После депилације два дана без сунчања

Колико је безбедно чупање длачица испод пазуха и са препона? Доктор Светлана Минић: Могу да се депилирају сви делови тела, али код оних који имају јаче длаке лакше се развије упала.

Здравље 16.08.2018 | 12:03
После депилације два дана без сунчања
ДА ли ћете длачице испод пазуха и на препонама да бријете или чупате воском, ствар је избора. Опасност од иритације жлезда и појаве карцинома услед овог начина улепшавања не постоји, тврди др Светлана Минић, дерматовенеролог. Проблем је инфекција која може да настане услед нечистог воска, али и упала корена длаке која се најчешће манифестује као гнојна бубуљица.

- Свеједно је да ли је депилација топлим или хладним воском - каже др Светлана Минић. - Једино је важно да буде хигијенски исправан. У козметичним салонима се восак често рециклира, чак и за хладну депилацију. Не баца се већ се само процеди да би био наоко чист од длака. Зато би требало бити обазрив.

Наша саговорница објашњава да је стручност козметичара врло важна, јер уколико се више пута понавља депилација на једном месту може да се скине превише слојева коже и тако направи опекотина.

- Дакле, могу да се депилирају сви делови тела, али код оних који имају јаче длаке, лакше се развије упала - каже др Минић. - Најчешћа компликација је упала корена или урастање длаке неколико дана после депилације. То се најчећше дешава на препонама. Понекада су ове врсте иритација толико изражене да је потребно потражити помоћ лекара.

Докторка Минић зато саветује да особе којима се због депилације јавља упала, длачице уклањају бријачем. Међутим, услед честог бријања кожа и препона и пазуха може да поприми сивкасту боју, због сталног притиска. Ипак, боја коже се враћа ако се неко дуже време не користи бријач.

Након депилације или бријања, дезодоранс и крема могу да се нанесу неколико сати касније. Ови препарати требало би да буду благи и да хидрирају кожу. После депилације кожу не би требало излагати сунцу два дана.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар