Staricu izbolo stotinu stršljena

Staricu od oko 80 godina sa planine Radan nedavno je izbolo čak stotinak stršljena i to po glavi i ramenima!

Srbija 10.08.2018 | 20:53
Staricu izbolo stotinu stršljena
Ona je nakon intervencije ljekara prebačena u prokupačku bolnicu radi daljeg liječenja.

Kako saznaje Blic, ova baka je poslije brze ljekarske intervencije zbrinuta i na liječenju je pod stalnmin nadzorom ljekara, a primila je i antišok terapiju.

– Osamedesetogodišnju staricu je izbolo više od stotinu stršljenova i to po glavi i ramenima. Sreća je bila samo što smo brzo reagovali, jer je zvala iz najudaljenijeg sela na planini Radan – rekla je načelnica Hitne službe Doma zdravlja Nena Vučković i dodala da je žena sanitetom odvezena na dalje liječenje u prokupačku bolnicu.

Ova žena je samo jedna od čak 250 žrtvi koliko je za dva mjeseca registrovano u Kuršumliji. Najezda stršljenova registrovana je na jugu Srbije, naročito u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju, s tim što su alergijske rekacije ove godine postale učestalije nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Rekord po broju uboda u jednom danu bila je nedjelja, kada se Hitnoj službi Doma zdravlja Blace šest osoba javilo sa alergijskim reakcijama na ubod stršljena!

Stanovnici juga Srbije kažu da je stršljenova uvijek bilo, kao i ujeda, ali ne u ovolikom broju kao sada i da su zdravstvene tegobe sve češće, te se i oni koji to ranije nisu činili, sada javljaju ljekaru.

Sve više alergijskih reakcija

U Domu zdravlja u Blacu potvrdili su za Blic da je sve više pacijenata koji se javljaju sa alergijskom reakcijom.

– Tačno je da imamo povećan broj pacijenata zbog uboda stršljenova, njih je uvijek bilo, s tim što su ove godine alergisjke reakcije sve prisutnije kod ljudi. Zašto je to tako ne znamo, ali dešavalo se da u jednom danu dođe i po pet-šest pacijenata – kažu u blačkom Domu zdravlja.

Pacijenti, kako su objasnili, dolaze sa niskim pritskom, zujanjem u ušima, imaju i slučajeve anafilaktička stanja.

Gnijezda prave i na kućama

– Ono što savjetujemo je da se nakon uboda pacijenti odmah jave ljekaru kako bi utvrdili da nema opasnosti. Do sada sve koje smo pregledali, kod njih 90 odsto riješili smo ambulantno, dok smo nekih 10 odsto poslali na dalje liječenje – kažu u blačkom Domu zdravlja.

Stršljenova je sve više kažu Blačani – najviše uboda zadobili su poljoprivrednici, ali i oni u čijem su se dvorištima nastanili insekti. Jedina zaštita je izbjegavati ih koliko je moguće, jer gnijezda prave i na kući, prozoru, šupljni od drveta, jednom riječju nalaze se svuda.

Veća vlaga doprinijela da se namnože

– Razlog su vjerovatno klimatske pormjene, ove godine je vlažnost vazduha veća, jača je vegetacija, ima više zelenila, vjerujem da je to razlog što ih ima više –  objasnili su u opštinskoj službi Blacu.

Iako su do sada na najjačem udaru uglavnom bili poljoprivrednici, nerijetko se događa da se insekti obruše i na šetače, a to se, na primjer, intenzivno događalo i u samom centru Blaca.

Šta da radite ako do ujeda dođe?

Na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Niš objašnjavaju da je ujed stršljena opasan ako je pacijent alergičan. Doc. dr Ivan Tijanić kaže za Blic da je najvažnije javiti se ljekaru ukoliko osoba zna da je alergična.

– Reakcija na ubod stršljena javlja se ukoliko je osoba alergična. Alergije se javljaju u obliku crvenila, otoka, koprivnjače, a može doći i do anafilaktičkog šoka kada je krvni pritisak nemjerljiv. Pacijent koji zna da je alergičan treba odmah da se javi ljekaru i naravno ako primijeti pomenute simptome – kaže dr Tijanić.

Dakle, ukoliko ste alergični na otrov stršljena ili nekog drugog insekta, samo jedan ubod je dovoljan da dovede do burne alergijske rekacije.

Nakon svega nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u trbuhu, bronhospazmom, otokom lica, javlja se  otežano disanje, pad krvnog pritiska, koma i na kraju – smrtni ishod.

Gdje se kriju i stršljenovi?

Iako po prirodi nije agresivan, i uglavnom izbjegava čovjeka, ukoliko se osjeti ugroženim stršljen ubada. Razlog tome je što ovi insekti prave gnijezda u blizini kuća, pa ukoliko se odlučite da mu uklonite gnijezdo rizikujete da budete izujedani.

Ubod je bolan zbog dugačke žaoke, ukoliko niste alergični možete zaraditi samo malu oteklinu, međutim ako vas napadne roj ili ste alergični, onda može biti jako opasno. Zbog opasnosti od uboda dezinsekciju stršljenova treba prepustiti stručnim osobama, koje treba alarmirati ukoliko primijetite da u blizini vaših domova postavljaju gnezda.

Osim u dvorištima, stršljenovi mogu praviti gnijezda i po čitavom naselju. Najviše ih ima u šumovitim predjelima, jer se obično kriju u šupljni drveta.

Smrtonosni ujedi

Nedavno smo bili svjedoci nemilih događaja, kada je muškarca (69) iz Malog Požarevca izujedalo nekoliko stršljenova, nakon čega je preminuo.

Od uboda stršljena preminuo je i Vladan Marković (43), odbornik iz Užica, kao i Nenad Stanković (47) nakon što ga je napao roj stršljenova dok je obarao stablo u šumi.

Izvor: SrpskaInfo

Komentari / 0

Ostavite komentar