HE Dabar: Milion za dobar savjet?!

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar“ platiće 2,3 miliona KM konsultante za izradu ugovora potrebnih za realizaciju projekta HE Dabar, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 21.08.2018 | 13:51
HE Dabar: Milion za dobar savjet?!
Tender za „angažovanje eksperata za konsultantske usluge radi izrade ugovora potrebnih za realizaciju projekta HE Dabar“ raspisan je krajem prošle sedmice, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi dva miliona KM bez  PDV-a, odnosno 2,3 miliona KM sa PDV-om.

Konsultantske usluge, između ostalog, obuhvataju analizu rizika i njegovu alokaciju između potencijalnih ponuđača i države/entiteta, odnosno efekta odabranog modela za finansiranje projekta, pružanje savjetodavnih usluga u cjelpkupnom procesu pregovora sa potencijalnim ponuđačima, o uslovima i zaključenju ugovora.

U detaljnom opisu nabavke „HE Dabar“ je navela da se od ponuđača traže savjetodavne usluge prilikom izbora modela finansiranja, analiza i procjena ponuda u vezi sa odabranom tenderskom procedurom, savjetodavne usluge u vezi sa strukturama modela finansiranja…

„Hidroelektrani Dabar“ konsultanti trebaju i za pripremu nacrta ugovora

Od ponuđača se traži i pravna analiza mogućih modela izgradnje i finansiranja, podrška u vezi sa pravnim aspektima sprovođenja odabranog modela finansiranja, pravni savjeti u vezi sa aktivnostima pripreme tenderske dokumentacije, priprema nacrta ugovora ili izmjena postojećih ili predloženih ugovora, pravna podrška u pregovorima sa potencijalnim izvođačem radova.

Prikupljane dokumentacije koja je dosad izrađena za HE Dabar, analiza te dokumentacije, dubinska analiza projekta, izrada izvještaja dubinske analize projekta, samo su još neki od zahtjeva „HE Dabar“.

Pored ovih u tenderu su navedeni i brojni drugi uslovi, između ostalog, priprema detaljnih tehničkih specifikacija i garancija i ostalih zahtjeva vezanih za ugovaranje finansiranja i izgradnje HE Dabar po principu „ključ u ruke“, priprema liste potencijalnih ponuđača, priprema nacrta ugovora za finansiranje i izgradnju HE Dabar i drugo.

Ponuđači mogu da se prijave na tender do 4. oktobra, a rok za izvršenje konsultantskih usluga je 18 mjeseci od dana zaključivanja ugovora, ili do okončanja procedure izbora strateškog partnera i potpisivanja ugovora za izgradnju i finansiranje.

Eksproprijacija zemljišta u završnoj fazi

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno i da je preduzeće „HE Dabar“ u prethodnom periodu završilo pripremne radove, izradilo glavni prpjekat za sve objekte, studiju izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, te da je u završnoj fazi proces eksproprijacije zemljišta za dobijane građevinskih dozvola.

„’HE Dabar’ posjeduje ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata. Procijenjena vrijednost za izgradnju i finansiranje preostalih objekata i aktivnosti i puštanje HE Dabar u rad iznosi oko 200 miliona evra“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

HE „Dabar“ planira da se ova HE gradi iz kredita koji bi vraćala u novcu ili električnoj energiji.

„Strateški partner ima ulogu da izgradi objekte i obezbijedi finansijska sredstva, a preduzeće „HE Dabar“ samostalno koristi izgrađeni objekat. Partner obezbjeđuje 85 odsto ili više od cijene ugovora za izgradnju i puštanje  elektrane u rad, a „HE Dabar“ do 15 odsto cijene ugovora“, dodaje se u tenderskoj dokumentaciji.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković rekao je za CAPITAL da je za projekte velike vrijednosti obavezna izrada studije izvodljivosti ili ekonomske opravdanosti, ali da je problem novac koji se kod nas za to izdvaja.

„Angažovanje konsultanata za takve stvari nije sporno. Međutim, prilikom takvih ugovaranja može biti sporna cijena usluge. Kada je u pitanju konkretno ova nabavaka, mislim da je procijenjena vrijednost previsoka, iako je ovdje potreban veći broj stručnjaka. Naravno, ne mora da znači da će to biti i konačna cijena, jer je moguće da će ponuđena biti niža. Ukoliko, ipak, konačna cijena bude dva miliona KM, to je po meni prilično nerealno“, kazao je Duduković.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar“, koje je u vlasništvu „Hidroelektrana na Trebišnici“, osnovano je 2011. godine.

Mediji su nedavno prenijeli da je interes za izgradnju i finansiranje HE Dabar, koja pripada sistemu hidroelektrana “Gornji horizonti”, iskazalo 19 kompanija iz devet zemalja.

“U pitanju su poznate kompanije iz Kine, Francuske, Španije, Turske, Italije, Bugarske, Češke i SAD”, kazao je ranije za Nezavisne novine direktor preduzeća HE Dabar Željko Zubac.

On je istakao da je naredni potez nakon iskazivanja interesa dobijanje saglasnosti Vlade za raspisivanje javnog poziva u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, gdje bi bila odabrana jedna od 19 kompanija s kojom bi u najkraćem bili izgrađeni objekti, a hidroelektrana puštena u rad.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Igi garant

21.08.2018 11:57

Bice izabran Igor. Garant.

ODGOVORITE
Name

Srpski ISIS

21.08.2018 12:37

Kako isisavaju sve što stignu!

Name

Dado

21.08.2018 14:46

Bice izabran Jaroslav Cerni Beograd isti scenario uradio je I gospodin Kesic u hidroelektrani Bocac 2 gdje je investicija sa 30 miliona otisla na 48 miliona. Sve procedure ispostovane sve u skladu sa zakonom njihovim I svi cepovi puni a ti narode bjezi I zemlje

Name

Re Dado

21.08.2018 17:54

Taj “Jaroslav Černi” radi dosta sa Vodama Srpske, a?

Name

BANJA LUKA

21.08.2018 11:59

To Milicijo nasa tucite djecu po gradu bitange jedne lopurde nek kradu milione mislim da je vrijeme da se borci dignu pa naprase i policiju i politicare i drzanu bezbjednost i tuzilastvo sudije svu gamad protjerati prije noge u dupe oduzeti svu imovinu.

ODGOVORITE
Name

neide

21.08.2018 12:29

Borci bi to sredili,da ih baja nije razdijelio na lojalne i izdajice.

Name

bajin recept

21.08.2018 12:34

Zavadi pa vladaj.

Name

Samardžić

21.08.2018 12:00

To Slovenac i klanovi Samardžić, Tamindžija i Uljarević dijele medju sobom. E, jadno pošteno Nevesinje, šta si dočekalo.

ODGOVORITE
Name

Dabar

21.08.2018 12:33

Nekadasnji ministar Bratic izjavi da ce 2016. Biti na mrezi he.... i tako ce graditi sve dok Tamindzija ima ambiciju da se bavi politikom...

ODGOVORITE
Name

R

21.08.2018 13:32

Pozdravite moga Milu, Luku , a i ostale

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

21.08.2018 14:14

Neka muzu kad imaju šta.Puna zemlja ovaca.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

21.08.2018 15:20

Svako treba koliko god može svoju energiju usmjeriti u borbu tj. prizivanje da ovom zlu dođe kraj. A kad dođe time neka mogućnost, šansa, treba onda i učestvovati. Npr. ja sam svu energije usmjerio da se pojavi neka nada da izbjegnemo neminovnu propast i pojavila se, nije naravno onakva kakvom sam želio, jeste da je smrt Davida Dragičevića tragičan slučaj ali ta nevina žrtva i njegov duh će nas možda spasiti zla u koje se srpski narod nalazi, mislim nikad gorem u svojoj istorija. To je jedina nada i izlaz. Vjerujte u svoju energiju.

ODGOVORITE
Name

SNSD VLAST

21.08.2018 15:55

U poređenju sa SNSD italijanska Kozanostra je Crveni krst...

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

28.08.2018 13:53

Baja posalje svoje ljude da ga pretuku onda ode u bolnici da ga vidi