Потребне реформе у образовању РС

"С обзиром на то да смо на прагу нове школске и академске године, ученицима и студентима желимо успјех у наставку школовања, уз напомену да Партија демократског прогреса наставља да инсистира на реформи образовања у Републици Српској, како би стратегија школовања била усклађена са потребама тржишта рада", наводи ПДП у саопштењу за јавност.

Република Српска 29.08.2018 | 11:58
Потребне реформе у образовању РС
ПДП поручује да ће учинити све да буду усвојене мјере које ће бити спроводиве, с циљем лакшег и бржег добијања посла по завршетку школовања.

"Наш план је да број запослених у Републици Српској достигне 350.000 радника у периоду до 2025. године.

За то је, између осталог, неопходно смањити и уписне квоте на факултете за занимања која су на тржишту рада вишак, а повећати за она која недостају Републици Српској". 



ПДП указује да је потребна и редовна размјена информација између пословне заједнице и Министарства просвјете и културе, како би дјеца и родитељи на вријеме били упознати са потребама тржишта рада у Републици Српској.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

децко

29.08.2018 10:21

Потребно је да Србија Бих и Хрватска ускладе историјске удзбенике да не трујете дјецу висе глупостима, болесници! То под број 1!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

29.08.2018 11:39

Ма немојте молим Вас примјер из Финске овим Додиковим треба навести неки примјер из Сомалије ,Киргистана...Сто би неко уцио кад се диплома мозе купити а оросвјетни радници да сто мање раде,не дај Бозе да се они озноје...

Name

Ре

30.08.2018 16:49

Реформе. Прво избаците из основних и средњих школа све оне који су купили дипломе по приватним факултетима!

Name

Робин Худ

29.08.2018 10:39

Можда би требало преписати од најбољих...... Ученици и студенти Финске поносни су носиоци титуле најбољих на свијету.. Њихов образовни систем темељи се на пружању истих основних образовних услуга свој дјеци и младим људима. Образовање је обавезно (односи се и на стране држављане с пребивалиштем у Финској) и почиње када дијете буде 7 година старо, а завршава са напуњених 16 година старости. Филозофија њиховога образовнога система темељи се на мишљењу да свако има нешто за допринијети те да чак и они који имају проблема с одређеним предметима не смију бити остављени, него се с њима треба додатно радити. У Финској је нормално да у једноме разреду предају два или чак три наставника која се међусобно надопуњују, али и помажу ученицима који нису савладали одређени дио градива. Ученицима помажу и њихови разредни колеге, стога се цијело школовање доживљава као процес учења, повјерења, али и одмора. Друга важна тачка финског образовног система је стварање стабилног окружења за ученике. Наиме, основна и средња школа спојене су у једну школу, стога ученици немају проблема с одласком и навикавањем на нови простор, а и омогућен им је останак са једним наставником/професором до краја основно-средњошколског образовања. Након завршетка досредњег образовања, образовање се може додатно стјецати у гимназијама или струковним школама. Ако ученикове вјештине нису усавршене до стандарда које захтјева даљње образовање, могу надопунити и побољшати школске свједоџбе уписом тзв. допунског образовања, односно, десетог разреда. -Средње школе похађају ученици с навршених 15 година, а завршавају са 18. У школама нема оцјена, а испити се полажу два пута годишње- у прољеће и у јесен. Средња школа им је структурирана тако да се заврши један од три темељна течаја којима се опредјељују за даљње образовање, односно, студирање. Једна од најважнијих ставки финског образовног система је та да је студирање бесплатно за све студенте. Студенти у Финској своју будућност проналазе на једној од двије врсте високообразовних института, свеучилишта и велеучилишта која су конципирана на академским и научним истраживањима те наставним методама. Сва свеучилишта омогућују студентима опредјељивање за додипломски степен, магистериј, постдипломски и докторски степен. Виши стандард образовања може се захвалити и опремљености образовних установа. Лабораторији су врло добро опремљени, зграде су модерне и функционалне, а студентске погодности одличне. Наиме, сви студенти имају слободан приступ свим библиотекама у Финској, а све високошколске институције пружају им бесплатан Интернет. Студенти си сами осмишљавају распореде и планове испитивања, а за евентуалну помоћ могу се јавити студентским савјетовалиштима и професорима. Студентски синдикати и студентске организације организују подучавање и заједничко учење, али и бројне слободне активности. Јер ми са нашим министрима,страначким деканима и професорима...нигдје и никад доћи нећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

29.08.2018 11:18

Ти си оцито слаб са математиком. До 16 иду у основну, а са 18 заврсавају средњу. Насе образовање је добро да није приватних скола и факултета којима је битно да се уплати сколарина, знање небитно, оцјене би до и г просјека.

Name

ре

30.08.2018 09:25

У Финској или некој другој западној земљи, можете након завршене стручне школе или заната, добити посао и живјети од те плате солидно. Док дјеца иду у школе, истовремено раде праксу и кад заврше, максимално су способни за оно што ће радити. Овдје влада комплекс да радиш као пекар, продавач, комуналац....Све је срамота, само није срамота "радити" у канцеларији, иако је често сраман нацин на који се неко запослио.

Name

Ре

29.08.2018 10:44

Чим је вјеронаука ушла у школе нема овдје зивота !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

29.08.2018 11:13

Цуј вјеронаука предмет! Зар јос постоји то пуњење мозга религијом? Не видим засто је то битно за зивот! Довољно је сто само по себи вјеровање у бице које не видис граници са дефиницијом лудила!

Name

Учитељ

29.08.2018 14:20

Вјеронаука је била у школама до времена када је твој деда планирао породицу. Комунисти су је избацили из школа. Сада је враћена а не уведена као нов предмет.

Name

Херцеговац

29.08.2018 11:00

Легитимитет разним дописним универзитетима и њиховим дипломама су дали управо професори са тезгама, и наравно држава јер они и воле те кадрове, који немају своју главу, него слушају вођу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

29.08.2018 11:30

Не реално обецање да це до 2025 бити запослених 350000 . За 7 година иселице се најмање 100000 људи ,35000 бице висе умрлих него родјених. Е о насељавању миграната незнам ниста ал све су прилике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

29.08.2018 14:45

Погледајте конкурсе за посао у области образовања и примјетицете да су већином "намјестени" цим су објављени, трази се приправник, а у тој општини сигурно има макар 5 наставника који су радили на одредјено и тако положили државни испит. Некада је било нормално да се запошљавају људи са бироа са искуством, а сад приправник има предност. Тамни вилајет и ништа друго!

ОДГОВОРИТЕ