Старицу изболо стотину стршљена

Старицу од око 80 година са планине Радан недавно је изболо чак стотинак стршљена и то по глави и раменима!

Србија 10.08.2018 | 20:53
Старицу изболо стотину стршљена
Она је након интервенције љекара пребачена у прокупачку болницу ради даљег лијечења.

Како сазнаје Блиц, ова бака је послије брзе љекарске интервенције збринута и на лијечењу је под сталнмин надзором љекара, а примила је и антишок терапију.

– Осамедесетогодишњу старицу је изболо више од стотину стршљенова и то по глави и раменима. Срећа је била само што смо брзо реаговали, јер је звала из најудаљенијег села на планини Радан – рекла је начелница Хитне службе Дома здравља Нена Вучковић и додала да је жена санитетом одвезена на даље лијечење у прокупачку болницу.

Ова жена је само једна од чак 250 жртви колико је за два мјесеца регистровано у Куршумлији. Најезда стршљенова регистрована је на југу Србије, нарочито у Блацу, Куршумлији и Прокупљу, с тим што су алергијске рекације ове године постале учесталије него што је то био случај претходних година.

Рекорд по броју убода у једном дану била је недјеља, када се Хитној служби Дома здравља Блаце шест особа јавило са алергијским реакцијама на убод стршљена!

Становници југа Србије кажу да је стршљенова увијек било, као и уједа, али не у оволиком броју као сада и да су здравствене тегобе све чешће, те се и они који то раније нису чинили, сада јављају љекару.

Све више алергијских реакција

У Дому здравља у Блацу потврдили су за Блиц да је све више пацијената који се јављају са алергијском реакцијом.

– Тачно је да имамо повећан број пацијената због убода стршљенова, њих је увијек било, с тим што су ове године алергисјке реакције све присутније код људи. Зашто је то тако не знамо, али дешавало се да у једном дану дође и по пет-шест пацијената – кажу у блачком Дому здравља.

Пацијенти, како су објаснили, долазе са ниским притском, зујањем у ушима, имају и случајеве анафилактичка стања.

Гнијезда праве и на кућама

– Оно што савјетујемо је да се након убода пацијенти одмах јаве љекару како би утврдили да нема опасности. До сада све које смо прегледали, код њих 90 одсто ријешили смо амбулантно, док смо неких 10 одсто послали на даље лијечење – кажу у блачком Дому здравља.

Стршљенова је све више кажу Блачани – највише убода задобили су пољопривредници, али и они у чијем су се двориштима настанили инсекти. Једина заштита је избјегавати их колико је могуће, јер гнијезда праве и на кући, прозору, шупљни од дрвета, једном ријечју налазе се свуда.

Већа влага допринијела да се намноже

– Разлог су вјероватно климатске пормјене, ове године је влажност ваздуха већа, јача је вегетација, има више зеленила, вјерујем да је то разлог што их има више –  објаснили су у општинској служби Блацу.

Иако су до сада на најјачем удару углавном били пољопривредници, неријетко се догађа да се инсекти обруше и на шетаче, а то се, на примјер, интензивно догађало и у самом центру Блаца.

Шта да радите ако до уједа дође?

На Клиници за хематологију Клиничког центра Ниш објашњавају да је ујед стршљена опасан ако је пацијент алергичан. Доц. др Иван Тијанић каже за Блиц да је најважније јавити се љекару уколико особа зна да је алергична.

– Реакција на убод стршљена јавља се уколико је особа алергична. Алергије се јављају у облику црвенила, отока, копривњаче, а може доћи и до анафилактичког шока када је крвни притисак немјерљив. Пацијент који зна да је алергичан треба одмах да се јави љекару и наравно ако примијети поменуте симптоме – каже др Тијанић.

Дакле, уколико сте алергични на отров стршљена или неког другог инсекта, само један убод је довољан да доведе до бурне алергијске рекације.

Након свега неколико минута може наступити анафилактичка реакција са копривњачом, грчевима у трбуху, бронхоспазмом, отоком лица, јавља се  отежано дисање, пад крвног притиска, кома и на крају – смртни исход.

Гдје се крију и стршљенови?

Иако по природи није агресиван, и углавном избјегава човјека, уколико се осјети угроженим стршљен убада. Разлог томе је што ови инсекти праве гнијезда у близини кућа, па уколико се одлучите да му уклоните гнијездо ризикујете да будете изуједани.

Убод је болан због дугачке жаоке, уколико нисте алергични можете зарадити само малу отеклину, међутим ако вас нападне рој или сте алергични, онда може бити јако опасно. Због опасности од убода дезинсекцију стршљенова треба препустити стручним особама, које треба алармирати уколико примијетите да у близини ваших домова постављају гнезда.

Осим у двориштима, стршљенови могу правити гнијезда и по читавом насељу. Највише их има у шумовитим предјелима, јер се обично крију у шупљни дрвета.

Смртоносни уједи

Недавно смо били свједоци немилих догађаја, када је мушкарца (69) из Малог Пожаревца изуједало неколико стршљенова, након чега је преминуо.

Од убода стршљена преминуо је и Владан Марковић (43), одборник из Ужица, као и Ненад Станковић (47) након што га је напао рој стршљенова док је обарао стабло у шуми.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 0

Оставите коментар