Шта је све Додик причао странцима?

Мијењање ставова Милорада Додика, те страначки високо позиционираних функционера СНСД-а, по питању односа са западом константно се претаче из благонаклоног у радикално бојкотовање истог. Од бојног поља, санкција, па до неславног покушаја лажирања „позива“ на инаугурацију Доналда Трампа за Жељку Цвијановић(!?) и лобирања по Вашингтону да се са исте скине.

Република Српска 28.08.2018 | 18:05
Шта је све Додик причао странцима?
По потреби и изборној години, од жртве до љубави са својим „џелатом“.

Сајт Викиликс (WикиЛеакс), представља репозиториј који скупља, архивира и објављује јавности недоступне документе, попут депеша, е-маил преписки и остале материјале које носе стауст тајности. Већина садржаја је добијена „упадом“ у разне базе података (хакерски напади) влада, агенција, приватних субјеката који се баве стратешким планирањем, амбасада и слично.

Истраживањем базе поменутог сајта, долази се до информација и својевремених изјава највиших функционера СНСД-а по питању међународних односа, приступања Босне и Херцеговине НАТО-у, Прудског споразума.



Из увида у историју ставова које су исказали, долази се до утиска да они сами нису начисто коју позицију заузимају по питању Републике Српске, Босне и Херцеговине, њиховог уређења и позиције у региону, Европи и свијету. Сва реторика на којој је базирана идеја СНСД-а о Републици Српској као држави је била непозната Додику прије 2010 године, а иза затворених врата је чак отворено заговарао, саједно са својим партијским колегама, идеју унитаризације Босне и Херцеговине, реформу одбране, цијепање Републике Српске и стварање БиХ са четити мултиетничке цјелине, а постоје чак и изводи у којима говори о куповини медија од стране владе Републике Српске.

Кренимо.

Ступањем на мјесто предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине, 2007. године, Никола Шпирић је пред Домом народа БиХ изнио свој амбициозан програм у коме је „обећао како ће напорно радити на имплементацији реформи које би помогле припреми Босне и Херцеговине за приступање ЕУ и НАТО-у“.



У подршци није заостао ни његов партијски колега, Небојша Радмановић.

„Српски члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, који је до сада подржао аспирације ка НАТО чланству, почео је јавно подржавати позив на даље дискусије о чланству због „опадања подршке“ за НАТО у Републици Српској.“

„Осим тога, Радмановић је подржао недавну одлуку Предсједништва да се пријаве за Акциони план за чланство у НАТО-у.“



Потежући „стара-актуелна“ питања, свакако је интересантно дотаћи се и Прудског процеса. Подсјетимо, Прудски споразум представља низ састанака одржаних током 2008. године између тројице представника тада водећих актуелних странака у БиХ. Драган Човић, лидер ХДЗ-а БиХ, Сулејман Тихић из СДА, као и Милорад Додик (СНСД), расправљали су о уставним реформама, те заговарали подјелу БиХ на четири федералне јединице, укључујући и Брчко дистрикт, којима би хрватски народ унутар БиХ постао равноправан и конститутиван са преостала два народа.

Онај који је похитао да први потпише овај документ, чијом имплементацијом би пристао да РС буде 1 од 4, умјесто 1 од 2 ентитета, чиме би смањио утицај Српске на нивоу БиХ и у коначници довео у опасност институцију ентитетског гласања био је управо Милорад Додик.

„Предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и премијер РС Милорад Додик, Сулејман Тихић (СДА) и предсједник ХДЗ-а БиХ – Драган Човић, потписали су документ о „основним принципима“ уставне реформе која је позвала на подјелу Босне и Херцеговине у 4 територијалне јединице.“



Управо Додик, који своје политичке неистомишљенике назива издајницима Српске, пристао је на распакивање Дејтона, отворивши притом Пандорину кутију, гдје је показао спремност да игра по жељама других народа, све то на штету интереса Срба, ставивши потпис на документ којим се умањује значај и величина Републике Српске.

2009. године Игор Радојичић је у разговору са „Амбасадором“ потврдио  поштовање унутрашњег и вањског интегритета Босне и Херцеговине, док је Милорад Додик говорио о „малим корацима“ о којима је Република Српска спремна да разговара када је у питању уставна реформа Босне и Херцеговине.



2008. је Чарлс Инглиш разговарао са Небојшом Радмановићем о реформи одбрамбених капацитета БиХ и преноса војне имовине. Радмановић се тада обавезао да ће се залагати и осигурати подршку за тај споразум код вођства Републике Српске.



2008. године, у октобру Додик се сусрео са Чарлсом Инглишем, Милорад Додик је потврдио да „иако нема много повјерења у СИПА-у“ он не оспорава јурисдикцију ове агенције на територији Републике Српске. У наставку разговора Додик је покушао да објасни да се неће опирати било каквом претресу који би подузимала  СИПА, уколико се достави валидан налог.

На то му је скренута пажња да је ова агенција задужена за издавање налога, и да прималац таквог налога нема могућност да такве налоге и преиспитује или да одлучује да ли да се повинује истим.



Никола Шпирић је у разговору са замјеником секретара за одбрану Гордоном Ингландом у 2008. нагласио да је „потпуно свјестан да успјег у НАТО значи политичу али и одбрамбену реформу“. Такође је додао како је „шокиран чињеноицом како неке политичке елите заправо покушавају да блокирају развој државе“ док се говори о уласку БиХ у НАТО.



Занимљив је и телеграф који показује како је Додик још 2006. страним дипломатама саопштавао како види Косово као независну државу, одвојену од Србије. Тада је такође говорио са одушевљењем о проглашењу независности Црне Горе.



Занимљиво је и обећање Милорада Додика дато 2009. године дато страном дипломати како ће у дјело спровести нову стратегију за ношење са медијима. Тада је потврдио да је Влада Републике Српске објавила грантове за медијске куће за које оне треба да аплицирају.



„То ће им дати нешто пара, а они ће нас подржати – као и у Америци“ рекао је тада Додик.

Извор: Б1.инфо

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

не

28.08.2018 16:24

И шта рећи , а не заплакати. Ја сам лично био слијеп порај сопствених очију, што сам подржавао ову багри и некога ко је мене издавао на сваком кораку. А и Вас, све у Републици Српској. Више нећете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек

28.08.2018 18:54

сам тврдила да рудоња ради против интереса Срба ,ма гдје були ,плацен је од запада зато нас је све мање у Српској а ко зна ста је то смеце договорило са западњацима ?

Name

Име

28.08.2018 18:56

Плаци ко ти брани

Name

РУЗА

28.08.2018 19:41

СРЕЦА ДА ПОСТОЈИ ОКТОБАР И КРАЈ ЗА ОВОГ ДИКТАТОРА

Name

Замисли

28.08.2018 20:20

Мозда ти је то код куце!

Name

Режимска манипулације

28.08.2018 20:59

И гнусне подвале, јесу реално стање, које проживљавамо више од деценију. Читајући овај извјештај, са предоченим документима, закључујем да је дуги низ година актуелно "играње" са интересима, народом територијалним интегритетом РС-е,..намјером отимања територије, што представља понижење од стране "истакнутих" политичара, под диригентском палицом "задужених актера". Кулминација стања, на основу ових договора, јесте формирање 3.хрватског ентитета, а 4.рег јединице, о којем Човић никад не говори, али који овде заговарају, гласно, горљиво, чак агресивно, убјеђујући Србе да је то у БиХ гарант живљења и опстанка Срба. За све ово вријеме, дешавају се разни инциденти, да се људи психички убијају у појам, препадају, стрепе за своје животе,.. како не ни били свјесни стварних дешавања... Покушаји отуђења територије РС, као и многе ингеренције ентитета који су пренешени на БиХ ниво, власт представља побједом и "својом борбом за наше добро".. Лицемјерно протјеривање омладине вани, уништење привреде и обезвређење природних ресурса, представљају нашу реалност, наше национално пропадање, сигуран пут ка затирању српског бића уопште, што је изгледа коначница неких наведених, ранијих преговора, тачније-договора.

Name

Бајина лука

28.08.2018 21:44

Хајд нек ми неко објасни на чему се вас оптимизам градии да ће са Вукотом бити боље ? Човјек нема ништа ! Нема идеје ! Нема програма! Он нуди само себе без ничега . И он као сви прије њега ће морат слушати шта и како Бгд жели . Знаци неће моћи мислит својом главом. . Знаци ништа се неће промјенит.

Name

ре Бајина лука

29.08.2018 05:48

Вукота није лопов и нарко бос, као што су неки. Као друго, Савез за побједу има јасан програм и план извлачења из блата у које су нас увалили СНСД, ДНС и СП РС. Вукота Говедарица, предсједник, Младен Иванић, члан предсједништва БиХ, НДП Драган Чавић - НС - СНС - Слобода је по мом мишљењу најбоља опција за НС РС и има највише стручних и поштених људи. Чавић као премијер и Хадзи Јован Митровић као министар МУП-а, заједно са осталим ћланицама СзП ће сигурно урадити доста доброг за Р.Српску и криминалце ће поставити тамо гдје треба да буду.

Name

Бабел

28.08.2018 16:24

Класицан политицар, прица оно сто треба у датој ситуацији,подилази народу, он је онај из вица кад долази политицар куци и казе зени:"Зено победио сам на изборима!" Зена це:"Лазес???" А он:"Не,висе нема потребе да лазем."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганце

28.08.2018 16:28

Све је продао. Врло је лицемјерно играти се патриотизма кад доведес властити народ до амбиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

28.08.2018 16:38

Анализа рудоња или Младен Иваниц Зељка бисерка Цвијановиц или Вукота Говедарица хттп://гласнародан.блогспот.цом/2018/08/вукота-или-зељка-младен-или-милорад.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајина Лука

28.08.2018 16:40

Живите од тих странаца јер вам дају кредите . Да нема њих РС би била само љуштура . И опет нешто против странаца тј. Запада у који бјежите сваки дан . Хајде мало охладите те главе и пусти те прице о странцима. И ко год додје на власт и ако додје неће ништа бољи бити у погледу тих странаца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.08.2018 17:51

Потпуно се слазем

Name

Гаврило

28.08.2018 16:40

Додик и његови су продали вјеру за вечеру одавно. За шаку власти дали би све. Издајници свога рода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавран

28.08.2018 16:51

Писите ста хоцете,немозете утицати са тим на народ.Народ бира оне који иста раде а не ове сто су погубили компасе и надају се у афере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

28.08.2018 20:12

Јес јес гавране,за седам дана поциње кампања па цемо нас двојица под сатор на пецење и пиву,ко је крив опозицији сто нема ни за кикирики

Name

Мало ли је...

28.08.2018 21:08

Што си до сад појео за изборе, а постио између избора. У међувремену си остао и без зуба, па ти печење под шатором и не треба. Окрени се око себе и погледај! Отвори очи! Видиш ли да је све стало, само људи, и то млади, иду-одлазе.

Name

Е

28.08.2018 17:13

Као што видите тада тако причао и опет владао РС, а тек шта сад да кажемо са оваквом причом. Ништа. Има да помете ову нашу јадну и неспособну опозицину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша

28.08.2018 18:21

Није опозиција неспособна вец не зели да говори лази и обмањује свој народ. Рудоња побједјује захваљуљуци демагогији и лаковјерним кретенима који је много а ти си само један примјер.

Name

Туристи

28.08.2018 20:56

Опозиција је бас способна да забавља народ. Од избора до избора мало галаме на власт и после тога опет 4 године екстра плате. Никакве обавезе и никакве одговорности и ако несто крене по злу крива је власт.

Name

Книњанин

28.08.2018 17:46

Кад све додје до краја,а кад додје кукат це те сто бас није било сто је Милорад хтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево српско

28.08.2018 20:18

Ај не сери...

Name

28.08.2018 18:05

Ста се оцекује од опзиције ако побиједи,да крене против БиХ,да се одвоји од Сарајева.да буде опет као и г.Додик против свих и тако да се настави агонија свих у земљи и да се та иста празни полако.Лијепо једа опстине,кантони и ентитети буду јаки само бојим се да док се сви не окрену Сарајеву као главном носиоцу власти нејма помака или ако има волио бих да ми неко објасни како.Они који сањају о отцепљењу бојим се да се варају и треба да доду себи.Опозиција ако доде на власт мораце прихватити услове који се диктирају ван ентитета или це наставити по истом као и г.Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

28.08.2018 20:03

Ако це наставити да раде као и ови онда дабогда никада не побиједили. То је рекао Говедарица и зато га подрзавам. Не мозе се висе правити конфликти нити удрузивати се са Хрватима против муслимана или с муслиманима против Хрвата. Нити некакво братство јединство само треба прихватити реалност и са том реалносцу ици напријед а сви знамо ста је то.

Name

Нострадамус

28.08.2018 20:08

Ко је у опозицији исао против Сарајева и прицао о отцјепљењу и правио конфликте. То су управо радили Снсд и владајуца коалиција они су исли против Сарајева и заговарали одцјепљења и разне референдуме. Мисли мало када писес.

Name

поп

28.08.2018 18:05

Страни плаценик постављен да на све нацине унисти РС.а уз то велики криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцу свој део

28.08.2018 20:49

Ти си гарант овај постени новокомпоновани!

Name

Дервенцанин нови

29.08.2018 00:21

Додик је краљ нас. Петровцани, дрварцани, гламоцани и цитава Херцег-Босна су УЗП њега.

Name

баухау

28.08.2018 18:19

Најтузније је сто народ мисли да су остали бољи.Тако се мислило и за Додика, зато је изгласан кад оно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

28.08.2018 20:27

Је имао 12 година да уради несто.Вријеме је за промјене!

Name

Зивио Додик

28.08.2018 20:47

Зато неце понављати греску.

Name

стрбац

28.08.2018 21:34

Додик није изгласан. Додик је силом доведен. Послије је створена секта, направљена масинерија, окупљен сљам.

Name

Ненад

28.08.2018 19:39

БиХ је дрзава коју су сви признали па иСрбија и Русија. Сви политицари у Републици Српској који прицају о некаквом оцепљењу су непријатељи српског народа па и Додик. Зато треба у октобру да додју паметни срби који це прихватити реалност и радити на економском плану.Политизовању висе нема мјеста мора се створити слободно друство да се људи ослободе терора Снсд. Све се границе морају постовати као и слобода свих градјана који зиве у тим границама. Такодје и границе КиМ то је реалност јер на крају други о нама одлуцују. Када ми одлуцујемо народ се исељава једноставно бјези цим наси политицари крену да несто они рјесавају а ови Снсд су најгори у задњих 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ненад

28.08.2018 21:01

Како ? кад вам Вукота тврди да је РС држава . Знаци у старту вас лазе !!! Шта хоцес даље!!

Name

Робин Худ

28.08.2018 19:41

Коначно да се неко сјети! Дакле на слици су 4 нај трагичнија лика РС,из СНСД-а,а фали Васић,Петровић,с.Митровић,Вишковић ,Теорија,....као и неки од ових назови стручњака,попут Калабића и Радојчића,Лукач.....знали су и за горе ствари ,али не смију од Рудоње да зуцну..... Стевандић, Крајишник,др.Максимовић,Бисерка,Митровић....е то су трагичари....тотални лузери и ,,колатерална штета" ,ако су уопште штета јер су то подгузне мухе ...без мозга,са потребом да неком нешто они објашњавају и достављају информације...а Рускиња то воли! Олош који мора нестати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

28.08.2018 20:30

Тако је слазем се.

Name

још

29.08.2018 11:10

и Тегелтија ..."велики маг кредитне политике, стручњак и творац нове теорије у Економији..тзв ; Уградња магле у Банковни,привредни и развојни процес једне државе путем кредита и потицаја ММФ-а и непознатих банкарских институција"....својим научним радом је "знатно унаприједио привреду" РС и довео је на ивицу ДУГОТРАЈНОГ и вјечитог ропства и зависности на враћанње рата кредита....њена развојна компонента биће видљива тек у 24 вијеку...ако буде иког ...тј, ако остану писани трагови на зидовима пећина....

Name

Ре јос

29.08.2018 13:20

Ахахаха. Одлицно, одлицно рецено.

Name

@

28.08.2018 21:27

Ја као неук за политику знам само једно цовјек који у својој РС продаје не улазе у РС у Привреду вец након његове владавине се статистицки напра и 20 породица МИЛИЈАРДЕРА,а остало крезава сиротиња..Онда тај цовјек је распикруца и није ПАТРИОТА.патрриота своју РС прави економски јаком,и улазе у образовањеа не производи продукт ПОРОДИЦЕ ТАЈКУНА..ОВО ВАМ ЈЕ НАРОДСКИ РЕЦЕНО.Одавно овог ЛАЗОВА ИЗ ЉЕВЦА ,не итертесује РС он није Патриота он јеје РС ојадио..Досао нам главе без испаљеног метка..ТОЛИКО ЈА НЕУК ИЗ НАРОДА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

28.08.2018 23:59

Ниста бољем нисам се ни надала од изрода , овог смеца. Нека их Бозије стигну казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко шта смије

29.08.2018 08:00

Ови хакери смију хакерисати странце а Давид што је хакерисао полицију је то платио главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

29.08.2018 20:27

Не знам ста се ово десава али знам свакако да није добро,не ваља сто се срби дјеле србин сам стари али ово како ја видим не иде на добро треба да будемо слозни а не да се дјелимо на странке....Поз из мањег села Кобатоваца код Лактаса....

ОДГОВОРИТЕ