Успон за добро здравље

Један сат успона по косинама и висовима елиминише од 1. 700 до 2. 100 калорија.

Здравље 23.08.2018 | 10:20
Успон за добро здравље
УКОЛИКО желите да се бавите физичком активношћу која је спој умереног напора, задовољства и дружења, а притом врло делотворна у очувању витке линије, изаберите планинарење. Током само једног сата шетње по планинским косинама и висовима губи се од 1.700 до 2.100 калорија. Ова врста рекреације идеална је и за физичко и за ментално здравље.

Планинарење подиже кондицију, снагу, издржљивост, побољшава циркулацију и убрзава губитак килограма. Осим тога, пешачење у природи и на успону продубљује дисање, па се тако побољшава размена гасова у плућима и освежава цео организам. Такође, подстиче се цревна перисталтика и регулише пражњење црева. Ходање и пењање по планинама јача и затеже мишиће целог тела, посебно ногу, и побољшава покретљивост и еластичност зглобова.

Планинарењем на чистом ваздуху омогућава се и да мозак добија већу количину кисеоника. Ова физичка активност, осим што релаксира, ослобађа од стреса, буди позитивне емоције и подиже самопоуздање.

Почетницима се препоручује пешачење по што равнијим пределима, и то три пута недељно до 30 минута. Они са бољом кондицијом могу оптеретити тело са 60 минута планинарења по благим косинама, али не више од четири пута недељно. Планинари у топ-форми без осећаја умора могу савладавати веће узбрдице и низбрдице током пет сати хода, али опет не чешће него три пута недељно.

Ходање у страну

Планински терен често може да буде састављен од многобројних путељака којима, да би се њима безбедно прошло, мора да се хода бочно, у страну. Што више оваквих акција, више ће се активирати мишићи бокова и бочни и унутрашњи мишићи бутина.

Пењање

Планинарење би требало да подразумева и пењање уз стрмине. Том приликом највише су оптерећени мишићи ногу, а ако је косина под већим нагибом, могу да се укључе и руке.

Пешачење

Приликом пешачења раде све групе мишића. Да би ефекат физичке активности пешачењем био што бољи, битно је да се држи темпо, који је таман толики да може да се разговара, али и правилно дише. Корак би требало да буде опуштен и дуг, терет, уколико га има, треба да се носи на леђима, руке су опуштене поред тела, а леђа исправљена.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар