Како заташкавају убиство Давида?

Четвртак, 30. август, посљедњи је рок до када предсједник Народне скупштине РС мора сазвати Колегијум који ће одлучити о захтјеву народних посланика за сазивањем посебне сједнице парламента са једном тачком дневног реда: "Разматрање неуставних и незаконитих радњи појединих представника институција РС у случају убиства Давида Драгичевића".

Република Српска 25.08.2018 | 21:52
Како заташкавају убиство Давида?
"С обзиром на то да постоје све формалне претпоставке, односно довољан број потписа посланика и материјал који је предложен за посебну сједницу, Колегијум се мора састати и констатовати то, што значи да сједница мора бити сазвана, а на посланицима је да предложени дневни ред усвоје или одбију.

Надам се да ћемо ставити тачку и да ћемо из НСРС, која има надзорну улогу у односу на извршну и судску власт РС, поставити питања према правосуђу, али и тражити одговорност људи који су се мијешали у истрагу узурпацијом надлежности које им не припадају ни по Уставу ни по законима у РС", каже за Вијести посланик ПДП-а Адам Шукало. 
 
Како истиче, у свакој демократског држави врши се међусобна контрола сва три стуба власти, али у РС, па и на нивоу БиХ, пракса је другачија.
 
"У РС имамо модел да републичка тужилаштва уопште не подносе извјештаје НСРС, иако то морају учинити властиту или иницијативу скупштине, без обзира на то што их бира Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС). Ми немамо никакве информације о томе шта се ради у правосуђу.

Грађани РС суочени су са бројним проблемима који се тичу корупције људи који раде у правосуђу. Они су жртве појединаца из правосуђа, који не само да су унијели немир, него и праву несигурност у свим предметима - од предмета имовине до предмета гнусних злочина убијања наше дјеце", упозорава овај народни посланик.
 
Сходно томе, каже да је коначно вријеме да се упали црвени аларм у правосуђу БиХ, те да се испита поријекло имовине судија и тужилаца. 
 
"Увјерен сам да ће се наћи веза између њихове енормне имовине са тајкунима, политичарима, представницима режима, којима служе да би заташкавали случајеве или својим наредбама и закључцима одбацивали истраге и стављали их ад ацта. То морамо зауставити. Овдје је тема како повезати људе који су затровали правосуђе са онима који покушавају да убиство једног младића различитим скупштинским већинама и другим алатима ставе у други план како се о томе не би разговарало", категоричан је Шукало.
 
У разговору за наш портал, он подсјећа да је опозиција иницирала прву посебну сједницу НСРС о случају страдања Давида Драгичевића, те да је резултат био приједлог владајуће владајуће коалиције о формирању Анкетног одбора. 
 
"Друга посебна сједница на којој смо расправљали о извјештају Анкетног одбора, била је потврда људи из владајуће коалиције, који данас оспоравају чињеницу да НСРС треба о томе да се изјасне. Ако се тада требало изјаснити, не можемо након два мјесеца рећи да НСРС није надлежна. То је контрадикторно у односу на приједлог да се формира Анкетни одбор", констатује Шукало. 
 
Како истиче, једним од закључака Анкетни одбор је дефинисао да на бази основа сумње сматра да постоје елементи о извршењу кривичног дјела убиства.
 
"Притиском Анкетног одбора, људи из опозиције, породице Драгичевић и групе Правда за Давида, дошли смо до спознаје да Тужилаштво ништа није урадило. Тек дан након сједнице, Тужилаштво је обавијестило јавност да је издало наредбу о спровођењу истраге.

Наредба о провођењу истраге је нулта тачка, односно први корак у контексту подизања оптужнице. Но, од наредбе до данас, немамо информацију о томе како тече случај, односно како истрага напредује. Чини ми се да се прави исти сценарио као у случају убиства Милана Вукелића, у којем је прије десет година издата наредба о провођењу истраге, а ни дан данас немамо нити обустављену истрагу нити подигнуту оптужницу", наглашава он. 
 
Говорећи о међународном адвокатском тиму, којег је ангажовала породица Драгичевић, а чији се долазак очекује наредне седмице, Шукало напомиње да су се у медијима појавиле погрешне информације које говоре да ће се он бавити истрагом. Објашњава да међународни тим нема надлежности у контексту провођења истраге, већ да је то надлежност тужиоца и МУП-а РС по наређењу надлежног тужиоца.
 
Међународни тим, додаје, контактирао је народне посланике и затражио састанак са члановима Анкетног одбора, те са њим као предсједавајућим Антикоруптивног посланичког клуба у контексту размјене информација.
 
"Међународни тим, као опуномоћенк породице Драгичевић, треба посматрати, а њихово досадашње искуство ријешених случајева, даје довољно оптимизма да ће ово што је до сада породица Драгичевић доживљавала као тортуру појединаца који су приватизовали институције РС бити заустављен, те да ће истрага коначно кренути законитим током.

Такође, потребно је да се у законске оквире врате све надлежности које су одређени представници власти себи противзаконито и противуставно прописивали, како бисмо могли знати на који начин тече истрага и шта је за очекивати", објашњава Шукало.
 
Он сматра да предуслов за почетак законите истраге представља покретање поступка против људи који су узурпирали надлежности које им не припадају, чиме су починили кривична дјела. 
 
"Сви они који су учесници противзаконитог дјеловања не могу учествовати у истрази, било да су у улози тужиоца, било да су у улози службеника МУП-а РС", закључује Шукало.

(Вијести)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Х

25.08.2018 19:59

Риба смрди од главе! Ако Бог да од октобра це глава бити Вукота, те се многе ствари морају мјењати! Ово је невјероватно, да се тако несто догоди, да људи толико дуго захтјевају истину и да нико не реагује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аврам

25.08.2018 20:44

Ста казе министар Лукац, има ли наде да се пронадју изгубљене "гаце" украдене у срцу полиције?

Name

Глас народа

25.08.2018 21:22

Сваста!!!! Имате ли план и програм за изборе?Власт се не добија на такав нацин.Друго ниста не радите па у ствари Васи су представници усвојили закон о тузиластву.Срамота пре изборе бавити се само овом темом.Губите гласове сваки дан.

Name

Дервенцанин нови

26.08.2018 08:08

Кугу замјенити колером. Од два зла, мање изабрати. Докле смо стигли....Тузно и залосно. Само МИРКО САРОВИЦ Има знања и Постен да старк доведе у Ред. И то у цитавој БИХ.

Name

Ре Глас народа

26.08.2018 09:55

Па како се избори добивају по плану мало понудис мало запријетис мало опљацкас некога за главу скратис и имас побједу. Видис таква васа побједа ме отјерала и ако наставите и тако да побједјујете мене тамо висе не видјели.Зао ми је фамилије и пријатеља али нисам имао избора.

Name

Реал

26.08.2018 12:02

Глас народа иза кога се кријес. Опозиција има програм који це бити успјесан, а ви годинама сирите лазне програме па се види докле смо досли да нам омладина одлази па и цитаве породице. Посла нема биједе има, пара нема , корупције имà лоповлука има ста висе треба да ти се казе као доказ.

Name

Морава

25.08.2018 19:59

Шукало се баш изградио. Професионално и политички јасно саопштава све јако јасно. Сви бјеже од овог случаја и остављају породицу Драгичевић. ЈЕДИНО он се не повлачи. Хвала му у овом интервју што је све једноставно, јавно и јасно објаснио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.08.2018 20:24

Цовјек на мјесту свака му част за ово све што се дешава је главни кривац Додик и Лукач 500 хиљада км нуди а зна ко је а да не говорим о другим убојствима сто крије лако је дати паре из државног буђета односно од народа треба сви да живимо ово јос мсло живота достојанствено без мржње па це нам бити мед и мирко..

Name

Ре Морава

25.08.2018 20:31

Добар је мали , на овим изборима би могао добити и 300 гласаова .

Name

Ре

25.08.2018 20:46

Управо тако Имамо златну омладину.

Name

Вјеруј

25.08.2018 21:24

То је особа која вјерује у оно што говори, ту је разлика између њега и осталих безобразних политичара. Он јасно ставља до знања шта говори, све га можете разумјети, а не као неки злобници да свашта изјављују за туђу дјецу, породицу, а ни своју не поштују.

Name

ре ре морава

26.08.2018 03:35

Правда за ДАВИДА,а Сукалу свака цаст

Name

БеЛе

26.08.2018 05:02

За “ре Морава”. ....а ти ћеш ретарде добити кифлу, не сендвич, гаде! Шукало бар има храбрости да каже, што слободан и поштен свијет мисли!

Name

ре ре Морава

26.08.2018 05:27

Па синко сто се ти не окусас на изборима да видимо твој резултат а не само да критикујес друге, Он бар несто покусава

Name

Гојко

26.08.2018 05:34

Прави је лешинар, гради каријеру на туђој муци. Фуј

Name

црвеном ре морави

26.08.2018 06:51

У праву си,постенима 300 гиасова јер је црвена секта све остале подкупљивце и папке добро дресирала.

Name

Ре Ре Морава

26.08.2018 07:55

Мозда си и у праву кад казес да би добио 300 гласова,али то висе говори о овом неписменом гласацком тијелу и тренутној ситуацији у дрзави него о Сукалу.Ста фали цовјеку,цист је политицки,јасно указује на проблеме и могуца рјесења.

Name

Правда за Давида

25.08.2018 20:25

Ма нема од тога НАЖАЛОСТ ништа !!! Није Давида убила особа него “институција” која је јача од закона и која има своје људе у врху врхова . Надам се да себе лажем али је ово превише осјетљиво у вријеме пред изборе кад је улог јако велик да нико не жели да изгуби а поготово не они који су убили Давида јер знају шта то знаци за њих. Они су због тога спремни на све! Казем не знам ко ће то да ископа и како? Убијен је Маузер и остали па 20ак година се још увијек крије ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НА ЗАЛОСТ ТАКО ЈЕ

25.08.2018 22:43

"ПРАВДА ЗА ДАВИДА".ДАВОРЕ ИДИ ДО КРАЈА,ИМАС ПОДРСКУ ЕВРОПСКЕ СИГУРНОСТИ.НЕ ПЛАСИ СЕ.СЛУЗБЕ ТЕ ПРАТЕ.ОВДЈЕ ЈЕ СВЕ ЈАСНО.УБИЦЕ СУ ИСТЕ ИЗ СРБИЈЕ И РС.ИСТИ ЈЕ КРИМ. РЕЗИМ.ЕНГЛЕЗИ И АМЕРИ СУ ИМ ЗА ПЕТАМА.ОСА И СИПА БИХ ТО ДОБРО КОРДИНИРАЈУ.ИДУ ИЗБОРИ ТУ ЈЕ КЉУЦ.

Name

Wодолија

26.08.2018 05:29

Мислим да ће ипак бити све или скоро све откривено. Није то било прво убиство које су покушали да заташкају. На конференцији за штампу је било веома уочљиво како илић сасвим рутински конструише лажно догађај. Мислим да је ту и најслабија тачка. Он је био сигуран да ће све проћи за пар дана , зато и јесу склепали како било причу. Ако пар адвоката заједнички крену у офанзиву, највјероватније је да ће успјети пар ствари доказати и то ће бити довољно да некоме буде суђено. Тек онда ће се све одмотати.

Name

Саво

26.08.2018 05:47

Није да нема ниста мало је задовољних и у рс а и у федерацији када нису задовољни борци који су се борили за те републике и када казу и у рс а и у фед. да им такве не требају а и странци нису задовољни онда несто треба да се мијења.Медјународне снаге долазе и ако избори ниста не промијене (ако буду покрадени) могуц је сценарио дрзавног удара уз помоц страних орузаних снага хапсења и позиције и опозиције у цитавој бих јер ни једни ни други ниста не обецавају тј. Исти су и једни и други,огрезли у криминалу и цувају једни другима ледја.Укидање ентитета и формирање власти на бих нивоу са једним предсједником једним парламентом јер ово сада је прескупо неефикасно криминализовано и не одговара ни становниству ни европи ни свијету никоме не одговара а у одбрану тога нико неби стао осим појединци.

Name

МАКАРИЈЕВ

26.08.2018 06:48

Невјероватно да ни послије 153 дана "од срамне али Много корисне конференције МУП-РС" народ не схвата или неће да схвати да од 2000. године од убиства Петра Стамболића нема подударног убиства. људи овдје је припремано и извршено убиство након шестодневног свирепог мучења.У свим фазама: намамљивање, киднаповање, мучење, убиство и бацање у канализацију(Црквена) присуство врха власти РС. Група -ПРАВДА ЗА ДАВИДА-99% обезбједила доказа и нема ком их доставити, надамо се и вјерујемо још у Судство. Већ је тужилаштву достављено више од 70% доказа а они не поступају већ уништавају доказе и чине ново к.д. и шта још очекује те народе. Ми на Давидовом тргу не можемо поништити учињено али позивамо Вас, да управо Вас, тебе који читаш ово и тебе и тебе који си по страни да спријечимо следећег. Немају они милости и ако бих им ово прошло следећи су свих 20.000 грађана из Парка Младен Стојановић од 14.маја 2016.Стављањем мета на леђа "ИЗДАЈНИЦИ" и позивом својих присташа на трг -НАРОД НА НАРОД-Егзекутор је отворио врата ргзекуције.Може вас смакети било ко од његових и биће-ЗАДЕС-онако случајно.Људи да ли то одобрава те, ако Не, онда га изговори те гласно што Гласније може те! Вриједити ће!Стати ћемо на пут Злу док нас није загрлило, послије је одвећ касно.

Name

Љубица

26.08.2018 07:15

Бас тако, дај бозе да сам у криву, али предуго гледамо такав сценарио да би сада смјели оцековати објективну и професионалну истрагу, судјење...само неко ЦУДО мозе помоци да се овај слуцај ријеси на прави нацин. Не прејудицирам ниста, ни ко су изврсиоци нити сауцесници у овом злоцину, али био би ред, да се конацно и код нас поцне стварати амбијент какве-такве сигурности и повјерења у правосудје, али и друге институције, све друго је небитно. Ако и ово остане "неријесено", онда смо дефинитивно пропали и омладини остаје само да гледа гдје побјеци.

Name

Ре

26.08.2018 07:43

Није институција убила Давида, у институцијама раде људи и поједини људи из институција су убили Давида. Ти људи требају да одговарају!

Name

Дервента

25.08.2018 21:01

СНСД је злоцинацка организација!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 09:26

Тако је то су терористи и огранак ИСИЛ-а

Name

Родио Добој

25.08.2018 21:19

Кладим се у плату да је овај Шукало спреман ухапсити и Доду и Лукача и Обрена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Цетојевиц

26.08.2018 09:15

Најбољи је Сукало и вјерујем једини који би хапсио без обзира ко се на каквој функцији налазио. Обицни градјани би конацно осјетили слободу.

Name

Бошко

28.08.2018 05:07

Сав запјенио у борби за власт. Мислим да је Шукало страни плаћеник и издајник српских интереса. За кога се он бори?!

Name

Родио Добој

25.08.2018 21:19

Кладим се у плату да је овај Шукало спреман ухапсити и Доду и Лукача и Обрена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је убио Давида

25.08.2018 21:56

Само напред Адаме!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.08.2018 22:18

ШУКАЛО МИ СЕ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ДОПАДА .СВЕ ЈЕ ТАЧНО ШТО КАЖЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

500.000 КМ

26.08.2018 06:11

А шта је са обећаних 500.000? Баја се уцутао кад је видио гнусање јавности и реакцију Давора. Не може се крвници купити парама. Има јос људи који су непоткупљиви. Свака част овом Шукалу који најјасније, најгласније и најпрецизније погадја суштину проблема. То је једини пут који води ка циљy. А сви остали тапкају у мјесту. Немојте очекивати од Чубриловића и његове поданичке странке чуда, ни сада ни касније. Јасно вам је шта Чубро ради. Броји своје опљачкане милионе и како да их сачува. Једини начин је додворништво Додику и његовој камарили. Видјели сте шта Чубро изјављује и на који начин на ноż дочекује захтјев опозиције за посебвном сједницом. Умхесто да Чубро буде уставобранитељ, он је уставорушитељ и мали бијели бојажљиви миш из млина лакташког јахача апокалипсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прада

26.08.2018 06:26

Ти Сукало имас глас од мене на октобарским изборима. Хвала ти до неба на залагању око Правде за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

26.08.2018 07:21

Јадан се да јаднијег нема али има вас исто у опозицији зар ни мало немате части образа и људскости дал ви стварно мислите да је народ толико глуп и да не види ста радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрска

26.08.2018 07:25

Адаме пуна подрска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

26.08.2018 07:34

Само ме занима ста це те прицати после избора гахаххах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Цетојевиц

26.08.2018 07:37

Браво за Адама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

В.А

26.08.2018 09:50

Цовјек који немозе водити и сацувати породицу немозе ни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

26.08.2018 18:26

Браво синко,нека ти Бог да снаге.Крвницина нека се сјеме затре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архандјело

26.08.2018 20:32

Правда за насег Давида. И правда за,све нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тон

26.08.2018 21:52

Одговорност,за неовластено иступање у медије, износење нетацних и лазних навода ма рацун убијеног Давида, обмањивање јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новом

27.08.2018 10:41

Дај Адаме не сери висе ухвати се ти каквог посла у тим годинама. Нецес на јаслама дрзаве моци тако дуго. Није народ луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

28.08.2018 05:24

Зло је што такви читав живот проведу на народној грбачи. Четрдесет година ништа у животу није радио нити урадио а сад се накачио народу на леђа. Лијепа мотка.

Name

Пензионер

28.08.2018 08:13

Браво Адаме из моје куће имаш 5 гласова