Analiza: Fenomen Pavkov!

Razbijena glava Milana Pavkova je digla razbijenu vojsku. Ali to nije sve…

Fudbal 30.08.2018 | 17:00
Analiza: Fenomen Pavkov!
Nije se više imalo kud! Bilo je još 40 minuta, ali je Zvezda bila na konopcima. Bez igre i ideje kako napasti raspomamljeni Salcburg. Milojević je izabrao jednostavno rešenje. A jednostvna su uvek najbolja. Ušao je „pravi“ špic! Klasična „devetka“ umesto prinudnog rešenja na centraforfu. Milan Pavkov je dobio šansu u nedoba.

I njegovim ulaskom se pojavila prva pukotina u igri do tada savršenog Salcburga. U duelu je gurnuo i  poremetio štopera Ramalja koji se okliznuo i Pavkov se našao u šansi iz koje je bilo skoro nemoguće dati gol. Ali nešto se desilo.

„Znali smo kvalitet Pavkova i da on može doneti promenu. Čim on uđe nešto se dešava. Nešto kuva u protivničkoj odbrani“, rekao je sportski direktor Mitar Mrkela posle meča.

Fenomen Pavkova je teško objasniti. Čak ni Mrkela nije argumentovano objasnio šta se to dešava. Ali i on, i svi ostali, znaju da se to „nešto“ desi kada momčina ledene face iz Čuruga kroči na teren.

Na Zvezdinu sreću, desilo se ono najlepše. Pavkov je bio okidač tog prvog znaka nesigurnosti u odbrani Austrijanaca. A onda i katalizator blickriga u režiji Bena, Degeneka i ostalih zvezdaša.

Hrabro je ušao u duel sa Hajdarom. Glava u glavu. Krv je već počela da ide od duela sa tamnoputim vezistom, a onda je naleteo bezborazni Pogrančić i kao slučajno ga zgazio na grudi. I konačno je proključala zvezdaška krv koja je do tada bila u nekoj vrsti hibernacije. Pavkov se ustao kao da ništa nije bilo. Zakrpili su ga na brzinu i vratio se da pritisne Pogrančića i Ramalja.

Šta se kasnije desilo, svi znate… A Pavkov je do kraja meča bez ikakve zadrške ulazio u duel, napadao, branio, skakao, nije dao ni pedalj terena bez velike borbe.

A šta će se desiti sa Pavkovim dalje, to niko ne zna. Ni Mrkela. Ili neće da kaže što mu je u opisu posla kada je finiš prelaznog roka u ovakvim situacijama.

„Videćemo“, bio je direktorov odgovor na pitanje da li Pavkov ostaje.

A utisak je da bi trebalo. Cena na tržištu mu nije ni blizu kao Radonjićeva koji je dobar posao i zarada. Ne donosi neku veliku finansijsku injekciju koja je Zvezdi uvek potrebna. Pa i danas kada je ekonomska omča oko vrata opuštenija za nekih dvadesetak miliona. Prodaja Pavkova za nekoliko stotina hiljada evra ne bi bio neki poseban finansijski benefit. Ostanak Pavkova u Crvenoj zvezdi bi opštem utisku bio sportski benefit.

Došao Boaći ili ne, sa Stojiljkovićem koji je rizična investicija, Joveljićem koji je ni na nebi, ni na zemlji, Milan Pavkov je potreban Zvezdi. Biće dovoljno utakmica za sve.

Pavkov je „devetka“. Klasična. Navijači vole devetke. Rivali strepe od njih. Koja je to klasa „devetke“ teško je proceniti. Ali dovoljna da Zvezdi bude oružje sa klupe, ponekad i kao starter. Golovi u Radničkom ne bi trebalo da budu referenca, mada su neki bili posebno zanimljivi. Pavkovu treba suditi na osnovu onoga što je doneo ovog leta. Ulaskom protiv antifudbalera iz Letonije je odblokirao mučan i tvrd meč. Ulazak sinoć je doneo Ligu šampiona. I to je dovoljno da se ne baš velika minutaža MilanaPavkova oceni kao dragocena.

Tu je i zanimljiv psihološki ugao. Niti je Milojević na početku verovao u njega, niti je imao trenersku sujetu i tvrdoglavost da istraje u tom stavu. Povratak na pozajmicu u Radnički je iz tog psihološkog ugla bio raskrsnica sa koje bi mnogi krenuli u karijernom kontrasmeru. Pavkov nije. Nastavio je da radi, napreduje i daje golove. To je ono što „devetke“ rade. Daju golove.

Pavkov je ostao jak u glavi posle Milojevićeve prve seče i vratio se još ambiciozniji i strpljiviji. Ona ledena faca otkriva i crtu karaktera da ni stalne priče ovog leta o odlasku nisu mogle da ga psihološki poremete. Bio je na granici da ode - još je - ali se na njemu ne vidi da ga dotiče što bi već sutra mogao da spakuje kofere. Isti je. I kad ne igra, i kad igra, i kad mu ušivaju glavu… Spreman da u svakom sekundu lovi grešku štopera, ali pre svega da bude u službi tima.

Milojević to sve više ceni i poštuje. Čak i da neće, prinuđen je na to. Kakva će biti konačna odluka, saznaćemo već danas ili sutra kada se zavšava prelazni rok. Ako Zvezda pruži pravu šansu Pavkovu, možda to krene u toku priče kao što je bila sa Nikolom Žigićem. Ko će ga znati… Ako Pavkov bude prodat, neko će za male pare dobiti dobru „devetku“. Pavkov je fenomen koji je teško objasniti. Ali neki fenomen jeste. Svi bismo voleli da vidimo, kakav.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar