Агенција нема чисте набавке?!

Агенција за јавне набавке БиХ у прошлој години није имала потпуно чисте јавне набавке.

Босна и Херцеговина 18.08.2018 | 08:24
Агенција нема чисте набавке?!
Истина, Канцеларија за ревизију институција БиХ у ревизорско извјештају тврди да у раду Агенције није утврдила неправилности код примјене Закона о јавним набавкама БиХ. Међутим, ревизори су ипак имали примједбе (они их називају запажањима) које се односе на тражене доказе о способности понуђача. Понуђач је фирма која се јавни на тендер за робе, услуге или радове.

– По нашем мишљењу, за одређене поступке је оправдано тражити и додатне доказе, па наводимо примјере: код два поступка путем конкурентског захтјева нису захтјевани квалификациони услови за доказивање личне способности понуђача, па сматрамо да је било оправдано тражити доказе о плаћању индиректних и директних пореза јер су са понуђачима закључени оквирни споразуми на период од три године (набавка услуга фиксне телефоније и одржавања хардверске опреме) – наводи Канцеларија за ревизију.

У другом пимјеру постављени су услови за доказивање личне способности, али без постављања осталих услова (обављање професионалне дјелатности и техничка и професионална способност).

– Према презентованим информацијама, услови за доказивање осталих квалификација понуђача нису постављени јер су познате из ранијег периода, када је понуђач имплементирао софтвер чије одржавање је предмет набавке – закључују ревизори БиХ.

Но, вратимо се на примјер који се односи на то да Агенција за јавне набавке БиХ од понуђача није тражила доказе о плаћању индиректних и директних пореза. Ако погледамо праксу у другим институцијама, видјећемо да се због тог битног детаља чак поништавају поступци јавних набавки.

Примјера ради, Предсједништво БиХ је почетком августа 2018. поништило поступак јавне набавке за избор најповољнијег понуђача за одржавање возила марке „шкода“ у гарантном року, у Бањалуци. Како су навели у образложењу, један од разлога за поништење био је тај што је најповољнији понуђач, „Аутокомерц“ Бањалука, доставио увјерење УИО БиХ у коме се наводи да има доспјелих, а неизмирених обавеза по основу индиректних пореза, осталих прихода и такси.

Поставља се логично питање: ако је ово био један од разлога да Предсједништво БиХ одустане од најповољнијег понуђача, зашто онда ревизори нису навели да је Агенција за јавне набавке починила озбиљан прекршај када од понуђача није чак ни тражила доказ да ли је држави платио порезе?! Тим прије што Агенција за јавне набавке мора да буде кристално чист примјер свим другим институцијама у БиХ.

Српска.инфо 

Коментари / 0

Оставите коментар