Priča: Iz kolijevke košarke u hram košarke...

Levoruki plej, liberijski pasoš, put od 2. 700 kilometara zbog svog sna i saradnja sa Sašom Obradovićem.

Košarka 12.08.2018 | 20:30
Priča: Iz kolijevke košarke u hram košarke...
Kod stvaranja svake ekipe možda su i najvažnije pozicije jedan i pet. Crvena zvezda je ove sezone poziciju centra popunila relativno brzo i lako dovođenjem Cirbesa, Ristića i Odža. Stizali su i preostali igrači, a poslednji u nizu bio je Džo Regland koji će biti prvi organizator igre Zvezde u sezoni 2018/2019.

Njegovo putovanje u svet košarke počinje u malom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama gde je košarka zapravo i stvorena. Novi plejmejker Crvene zvezde rođen je u Springfildu, Masačusetsu. Gradu na severoistoku SAD-a gde je Džejms Nejsmit izumeo ovu predivnu igru 1891. godine.

Dakle, iz kolevke košarke stiže u hram košarke - Pionir.

Pre nego što je došao u Evropu i započeo profesionalnu karijeru, Regland je kao dete želeo da isprati svog oca Džordža i brata Roberta koji su se bavili košarkom.

I ispred njega je bio dugačak put do uspeha. I bukvalno i figurativno. Da bi igrao košarku posle srednje škole, Regland je morao da pređe 2.700 kilometara kako bi igrao na Nort Plejt Komjuniti Koledžu. Tu je davao 20 poena po meču i oborio sve rekorde.

Na Vičita Stejt koledžu igrao je pred 10.000 navijača. Tako da mu igranje pred mnogo publike neće biti strano u crveno-belom dresu. Kako je vreme prolazilo, dobijao je sve veću ulogu dok nije postao lider tima. U Evropu je prvi put stigao 2012. godine kada je potpisao za špansku Mursiju, a odatle je kasnije igrao u Kantuu, Olimpiji iz Milana, Karšijaki, Avelinu, Lokomotivi i Crvenoj zvezdi. Iskusan je u Evrokupu, a igrao je i u Evroligi.

Zanimljivo, pri tom prelasku "preko bare", Regland je sebi obezbedio i pasoš Liberije što mu na osnovu Kotonu Ugovora dopušta da se u Evropi vodi kao igrač iz Evropske unije u ligama poput italijanske i španske. Zato i ne čudi što su mu prva tri kluba bili Mursija, Kantu i Olimpija Milano. Te 2012. godine je izašao na NBA draft, ali nije izabran. Pa se odlučio za Evropu.

Regland je levoruk igrač visok za košarkaške uslove “samo” 182 centimetra. Ipak, ta visina mu omogućava da bude brz, ima nisko težište i da lakše probija svoje čuvare, ali može da mu bude minus u odbrani. Generalno može da odigra i na poziciji dva, ali će u Zvezdi sasvim sigurno igrati na kecu i tu imati glavna zaduženja. Još se ne zna ko će mu pomagati u organizaciji igre, da li će to biti Filip Čović i Bili Beron koji takođe može da odigra na kecu, ili će Zvezda dovesti nekog da odmenjuje Reglanda.

Uglavnom, na njemu će biti velika odgovornost, kao što je bila na Tejloru Ročestiju prošle sezone. Zanimljivo, obojica su stigla u Zvezdu iz Lokomotive Krasnodar, levoruki su i imaju sličan stil igre. Verovatno se navijači crveno-belih ne bi ljutili ukoliko bi Regland imao uticaj na igru Zvezde kao što je to Ročesti činio do nedavno.

Zanimljivo, beogradski ljubitelji košarke mogli su da se uvere u kvalitete Reglanda na meču Partizana i Lokomotive u Evrokupu kada je Regland ubacio 23 poena i uz to imao pet asistencija.Pokazao je na toj utakmici da ima veoma brz izbačaj, ali i da zna da svojom brzinom napadne protivnika u leđa i dok je još nepostavljena odbrana položi na tablu.

Samim tim što dolazi iz Lokomotive koju trenira Saša Obradović logično je da je Zvezda prvo proverila kod Obradovića na šta može da računa sa Reglandom. Realizovan transfer govori da su mogli da čuju pozitivne kritike.

Regland je ovoga leta bio velika želja Avelina, interesovao se i Zenit, ali je na kraju završio u Crvenoj zvezdi. Ugovor je na jednu plus jednu sezonu opciono.

Biće veoma bitan igrač za tim Milana Tomića i jako je dobro što je došao relativno rano, pre početka priprema, i što će ih proći cele sa ekipom. Imaće širok dijapazon arsenala sa kojim će moći da raspolaže, pogotovo ispod koša.

Zvezda je svoj posao uradila. Sada je Regland na redu.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar