Ко пјева у хору, дуже живи

Певање је лековито - тврде стручњаци и саветују нам да сваког дана бар звиждућемо.

Здравље 10.08.2018 | 14:18
Ко пјева у хору, дуже живи
СВАКОГ пута када запевате док се гледате у огледалу, кувате ручак, усисавате или нешто пишете, рачуна се као да сте себи продужили живот бар за мало. Певање је лековито - тврде стручњаци и саветују нам да сваког дана бар звиждућемо. Занимљиво је да је још боље ако певате са неким у тиму, са децом, партнером или другарицама, јер оно нарочито поправља расположење. А, то се одмах позитивно одражава на здравље.

Научници са Универзитета у Гетеборгу су закључили да људи који иду на хор имају 15 одсто више шанси да живе срећније и здравије од оних који то не практикују. Швеђани су открили да се то дешава услед правилног дисања, а оно постоји када се током певања усклађује велики број гласова.

- То вам је као да тренирате јогу - каже др Бјорн Викхоф, један од аутора студије. - Певање захтева и остварује уређеност у дисању. Хорском песмом се постижу правилно распоређене паузе за удисај и издисај, баш као у случају спортова за медитирање. Оно вам помаже да се опустите, на чему вам је срце врло захвално.

Али да бисте се осећали боље, не морате само да певате у хору, него увек кад за то имате прилику - на кућној журки са другарицама, караокама, док припремате колаче...

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

теа

13.08.2018 06:25

шта ако незнаш пјевати

ОДГОВОРИТЕ