Прича: Из колијевке кошарке у храм кошарке...

Леворуки плеј, либеријски пасош, пут од 2. 700 километара због свог сна и сарадња са Сашом Обрадовићем.

Кошарка 12.08.2018 | 20:30
Прича: Из колијевке кошарке у храм кошарке...
Код стварања сваке екипе можда су и најважније позиције један и пет. Црвена звезда је ове сезоне позицију центра попунила релативно брзо и лако довођењем Цирбеса, Ристића и Оџа. Стизали су и преостали играчи, а последњи у низу био је Џо Регланд који ће бити први организатор игре Звезде у сезони 2018/2019.

Његово путовање у свет кошарке почиње у малом граду у Сједињеним Америчким Државама где је кошарка заправо и створена. Нови плејмејкер Црвене звезде рођен је у Спрингфилду, Масачусетсу. Граду на североистоку САД-а где је Џејмс Нејсмит изумео ову предивну игру 1891. године.

Дакле, из колевке кошарке стиже у храм кошарке - Пионир.

Пре него што је дошао у Европу и започео професионалну каријеру, Регланд је као дете желео да испрати свог оца Џорџа и брата Роберта који су се бавили кошарком.

И испред њега је био дугачак пут до успеха. И буквално и фигуративно. Да би играо кошарку после средње школе, Регланд је морао да пређе 2.700 километара како би играо на Норт Плејт Комјунити Колеџу. Ту је давао 20 поена по мечу и оборио све рекорде.

На Вичита Стејт колеџу играо је пред 10.000 навијача. Тако да му играње пред много публике неће бити страно у црвено-белом дресу. Како је време пролазило, добијао је све већу улогу док није постао лидер тима. У Европу је први пут стигао 2012. године када је потписао за шпанску Мурсију, а одатле је касније играо у Кантуу, Олимпији из Милана, Каршијаки, Авелину, Локомотиви и Црвеној звезди. Искусан је у Еврокупу, а играо је и у Евролиги.

Занимљиво, при том преласку "преко баре", Регланд је себи обезбедио и пасош Либерије што му на основу Котону Уговора допушта да се у Европи води као играч из Европске уније у лигама попут италијанске и шпанске. Зато и не чуди што су му прва три клуба били Мурсија, Канту и Олимпија Милано. Те 2012. године је изашао на НБА драфт, али није изабран. Па се одлучио за Европу.

Регланд је леворук играч висок за кошаркашке услове “само” 182 центиметра. Ипак, та висина му омогућава да буде брз, има ниско тежиште и да лакше пробија своје чуваре, али може да му буде минус у одбрани. Генерално може да одигра и на позицији два, али ће у Звезди сасвим сигурно играти на кецу и ту имати главна задужења. Још се не зна ко ће му помагати у организацији игре, да ли ће то бити Филип Човић и Били Берон који такође може да одигра на кецу, или ће Звезда довести неког да одмењује Регланда.

Углавном, на њему ће бити велика одговорност, као што је била на Тејлору Рочестију прошле сезоне. Занимљиво, обојица су стигла у Звезду из Локомотиве Краснодар, леворуки су и имају сличан стил игре. Вероватно се навијачи црвено-белих не би љутили уколико би Регланд имао утицај на игру Звезде као што је то Рочести чинио до недавно.

Занимљиво, београдски љубитељи кошарке могли су да се увере у квалитете Регланда на мечу Партизана и Локомотиве у Еврокупу када је Регланд убацио 23 поена и уз то имао пет асистенција.Показао је на тој утакмици да има веома брз избачај, али и да зна да својом брзином нападне противника у леђа и док је још непостављена одбрана положи на таблу.

Самим тим што долази из Локомотиве коју тренира Саша Обрадовић логично је да је Звезда прво проверила код Обрадовића на шта може да рачуна са Регландом. Реализован трансфер говори да су могли да чују позитивне критике.

Регланд је овога лета био велика жеља Авелина, интересовао се и Зенит, али је на крају завршио у Црвеној звезди. Уговор је на једну плус једну сезону опционо.

Биће веома битан играч за тим Милана Томића и јако је добро што је дошао релативно рано, пре почетка припрема, и што ће их проћи целе са екипом. Имаће широк дијапазон арсенала са којим ће моћи да располаже, поготово испод коша.

Звезда је свој посао урадила. Сада је Регланд на реду.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар