Повукао се дјечак који је зауставио Шумахера...!

Шампион се после 17 година опрашта од Ф1: Време је да идем даље! Возач Мекларена Фернандо Алонсо саопштио је да на крају сезоне напушта Формулу 1.  Трећи најмлађи дебитант у историји Формуле 1 и шампион света из 2005. и 2006. године, у ког се још у његовим тинејџерским данима опкладио Бријаторе, одлучио је данас да је било доста. Иза њега остаје неизбрисив траг на пистама.

Остали спортови 14.08.2018 | 23:10
Повукао се дјечак који је зауставио Шумахера...!
Алонсо је у Формули један дебитовао 2001. и од тада је славио на 32 трке, забележио је 22 пол позиције и 97 пута је био на подијуму.

Шампион је био два пута, 2005. и 2006. године, док је три пута као други завршавао шампионат.

"Након 17 дивних година у овом невероватном спорту, време је да направим промену и кренем даље. Уживао сам у сваком минуту ових невероватних сезона и не могу довољно да захвалим свима који су допринели да све буде тако посебно", рекао је Алонсо.

Он је навео да је још пре неколико месеци донео одлуку.

"Остало је још неколико трка ове сезоне и учествоваћу у њима са више посвећености и страсти него до сада", рекао је Алонсо.

Алонсо је захвалио свима у Мекларену и истакао да ће његово срце увек бити с том екипом. Бивши возач Минардија, Реноа и Ферарија је, на крају, захвалио свим бившим екипама, клупским колегама, конкурентима, пријатељима, новинарима и свима са којима је сарадјивао током каријере у Формули 1.

"Посебно својим навијачима широм света. Сигуран сам да ће нам се путеви поново укрстити у будућности", навео је Алонсо.

Светски шампион из 2005. и 2006. године, најбољи шпански аутомобилиста свих времена, Фернандо Алонсо (37), објавио је данас да ће 25. новембра у Абу Дабију возити последњу трку Формуле 1 у незаборавној каријери.

"После 17 дивних година у овом невероватном спорту дошло је време за промену. Донео сам одлуку пре неколико месеци и то није било лако. Пред нама је још озбиљних изазова до краја сезоне, а дочекујем их са страшћу какву никад нисам осећао. Хајде да видимо шта доноси будућност, верујем да су нови узбудљиви изазови одмах ту, иза угла. Налазим се у једном од најлепших периода у животу, али сам у исто време осетио и потребу да уђем у нове авантуре", "између редова" је Алонсо најавио да би могао да настави са тркањем, али у неком другом шампионату.

Талентовани дечак из Овиједа, у кога се у његовим тинејџерским данима опкладио један од најмоћнијих људи у свету аутомобилизма, италијански плејбој Флавио Бријаторе, ушао је у "циркус" још 1999. као тест возач Минардија, наредне две године провео као резерва у Бенетону и, потом, послушао Бријатореов предлог да заједно оду у Рено - у ком је дебитовао 2003, а две године касније сензационално прекинуо сурову петогодишњу доминацију Михаела Шумахера и Ферарија.

Захваљујући се Бријатореу на храброј одлуци да се на крају сезоне 2002 одрекне Џенсона Батона и понуди му место у питу уз првог возача, Јарна Трулија, "Ел Нано" је већ 2005. као први возач француског тима доминантно освојио титулу (133) испред Кимија Раиконена у Мекларену (112), да би наредне године одбранио најпрестижнији пехар у мото-спорту у директним окршајима са Шумахером у Ферарију.

Фернандо Алонсо (Овиједо, Шпанија)
#14 - Мекларен Рено
305 трка
2 титуле првака света (2005, 2006)
32 победе
97 подијума
22 пол-позиције
27 најбржих кругова
2001 прва трка (Минарди, Аустралија)
2003 прва победа (Рено, Мађарска)
2013 последња победа (Ферари, Шпанија)
2018 последња трка (Мекларен, УАЕ)

Пресудна је била победа на претпоследњој трци сезоне у Јапану, што је уз Шумијево одустајање значило и повољну позицију пред велико финале у Бразилу - мада је до последњег круга најмања грешка могла Алонса да кошта титуле. Завршено је 134:121, након чега је најпопуларнији шпански спортиста до појаве Рафаела Надала прихватио позив енглеског Мекларена да оформи тандем са Луисом Хамилтоном и, практично, означио почетак пада на зачеље каравана…

Алонсо и Хамилтон нису могли да функционишу од првог дана, док је међу њима "све пуцало" Раиконен је у Ферарију успео да "украде" титулу у последњем кругу последње трке у сезони те незаборавне 2007. године, Мекларен се те зиме одлучио за домаћег возача, а Алонсо морао назад у неконкурентни Рено где се задржао две сезоне.

Шансу да се бори за бодове, победе и титулу наизглед је добио поново, када је 2010. потписао за славни Ферари, али се испоставило да је то била један од најлошијих периода у историји "скудерије", уједно и период сурове доминације "новог клинца", Себастијана Фетела, у болиду Ред Була. Након што је са "безбедне" удаљености испратио сваку од четири узастопне титуле Немца у аустријском тиму, Алонсо се 2015. вратио у Мекларен који је био само сенка тима из 2007, пре свега због разлаза са Мерцедесом.

Победа на Каталуњи пред својим навијачима 2013. године била је најсветлија епизода Алонсовог боравка у Маранелу, уједно и последња коју је остварио у каријери.

У болиду због ког су се стидели и навијачи тима из Вокинга, Алонсо је у претходне три сезоне успевао да заврши као 17, 10. и 15. у генералном пласману.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар