ПЛ: Српски дерби на старту - Јокан и Митар на Луку!

Одмах на отварању сезоне у Премијер лиги на програму је мали лондонски дерби чији ће главни актери бити и Срби.  Крејвен Котиџ подрхтава после четири године апстиненције! Фулам отвара премијерлигашку кампању окршајем са Кристал Паласом.

Фудбал 11.08.2018 | 14:00
ПЛ: Српски дерби на старту - Јокан и Митар на Луку!
Фулам се вратио у елиту под вођством Славише Јокановића и са 12 појачања плаћених око 110 милиона евра најавио високе амбиције.

Међу неколико звучних имена попут Лусијана Вијета, Калума Чејмберса, Андреа Ширлеа и Жан-Мишела Серија, издваја се и име српског репрезентативца Александра Митровића.

Са 12 голова и једном асистенцијом на 20 утакмица био је један од кључних фактора повратка Фулама у елиту. Због тога га је Јокановић платио 20 милиона евра Њукаслу, па очекујемо да Митар од старта носи напад тима са Крејвен Котиџа.

Међутим, припремни период није испратио Јокановићеву "доминацију" на трансфер тржишту, с обзиром да је Фулам у шест утакмица савладао само нижелигаша Крули таун, већ у првој провери.

Уследио је реми са Редингом без голова, а онда серија од три пораза без постигнутог, а уз осам примљених голова од Фенербахчеа, Лиона и Сампдорије.

Фулам је припреме окончао ремијем са Селтом 2:2, уз гол Митровића. Када се на то све дода и поменутих 12 нових момака у свлачионици, јасно је да ће бити потребно време да се на Крејвен Котиџу достигне жељени ниво.

А савршен тест онога што се очекује од Фулама биће Кристал Палас. Тим Роја Хоџсона је после доста осцилација имао сјајан финиш прошле сезоне, четири победе у последњих пет кола чиме је најављена знатно већа улога у новој.

За разлику од градског ривала, Палас је био знатно умеренији у појачањима, потрошио је свега десет милиона евра, али је Хоџсон задржао окосницу тима.

Одлазак Јохана Кабаја не би требало да се осети колико би требало да Чеику Кујате, Винсенте Гуаита и Макс Мејер подигну игру на виши ниво.

Такође, за разлику од Фулама, Палас није имао претерано звучна имена за ривале током лета, па победе над Халмштадом (6:1), Оксфордом (3:1), Стивенеџом (2:1), Редингом (4:0) и Тулузом (4:1) можда и нису прави репер квалитета.

Међутим, последња два меча, крај прошле сезоне и појачања показују да би Палас под вођством капитена Луке Миливојевића могао из другог плана до борбе за место у Европи.

Када потрошите 120.000.000 европских новчаница на појачања, а нови сте у лиги, јасно је да немате намеру да се враћате на старо. Управо то је прича Фулама ове сезоне, који је у сврху опстанка у друштву најбољих похрлио да брже боље надогради екипу у односу на оно како је изгледа лани у Чемпионшипу. А, изгледала је врло, врло добро. Трећи најиздашнији премијерлигашки трошаџија у летњем прелазном року - иза Ливерпула и Челсија - повратничку сезону у Премијер лиги започиње данас градским дербијем против Кристал Паласа (16.00).

Четири године легендардни Крејвен Котиџ апстинирао је од најбољег фудбала, и најзад га дочекао. Преко баража и победе над Астон Вилом на Вемблију, момци Славише Јокановића изборили су промоцију и одмах се окренули припремама за летњи прелазни рок. А како су га само одрадили... Последњих дана прелазног рока униформе Фулама задужили су дефанзивац Тимоти Фосу-Менса из Манчестер Јунајтеда, као и Андре Замбо Ангиса из Марсеља, потом досадашњи голман Севиље Серхио Рико, који је стигао на једногодишњу позајмицу. После њега стигао је Џо Брајан, леви бек Бристол Ситија, али и Лусијано Вијето, враголасти Аргентинац који ће такође наступати на позајмици из Атлетико Мадрида. Уз Александра Митровића, Андреа Ширлеа, Жан Мишела Серија и Алфија Мосона који су стигли нешто раније, српски стручњак ће имати на располагању занимљив тим којем је примарни циљ да опстане у друштву најбољих. Али, летимичан поглед на имена и таленат овог тима сугерише да Котиџерси имају потенцијал за средину табеле.

Што се тиче Кристал Паласа, он није био претерано издашан у прелазном року. Стигли су дефанзивни везистаШеик Кујате из Вест Хема, доскорашњи голман Хетафеа Висенте Гуаита, офанзивац Макс Мејер из Шалкеа и нападач Џордан Ају из Свонсија на позајмицу. У клубу чији је капитен Лука Миливојевић надају се да сада неће поновити прошлосезонски очајан старт под палицом Франк Де Бура. Искусни Рој Хоџсон преузео је кормило од Холанђанина средином прошлог септембра и успео је да доведе Палас до 11. места на крају сезоне. Кључни играчи су остали у клубу, па тим не би требало да брине за прволигашки статус.

У сваком случају, са великом пажњом ћемо пратити наступе ова два клуба у наредних осам месеци, а са нестрпљењем очекујемо њихов међусобни судар од 16 часова.

Премијер лига 1. коло:
13:30 Њукасл – Тотенхем
16:00 Борнмут – Кардиф
16:00 Фулам – Кристал Палас
16:00 Вотфорд – Брајтон
18:30 Вулвс – Евертон

Недеља:
14:30 Ливерпул – Вест Хем
14:30 Саутемптон – Барнли
17:00 Арсенал – Манчестер сити

Петак:
М. Јунајтед – Лестер 2:1 (1:0)
Погба 3п, Шо 83 – Варди 90+2

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар