Uspon za dobro zdravlje

Jedan sat uspona po kosinama i visovima eliminiše od 1. 700 do 2. 100 kalorija.

Zdravlje 23.08.2018 | 10:20
Uspon za dobro zdravlje
UKOLIKO želite da se bavite fizičkom aktivnošću koja je spoj umerenog napora, zadovoljstva i druženja, a pritom vrlo delotvorna u očuvanju vitke linije, izaberite planinarenje. Tokom samo jednog sata šetnje po planinskim kosinama i visovima gubi se od 1.700 do 2.100 kalorija. Ova vrsta rekreacije idealna je i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Planinarenje podiže kondiciju, snagu, izdržljivost, poboljšava cirkulaciju i ubrzava gubitak kilograma. Osim toga, pešačenje u prirodi i na usponu produbljuje disanje, pa se tako poboljšava razmena gasova u plućima i osvežava ceo organizam. Takođe, podstiče se crevna peristaltika i reguliše pražnjenje creva. Hodanje i penjanje po planinama jača i zateže mišiće celog tela, posebno nogu, i poboljšava pokretljivost i elastičnost zglobova.

Planinarenjem na čistom vazduhu omogućava se i da mozak dobija veću količinu kiseonika. Ova fizička aktivnost, osim što relaksira, oslobađa od stresa, budi pozitivne emocije i podiže samopouzdanje.

Početnicima se preporučuje pešačenje po što ravnijim predelima, i to tri puta nedeljno do 30 minuta. Oni sa boljom kondicijom mogu opteretiti telo sa 60 minuta planinarenja po blagim kosinama, ali ne više od četiri puta nedeljno. Planinari u top-formi bez osećaja umora mogu savladavati veće uzbrdice i nizbrdice tokom pet sati hoda, ali opet ne češće nego tri puta nedeljno.

Hodanje u stranu

Planinski teren često može da bude sastavljen od mnogobrojnih puteljaka kojima, da bi se njima bezbedno prošlo, mora da se hoda bočno, u stranu. Što više ovakvih akcija, više će se aktivirati mišići bokova i bočni i unutrašnji mišići butina.

Penjanje

Planinarenje bi trebalo da podrazumeva i penjanje uz strmine. Tom prilikom najviše su opterećeni mišići nogu, a ako je kosina pod većim nagibom, mogu da se uključe i ruke.

Pešačenje

Prilikom pešačenja rade sve grupe mišića. Da bi efekat fizičke aktivnosti pešačenjem bio što bolji, bitno je da se drži tempo, koji je taman toliki da može da se razgovara, ali i pravilno diše. Korak bi trebalo da bude opušten i dug, teret, ukoliko ga ima, treba da se nosi na leđima, ruke su opuštene pored tela, a leđa ispravljena.
 
Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar