Sačinjen dokument o razgraničenju

Šest srpskih eksperata, prema tvrdnji kosovskog dnevnika "Zeri", pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju prema kojem bi "Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica".

Srbija 15.08.2018 | 22:36
Sačinjen dokument o razgraničenju
Taj predlog je deo obimnog dokumenta pod nazivom "Ekonomski, demografski i socijalni efekti i različiti scenariji za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", u koji je list Zeri, kako navode, imao uvid.

 Dokument je sačinilo, kako tvrdi prištinski list, šest srpskih eksperata, u aprilu ove godine uz podršku beogradskog Fonda za otvoreno društvo.

Uz objavljeni faksimil dokumenta, Zeri pišu da ovaj predlog detaljno razrađuje sve ekonomske, demografske i socijalne efekte normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dokument sadrži 90 strana, a autori su, prema listu, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić.

Dokument, inače, razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijom za razmenu teritorija, scenarijom bez razmene teritorija, zatim scenario potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i scenario u kojem bi bio zadržan "status kvo".

List Zeri piše da predlog o razgraničenju podrazumeva da Priština preuzme opštinu Preševo, a da se centralnoj Srbiji pripoje četiri opštine severa KiM.

Navodi se i da bi u tom slučaju Srbija bila "u prednosti" za 2,7 milijardi evra.

"Srbija i Kosovo mogu da postignu sporazum o razmeni teritorija, tako što bi Kosovo preuzelo opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok bi četiri severne opštine (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica) bile pridružene susednoj zemlji", navode Zeri.

Navodi se i da autori ovog dokumenta konstatuju da u opštini Medveđa živi samo 7,1 odsto Albanaca, te da stoga opcija njenog pridruživanja Kosovu nije održiva.

Istovremeno, procenjuje se da u Bujanovcu živi oko 54 odsto albanskog stanovništva, pa bi, kako se navodi, razmena te teritorije mogla da predstavlja "političku i bezbednosnu pretnju na duži rok".

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Lele

15.08.2018 23:00

Da pitamo experta Dodika kako bi on to na Kosove rješio ?

ODGOVORITE
Name

Kum

15.08.2018 23:12

Atomska za cijeli balkan i mir boziji neka bude za normalne ljude.

ODGOVORITE
Name

Balkanac - tipični

16.08.2018 15:59

Otprilike, to bi bilo rešenje, uz uslov da se može izolovati dejstvo atomske samo na Balkan.

Name

xx

16.08.2018 02:23

Nikakvo razgraničenje. Vratiti otetu zemalju.

ODGOVORITE
Name

Re Xx,

16.08.2018 20:07

Nece više Niko da obrađuje zemljišču, samo znaju kritizirati , to su vam rezultati vaši.

Name

BosnjakPravoslavac

16.08.2018 04:56

Evo nam novog rata u BiH :/

ODGOVORITE
Name

dzoo

16.08.2018 06:15

Nema od Toga nista masu belom zastavom zamajavaju bedu neka i treba kad smo stoka.

ODGOVORITE