PL: Srpski derbi na startu - Jokan i Mitar na Luku!

Odmah na otvaranju sezone u Premijer ligi na programu je mali londonski derbi čiji će glavni akteri biti i Srbi.  Krejven Kotidž podrhtava posle četiri godine apstinencije! Fulam otvara premijerligašku kampanju okršajem sa Kristal Palasom.

Fudbal 11.08.2018 | 14:00
PL: Srpski derbi na startu - Jokan i Mitar na Luku!
Fulam se vratio u elitu pod vođstvom Slaviše Jokanovića i sa 12 pojačanja plaćenih oko 110 miliona evra najavio visoke ambicije.

Među nekoliko zvučnih imena poput Lusijana Vijeta, Kaluma Čejmbersa, Andrea Širlea i Žan-Mišela Serija, izdvaja se i ime srpskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića.

Sa 12 golova i jednom asistencijom na 20 utakmica bio je jedan od ključnih faktora povratka Fulama u elitu. Zbog toga ga je Jokanović platio 20 miliona evra Njukaslu, pa očekujemo da Mitar od starta nosi napad tima sa Krejven Kotidža.

Međutim, pripremni period nije ispratio Jokanovićevu "dominaciju" na transfer tržištu, s obzirom da je Fulam u šest utakmica savladao samo niželigaša Kruli taun, već u prvoj proveri.

Usledio je remi sa Redingom bez golova, a onda serija od tri poraza bez postignutog, a uz osam primljenih golova od Fenerbahčea, Liona i Sampdorije.

Fulam je pripreme okončao remijem sa Seltom 2:2, uz gol Mitrovića. Kada se na to sve doda i pomenutih 12 novih momaka u svlačionici, jasno je da će biti potrebno vreme da se na Krejven Kotidžu dostigne željeni nivo.

A savršen test onoga što se očekuje od Fulama biće Kristal Palas. Tim Roja Hodžsona je posle dosta oscilacija imao sjajan finiš prošle sezone, četiri pobede u poslednjih pet kola čime je najavljena znatno veća uloga u novoj.

Za razliku od gradskog rivala, Palas je bio znatno umereniji u pojačanjima, potrošio je svega deset miliona evra, ali je Hodžson zadržao okosnicu tima.

Odlazak Johana Kabaja ne bi trebalo da se oseti koliko bi trebalo da Čeiku Kujate, Vinsente Guaita i Maks Mejer podignu igru na viši nivo.

Takođe, za razliku od Fulama, Palas nije imao preterano zvučna imena za rivale tokom leta, pa pobede nad Halmštadom (6:1), Oksfordom (3:1), Stivenedžom (2:1), Redingom (4:0) i Tuluzom (4:1) možda i nisu pravi reper kvaliteta.

Međutim, poslednja dva meča, kraj prošle sezone i pojačanja pokazuju da bi Palas pod vođstvom kapitena Luke Milivojevića mogao iz drugog plana do borbe za mesto u Evropi.

Kada potrošite 120.000.000 evropskih novčanica na pojačanja, a novi ste u ligi, jasno je da nemate nameru da se vraćate na staro. Upravo to je priča Fulama ove sezone, koji je u svrhu opstanka u društvu najboljih pohrlio da brže bolje nadogradi ekipu u odnosu na ono kako je izgleda lani u Čempionšipu. A, izgledala je vrlo, vrlo dobro. Treći najizdašniji premijerligaški trošadžija u letnjem prelaznom roku - iza Liverpula i Čelsija - povratničku sezonu u Premijer ligi započinje danas gradskim derbijem protiv Kristal Palasa (16.00).

Četiri godine legendardni Krejven Kotidž apstinirao je od najboljeg fudbala, i najzad ga dočekao. Preko baraža i pobede nad Aston Vilom na Vembliju, momci Slaviše Jokanovića izborili su promociju i odmah se okrenuli pripremama za letnji prelazni rok. A kako su ga samo odradili... Poslednjih dana prelaznog roka uniforme Fulama zadužili su defanzivac Timoti Fosu-Mensa iz Mančester Junajteda, kao i Andre Zambo Angisa iz Marselja, potom dosadašnji golman Sevilje Serhio Riko, koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu. Posle njega stigao je Džo Brajan, levi bek Bristol Sitija, ali i Lusijano Vijeto, vragolasti Argentinac koji će takođe nastupati na pozajmici iz Atletiko Madrida. Uz Aleksandra Mitrovića, Andrea Širlea, Žan Mišela Serija i Alfija Mosona koji su stigli nešto ranije, srpski stručnjak će imati na raspolaganju zanimljiv tim kojem je primarni cilj da opstane u društvu najboljih. Ali, letimičan pogled na imena i talenat ovog tima sugeriše da Kotidžersi imaju potencijal za sredinu tabele.

Što se tiče Kristal Palasa, on nije bio preterano izdašan u prelaznom roku. Stigli su defanzivni vezistaŠeik Kujate iz Vest Hema, doskorašnji golman Hetafea Visente Guaita, ofanzivac Maks Mejer iz Šalkea i napadač Džordan Aju iz Svonsija na pozajmicu. U klubu čiji je kapiten Luka Milivojević nadaju se da sada neće ponoviti prošlosezonski očajan start pod palicom Frank De Bura. Iskusni Roj Hodžson preuzeo je kormilo od Holanđanina sredinom prošlog septembra i uspeo je da dovede Palas do 11. mesta na kraju sezone. Ključni igrači su ostali u klubu, pa tim ne bi trebalo da brine za prvoligaški status.

U svakom slučaju, sa velikom pažnjom ćemo pratiti nastupe ova dva kluba u narednih osam meseci, a sa nestrpljenjem očekujemo njihov međusobni sudar od 16 časova.

Premijer liga 1. kolo:
13:30 Njukasl – Totenhem
16:00 Bornmut – Kardif
16:00 Fulam – Kristal Palas
16:00 Votford – Brajton
18:30 Vulvs – Everton

Nedelja:
14:30 Liverpul – Vest Hem
14:30 Sautempton – Barnli
17:00 Arsenal – Mančester siti

Petak:
M. Junajted – Lester 2:1 (1:0)
Pogba 3p, Šo 83 – Vardi 90+2

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar