Сачињен документ о разграничењу

Шест српских експерата, према тврдњи косовског дневника "Зери", припремило је предлог споразума о разграничењу према којем би "Косову припала општина Прешево, а Србији четири северне општине, Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северна Митровица".

Србија 15.08.2018 | 22:36
Сачињен документ о разграничењу
Тај предлог је део обимног документа под називом "Економски, демографски и социјални ефекти и различити сценарији за нормализацију односа Београда и Приштине", у који је лист Зери, како наводе, имао увид.

 Документ је сачинило, како тврди приштински лист, шест српских експерата, у априлу ове године уз подршку београдског Фонда за отворено друштво.

Уз објављени факсимил документа, Зери пишу да овај предлог детаљно разрађује све економске, демографске и социјалне ефекте нормализације односа Београда и Приштине.

Документ садржи 90 страна, а аутори су, према листу, Миладин Ковачевић, Душан Гавриловић, Драган Поповић, Милена Б. Стевовић, Љиљана Секулић и Катарина Станчић.

Документ, иначе, разматра могућност нормализације односа између Београда и Приштине са сценаријом за размену територија, сценаријом без размене територија, затим сценарио потпуне имплементације Бриселског споразума из 2013. године, као и сценарио у којем би био задржан "статус кво".

Лист Зери пише да предлог о разграничењу подразумева да Приштина преузме општину Прешево, а да се централној Србији припоје четири општине севера КиМ.

Наводи се и да би у том случају Србија била "у предности" за 2,7 милијарди евра.

"Србија и Косово могу да постигну споразум о размени територија, тако што би Косово преузело општину Прешево, без Бујановца и Медвеђе, док би четири северне општине (Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северна Митровица) биле придружене суседној земљи", наводе Зери.

Наводи се и да аутори овог документа констатују да у општини Медвеђа живи само 7,1 одсто Албанаца, те да стога опција њеног придруживања Косову није одржива.

Истовремено, процењује се да у Бујановцу живи око 54 одсто албанског становништва, па би, како се наводи, размена те територије могла да представља "политичку и безбедносну претњу на дужи рок".

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Леле

15.08.2018 21:00

Да питамо еxперта Додика како би он то на Косове рјешио ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

15.08.2018 21:12

Атомска за цијели балкан и мир бозији нека буде за нормалне људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканац - типични

16.08.2018 13:59

Отприлике, то би било решење, уз услов да се може изоловати дејство атомске само на Балкан.

Name

xx

16.08.2018 00:23

Никакво разграничење. Вратити отету земаљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Xx,

16.08.2018 18:07

Неце више Нико да обрађује земљишчу, само знају критизирати , то су вам резултати ваши.

Name

БосњакПравославац

16.08.2018 02:56

Ево нам новог рата у БиХ :/

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

16.08.2018 04:15

Нема од Тога ниста масу белом заставом замајавају беду нека и треба кад смо стока.

ОДГОВОРИТЕ