Ko pjeva u horu, duže živi

Pevanje je lekovito - tvrde stručnjaci i savetuju nam da svakog dana bar zviždućemo.

Zdravlje 10.08.2018 | 14:18
Ko pjeva u horu, duže živi
SVAKOG puta kada zapevate dok se gledate u ogledalu, kuvate ručak, usisavate ili nešto pišete, računa se kao da ste sebi produžili život bar za malo. Pevanje je lekovito - tvrde stručnjaci i savetuju nam da svakog dana bar zviždućemo. Zanimljivo je da je još bolje ako pevate sa nekim u timu, sa decom, partnerom ili drugaricama, jer ono naročito popravlja raspoloženje. A, to se odmah pozitivno odražava na zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu su zaključili da ljudi koji idu na hor imaju 15 odsto više šansi da žive srećnije i zdravije od onih koji to ne praktikuju. Šveđani su otkrili da se to dešava usled pravilnog disanja, a ono postoji kada se tokom pevanja usklađuje veliki broj glasova.

- To vam je kao da trenirate jogu - kaže dr Bjorn Vikhof, jedan od autora studije. - Pevanje zahteva i ostvaruje uređenost u disanju. Horskom pesmom se postižu pravilno raspoređene pauze za udisaj i izdisaj, baš kao u slučaju sportova za meditiranje. Ono vam pomaže da se opustite, na čemu vam je srce vrlo zahvalno.

Ali da biste se osećali bolje, ne morate samo da pevate u horu, nego uvek kad za to imate priliku - na kućnoj žurki sa drugaricama, karaokama, dok pripremate kolače...

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tea

13.08.2018 06:25

šta ako neznaš pjevati

ODGOVORITE