Анализа: Феномен Павков!

Разбијена глава Милана Павкова је дигла разбијену војску. Али то није све…

Фудбал 30.08.2018 | 17:00
Анализа: Феномен Павков!
Није се више имало куд! Било је још 40 минута, али је Звезда била на конопцима. Без игре и идеје како напасти распомамљени Салцбург. Милојевић је изабрао једноставно решење. А једноствна су увек најбоља. Ушао је „прави“ шпиц! Класична „деветка“ уместо принудног решења на центрафорфу. Милан Павков је добио шансу у недоба.

И његовим уласком се појавила прва пукотина у игри до тада савршеног Салцбурга. У дуелу је гурнуо и  пореметио штопера Рамаља који се оклизнуо и Павков се нашао у шанси из које је било скоро немогуће дати гол. Али нешто се десило.

„Знали смо квалитет Павкова и да он може донети промену. Чим он уђе нешто се дешава. Нешто кува у противничкој одбрани“, рекао је спортски директор Митар Мркела после меча.

Феномен Павкова је тешко објаснити. Чак ни Мркела није аргументовано објаснио шта се то дешава. Али и он, и сви остали, знају да се то „нешто“ деси када момчина ледене фаце из Чуруга крочи на терен.

На Звездину срећу, десило се оно најлепше. Павков је био окидач тог првог знака несигурности у одбрани Аустријанаца. А онда и катализатор блицкрига у режији Бена, Дегенека и осталих звездаша.

Храбро је ушао у дуел са Хајдаром. Глава у главу. Крв је већ почела да иде од дуела са тамнопутим везистом, а онда је налетео безборазни Погранчић и као случајно га згазио на груди. И коначно је прокључала звездашка крв која је до тада била у некој врсти хибернације. Павков се устао као да ништа није било. Закрпили су га на брзину и вратио се да притисне Погранчића и Рамаља.

Шта се касније десило, сви знате… А Павков је до краја меча без икакве задршке улазио у дуел, нападао, бранио, скакао, није дао ни педаљ терена без велике борбе.

А шта ће се десити са Павковим даље, то нико не зна. Ни Мркела. Или неће да каже што му је у опису посла када је финиш прелазног рока у оваквим ситуацијама.

„Видећемо“, био је директоров одговор на питање да ли Павков остаје.

А утисак је да би требало. Цена на тржишту му није ни близу као Радоњићева који је добар посао и зарада. Не доноси неку велику финансијску ињекцију која је Звезди увек потребна. Па и данас када је економска омча око врата опуштенија за неких двадесетак милиона. Продаја Павкова за неколико стотина хиљада евра не би био неки посебан финансијски бенефит. Останак Павкова у Црвеној звезди би општем утиску био спортски бенефит.

Дошао Боаћи или не, са Стојиљковићем који је ризична инвестиција, Јовељићем који је ни на неби, ни на земљи, Милан Павков је потребан Звезди. Биће довољно утакмица за све.

Павков је „деветка“. Класична. Навијачи воле деветке. Ривали стрепе од њих. Која је то класа „деветке“ тешко је проценити. Али довољна да Звезди буде оружје са клупе, понекад и као стартер. Голови у Радничком не би требало да буду референца, мада су неки били посебно занимљиви. Павкову треба судити на основу онога што је донео овог лета. Уласком против антифудбалера из Летоније је одблокирао мучан и тврд меч. Улазак синоћ је донео Лигу шампиона. И то је довољно да се не баш велика минутажа МиланаПавкова оцени као драгоцена.

Ту је и занимљив психолошки угао. Нити је Милојевић на почетку веровао у њега, нити је имао тренерску сујету и тврдоглавост да истраје у том ставу. Повратак на позајмицу у Раднички је из тог психолошког угла био раскрсница са које би многи кренули у каријерном контрасмеру. Павков није. Наставио је да ради, напредује и даје голове. То је оно што „деветке“ раде. Дају голове.

Павков је остао јак у глави после Милојевићеве прве сече и вратио се још амбициознији и стрпљивији. Она ледена фаца открива и црту карактера да ни сталне приче овог лета о одласку нису могле да га психолошки поремете. Био је на граници да оде - још је - али се на њему не види да га дотиче што би већ сутра могао да спакује кофере. Исти је. И кад не игра, и кад игра, и кад му ушивају главу… Спреман да у сваком секунду лови грешку штопера, али пре свега да буде у служби тима.

Милојевић то све више цени и поштује. Чак и да неће, принуђен је на то. Каква ће бити коначна одлука, сазнаћемо већ данас или сутра када се завшава прелазни рок. Ако Звезда пружи праву шансу Павкову, можда то крене у току приче као што је била са Николом Жигићем. Ко ће га знати… Ако Павков буде продат, неко ће за мале паре добити добру „деветку“. Павков је феномен који је тешко објаснити. Али неки феномен јесте. Сви бисмо волели да видимо, какав.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар