolača namenjenog najvećima bace i onim siromašnijim klubovima. 

"Da, istina je da planiramo neke reforme", kazao je Čeferin. "To je najveći izazov za nas u bližoj budućnosti. Moramo da pronađemo neku vrstu ravnoteže. Veliki klubovi žele da igraju samo između sebe, a malima ostaje da sanjaju snove i kroz kvalifiakcije dođu do elite, da tako ostanu živi. Koliko god da razgovaram sa predstavnicima tih velikih stavovi se ne menjaju, ali oni razumeju da se ovde radi o razvoju fudbala. Jasno im je i da deo novca moraju da prepuste malima. Ipak, malo je verovatno da će se vratiti neka romantična vremena i neki uspavani velikani. Odlaganje i usporavanje evolucije igre je najviše što UEFA u ovom momentu može da uradi. Razlika između malih i velikih sve je veća i smi smo svesni da je polarizaciju nemoguće sprečiti. A kad je već tako, hajde da pokušamo da je usporimo".  

Čeferin nije mogao bogzna koliko konkretno o novom, trećem takmičenju, ali nešto je ipak izneo...

"Trenutno smo na nivou diskusija. Razmišljamo: da li je bolje imati 64 kluba u Ligi Evrope ili 32 u Ligi Evrope i još 32 u nekom trećem takmičenju. Još smo u početnoj fazi", poručio je Slovenac. 

Podsetimo, Čeferin je tokom jučerašnjeg dana kazao da UEFA više ne može da odoleva tehničkim inovacijama i da će VAR biti uveden i u njena takmičenja od naredne sezone. Testiranje je već zakazano i dogodiće se u finalu evropskog Superkupa dogodine.

Mlađi možda ne znaju da je pod okriljem UEFA ranije i postojalo treće takmičenje pod nazivom Kup pobednika kupova u kome su učestvovali svi pobednici nacionalnih kupova. Iz neobjašnjivih razloga ono je 1999. godine ukinuto. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar