Povukao se dječak koji je zaustavio Šumahera...!

Šampion se posle 17 godina oprašta od F1: Vreme je da idem dalje! Vozač Meklarena Fernando Alonso saopštio je da na kraju sezone napušta Formulu 1.  Treći najmlađi debitant u istoriji Formule 1 i šampion sveta iz 2005. i 2006. godine, u kog se još u njegovim tinejdžerskim danima opkladio Brijatore, odlučio je danas da je bilo dosta. Iza njega ostaje neizbrisiv trag na pistama.

Ostali sportovi 14.08.2018 | 23:10
Povukao se dječak koji je zaustavio Šumahera...!
Alonso je u Formuli jedan debitovao 2001. i od tada je slavio na 32 trke, zabeležio je 22 pol pozicije i 97 puta je bio na podijumu.

Šampion je bio dva puta, 2005. i 2006. godine, dok je tri puta kao drugi završavao šampionat.

"Nakon 17 divnih godina u ovom neverovatnom sportu, vreme je da napravim promenu i krenem dalje. Uživao sam u svakom minutu ovih neverovatnih sezona i ne mogu dovoljno da zahvalim svima koji su doprineli da sve bude tako posebno", rekao je Alonso.

On je naveo da je još pre nekoliko meseci doneo odluku.

"Ostalo je još nekoliko trka ove sezone i učestvovaću u njima sa više posvećenosti i strasti nego do sada", rekao je Alonso.

Alonso je zahvalio svima u Meklarenu i istakao da će njegovo srce uvek biti s tom ekipom. Bivši vozač Minardija, Renoa i Ferarija je, na kraju, zahvalio svim bivšim ekipama, klupskim kolegama, konkurentima, prijateljima, novinarima i svima sa kojima je saradjivao tokom karijere u Formuli 1.

"Posebno svojim navijačima širom sveta. Siguran sam da će nam se putevi ponovo ukrstiti u budućnosti", naveo je Alonso.

Svetski šampion iz 2005. i 2006. godine, najbolji španski automobilista svih vremena, Fernando Alonso (37), objavio je danas da će 25. novembra u Abu Dabiju voziti poslednju trku Formule 1 u nezaboravnoj karijeri.

"Posle 17 divnih godina u ovom neverovatnom sportu došlo je vreme za promenu. Doneo sam odluku pre nekoliko meseci i to nije bilo lako. Pred nama je još ozbiljnih izazova do kraja sezone, a dočekujem ih sa strašću kakvu nikad nisam osećao. Hajde da vidimo šta donosi budućnost, verujem da su novi uzbudljivi izazovi odmah tu, iza ugla. Nalazim se u jednom od najlepših perioda u životu, ali sam u isto vreme osetio i potrebu da uđem u nove avanture", "između redova" je Alonso najavio da bi mogao da nastavi sa trkanjem, ali u nekom drugom šampionatu.

Talentovani dečak iz Ovijeda, u koga se u njegovim tinejdžerskim danima opkladio jedan od najmoćnijih ljudi u svetu automobilizma, italijanski plejboj Flavio Brijatore, ušao je u "cirkus" još 1999. kao test vozač Minardija, naredne dve godine proveo kao rezerva u Benetonu i, potom, poslušao Brijatoreov predlog da zajedno odu u Reno - u kom je debitovao 2003, a dve godine kasnije senzacionalno prekinuo surovu petogodišnju dominaciju Mihaela Šumahera i Ferarija.

Zahvaljujući se Brijatoreu na hrabroj odluci da se na kraju sezone 2002 odrekne Džensona Batona i ponudi mu mesto u pitu uz prvog vozača, Jarna Trulija, "El Nano" je već 2005. kao prvi vozač francuskog tima dominantno osvojio titulu (133) ispred Kimija Raikonena u Meklarenu (112), da bi naredne godine odbranio najprestižniji pehar u moto-sportu u direktnim okršajima sa Šumaherom u Ferariju.

Fernando Alonso (Ovijedo, Španija)
#14 - Meklaren Reno
305 trka
2 titule prvaka sveta (2005, 2006)
32 pobede
97 podijuma
22 pol-pozicije
27 najbržih krugova
2001 prva trka (Minardi, Australija)
2003 prva pobeda (Reno, Mađarska)
2013 poslednja pobeda (Ferari, Španija)
2018 poslednja trka (Meklaren, UAE)

Presudna je bila pobeda na pretposlednjoj trci sezone u Japanu, što je uz Šumijevo odustajanje značilo i povoljnu poziciju pred veliko finale u Brazilu - mada je do poslednjeg kruga najmanja greška mogla Alonsa da košta titule. Završeno je 134:121, nakon čega je najpopularniji španski sportista do pojave Rafaela Nadala prihvatio poziv engleskog Meklarena da oformi tandem sa Luisom Hamiltonom i, praktično, označio početak pada na začelje karavana…

Alonso i Hamilton nisu mogli da funkcionišu od prvog dana, dok je među njima "sve pucalo" Raikonen je u Ferariju uspeo da "ukrade" titulu u poslednjem krugu poslednje trke u sezoni te nezaboravne 2007. godine, Meklaren se te zime odlučio za domaćeg vozača, a Alonso morao nazad u nekonkurentni Reno gde se zadržao dve sezone.

Šansu da se bori za bodove, pobede i titulu naizgled je dobio ponovo, kada je 2010. potpisao za slavni Ferari, ali se ispostavilo da je to bila jedan od najlošijih perioda u istoriji "skuderije", ujedno i period surove dominacije "novog klinca", Sebastijana Fetela, u bolidu Red Bula. Nakon što je sa "bezbedne" udaljenosti ispratio svaku od četiri uzastopne titule Nemca u austrijskom timu, Alonso se 2015. vratio u Meklaren koji je bio samo senka tima iz 2007, pre svega zbog razlaza sa Mercedesom.

Pobeda na Katalunji pred svojim navijačima 2013. godine bila je najsvetlija epizoda Alonsovog boravka u Maranelu, ujedno i poslednja koju je ostvario u karijeri.

U bolidu zbog kog su se stideli i navijači tima iz Vokinga, Alonso je u prethodne tri sezone uspevao da završi kao 17, 10. i 15. u generalnom plasmanu.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar