ХЕ Дабар: Милион за добар савјет?!

Предузеће „Хидроелектрана Дабар“ платиће 2,3 милиона КМ консултанте за израду уговора потребних за реализацију пројекта ХЕ Дабар, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 21.08.2018 | 13:51
ХЕ Дабар: Милион за добар савјет?!
Тендер за „ангажовање експерата за консултантске услуге ради израде уговора потребних за реализацију пројекта ХЕ Дабар“ расписан је крајем прошле седмице, а процијењена вриједност набавке износи два милиона КМ без  ПДВ-а, односно 2,3 милиона КМ са ПДВ-ом.

Консултантске услуге, између осталог, обухватају анализу ризика и његову алокацију између потенцијалних понуђача и државе/ентитета, односно ефекта одабраног модела за финансирање пројекта, пружање савјетодавних услуга у цјелпкупном процесу преговора са потенцијалним понуђачима, о условима и закључењу уговора.

У детаљном опису набавке „ХЕ Дабар“ је навела да се од понуђача траже савјетодавне услуге приликом избора модела финансирања, анализа и процјена понуда у вези са одабраном тендерском процедуром, савјетодавне услуге у вези са структурама модела финансирања…

„Хидроелектрани Дабар“ консултанти требају и за припрему нацрта уговора

Од понуђача се тражи и правна анализа могућих модела изградње и финансирања, подршка у вези са правним аспектима спровођења одабраног модела финансирања, правни савјети у вези са активностима припреме тендерске документације, припрема нацрта уговора или измјена постојећих или предложених уговора, правна подршка у преговорима са потенцијалним извођачем радова.

Прикупљане документације која је досад израђена за ХЕ Дабар, анализа те документације, дубинска анализа пројекта, израда извјештаја дубинске анализе пројекта, само су још неки од захтјева „ХЕ Дабар“.

Поред ових у тендеру су наведени и бројни други услови, између осталог, припрема детаљних техничких спецификација и гаранција и осталих захтјева везаних за уговарање финансирања и изградње ХЕ Дабар по принципу „кључ у руке“, припрема листе потенцијалних понуђача, припрема нацрта уговора за финансирање и изградњу ХЕ Дабар и друго.

Понуђачи могу да се пријаве на тендер до 4. октобра, а рок за извршење консултантских услуга је 18 мјесеци од дана закључивања уговора, или до окончања процедуре избора стратешког партнера и потписивања уговора за изградњу и финансирање.

Експропријација земљишта у завршној фази

У тендерској документацији је наведено и да је предузеће „ХЕ Дабар“ у претходном периоду завршило припремне радове, израдило главни прпјекат за све објекте, студију изводљивости и економске оправданости, те да је у завршној фази процес експропријације земљишта за добијане грађевинских дозвола.

„’ХЕ Дабар’ посједује еколошку дозволу за изградњу свих објеката. Процијењена вриједност за изградњу и финансирање преосталих објеката и активности и пуштање ХЕ Дабар у рад износи око 200 милиона евра“, наводи се у тендерској документацији.

ХЕ „Дабар“ планира да се ова ХЕ гради из кредита који би враћала у новцу или електричној енергији.

„Стратешки партнер има улогу да изгради објекте и обезбиједи финансијска средства, а предузеће „ХЕ Дабар“ самостално користи изграђени објекат. Партнер обезбјеђује 85 одсто или више од цијене уговора за изградњу и пуштање  електране у рад, а „ХЕ Дабар“ до 15 одсто цијене уговора“, додаје се у тендерској документацији.

Члан Удружења економиста РС „СWОТ“ Предраг Дудуковић рекао је за ЦАПИТАЛ да је за пројекте велике вриједности обавезна израда студије изводљивости или економске оправданости, али да је проблем новац који се код нас за то издваја.

„Ангажовање консултаната за такве ствари није спорно. Међутим, приликом таквих уговарања може бити спорна цијена услуге. Када је у питању конкретно ова набавака, мислим да је процијењена вриједност превисока, иако је овдје потребан већи број стручњака. Наравно, не мора да значи да ће то бити и коначна цијена, јер је могуће да ће понуђена бити нижа. Уколико, ипак, коначна цијена буде два милиона КМ, то је по мени прилично нереално“, казао је Дудуковић.

Предузеће „Хидроелектрана Дабар“, које је у власништву „Хидроелектрана на Требишници“, основано је 2011. године.

Медији су недавно пренијели да је интерес за изградњу и финансирање ХЕ Дабар, која припада систему хидроелектрана “Горњи хоризонти”, исказало 19 компанија из девет земаља.

“У питању су познате компаније из Кине, Француске, Шпаније, Турске, Италије, Бугарске, Чешке и САД”, казао је раније за Независне новине директор предузећа ХЕ Дабар Жељко Зубац.

Он је истакао да је наредни потез након исказивања интереса добијање сагласности Владе за расписивање јавног позива у складу са Законом о јавно-приватном партнерству, гдје би била одабрана једна од 19 компанија с којом би у најкраћем били изграђени објекти, а хидроелектрана пуштена у рад.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Иги гарант

21.08.2018 11:57

Бице изабран Игор. Гарант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски ИСИС

21.08.2018 12:37

Како исисавају све што стигну!

Name

Дадо

21.08.2018 14:46

Бице изабран Јарослав Церни Београд исти сценарио урадио је И господин Кесиц у хидроелектрани Боцац 2 гдје је инвестиција са 30 милиона отисла на 48 милиона. Све процедуре испостоване све у складу са законом њиховим И сви цепови пуни а ти народе бјези И земље

Name

Ре Дадо

21.08.2018 17:54

Тај “Јарослав Черни” ради доста са Водама Српске, а?

Name

БАЊА ЛУКА

21.08.2018 11:59

То Милицијо наса туците дјецу по граду битанге једне лопурде нек краду милионе мислим да је вријеме да се борци дигну па напрасе и полицију и политицаре и дрзану безбједност и тузиластво судије сву гамад протјерати прије ноге у дупе одузети сву имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неиде

21.08.2018 12:29

Борци би то средили,да их баја није раздијелио на лојалне и издајице.

Name

бајин рецепт

21.08.2018 12:34

Завади па владај.

Name

Самарџић

21.08.2018 12:00

То Словенац и кланови Самарџић, Таминџија и Уљаревић дијеле медју собом. Е, јадно поштено Невесиње, шта си дочекало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дабар

21.08.2018 12:33

Некадасњи министар Братиц изјави да це 2016. Бити на мрези хе.... и тако це градити све док Таминдзија има амбицију да се бави политиком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

21.08.2018 13:32

Поздравите мога Милу, Луку , а и остале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

21.08.2018 14:14

Нека музу кад имају шта.Пуна земља оваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

21.08.2018 15:20

Свако треба колико год може своју енергију усмјерити у борбу тј. призивање да овом злу дође крај. А кад дође тиме нека могућност, шанса, треба онда и учествовати. Нпр. ја сам сву енергије усмјерио да се појави нека нада да избјегнемо неминовну пропаст и појавила се, није наравно онаква каквом сам желио, јесте да је смрт Давида Драгичевића трагичан случај али та невина жртва и његов дух ће нас можда спасити зла у које се српски народ налази, мислим никад горем у својој историја. То је једина нада и излаз. Вјерујте у своју енергију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД ВЛАСТ

21.08.2018 15:55

У поређењу са СНСД италијанска Козаностра је Црвени крст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

28.08.2018 13:53

Баја посаље своје људе да га претуку онда оде у болници да га види