Posle depilacije dva dana bez sunčanja

Koliko je bezbedno čupanje dlačica ispod pazuha i sa prepona? Doktor Svetlana Minić: Mogu da se depiliraju svi delovi tela, ali kod onih koji imaju jače dlake lakše se razvije upala.

Zdravlje 16.08.2018 | 12:03
Posle depilacije dva dana bez sunčanja
DA li ćete dlačice ispod pazuha i na preponama da brijete ili čupate voskom, stvar je izbora. Opasnost od iritacije žlezda i pojave karcinoma usled ovog načina ulepšavanja ne postoji, tvrdi dr Svetlana Minić, dermatovenerolog. Problem je infekcija koja može da nastane usled nečistog voska, ali i upala korena dlake koja se najčešće manifestuje kao gnojna bubuljica.

- Svejedno je da li je depilacija toplim ili hladnim voskom - kaže dr Svetlana Minić. - Jedino je važno da bude higijenski ispravan. U kozmetičnim salonima se vosak često reciklira, čak i za hladnu depilaciju. Ne baca se već se samo procedi da bi bio naoko čist od dlaka. Zato bi trebalo biti obazriv.

Naša sagovornica objašnjava da je stručnost kozmetičara vrlo važna, jer ukoliko se više puta ponavlja depilacija na jednom mestu može da se skine previše slojeva kože i tako napravi opekotina.

- Dakle, mogu da se depiliraju svi delovi tela, ali kod onih koji imaju jače dlake, lakše se razvije upala - kaže dr Minić. - Najčešća komplikacija je upala korena ili urastanje dlake nekoliko dana posle depilacije. To se najčećše dešava na preponama. Ponekada su ove vrste iritacija toliko izražene da je potrebno potražiti pomoć lekara.

Doktorka Minić zato savetuje da osobe kojima se zbog depilacije javlja upala, dlačice uklanjaju brijačem. Međutim, usled čestog brijanja koža i prepona i pazuha može da poprimi sivkastu boju, zbog stalnog pritiska. Ipak, boja kože se vraća ako se neko duže vreme ne koristi brijač.

Nakon depilacije ili brijanja, dezodorans i krema mogu da se nanesu nekoliko sati kasnije. Ovi preparati trebalo bi da budu blagi i da hidriraju kožu. Posle depilacije kožu ne bi trebalo izlagati suncu dva dana.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar