Прича: Добро дошао назад, Премијеру!

Многи воле да кажу и да ће ова нова сезона 2018/19, која стартује вечерас окршајем између Манчестер Јунајтеда и Лестера, бити само наставак ривалства Салах - Гвардиола које се родило прошле године.

Фудбал 10.08.2018 | 20:15
Прича: Добро дошао назад, Премијеру!
Мундијалски мамурлук је прошао, време је за почетак најбоље лиге на свету. Прошла сезона била је само искрица која је запалила ентузијазам у свим правим и искреним фановима Премијер лиге. Било да се ради о нападачком фудбалу Манчестер Ситија и Ливерпула или дефанзивној, али убитачној тактици Барнлија, који је на крају био испред Арсенала, узбуђења нам није недостајало.

Крај ере Арсена Венгера био је тужан моменат, али и знак могућег новог почетка за све оне који би желели да виде неки нови Арсенал од овог лета. Многи рекорди су оборени, било да се ради о 100 освојених бодова Пепа Гвардиоле и Манчестер Ситија или страшних бројки голова и асистенција Мохамеда Салаха, без дилеме најбољег фудбалера у лиги прошле сезоне.

Многи воле да кажу и да ће ова нова сезона 2018/19, која стартује вечерас окршајем између Манчестер Јунајтеда и Лестера, бити само наставак ривалства Салах - Гвардиола које се родило прошле године. Али, она је већ добила прави замах доласком нових тренера.

Челсијево ангажовање Мауриција Сарија је доказ да се Плавци никако не одричу лепршавог нападачког стила фудбала који се загубио мало сАнтонијом Контеом у једном тренутку. Долазак Унаја Емерија (Арсенал) и Марка Силве (Евертон) тенденција је ка нападачком фудбалу с пуно пресинга, а ту су и скупа летња појачања као што су Жоржињо (Челси), Фабињо и Кеита (Ливерпул), Фред (Јунајтед), Сери (Фулам), који ће својим доласцима још више дати овој фантастичној лиги на важости, квалитету и кредибилитету.

Биће занимљиво видети и хоће ли неки од поменутих тренера од старта почети да доминира, као и да ли ће непроменљива фудбалска флозиофија Жозеа Муриња коначно довести Манчестер Јунајтед на сам врх. Ту је и вечити фаворит из сенке Тотенхем са Маурицијом Покетином на клупи, који није ништа ни продао ни купио овог лета. Иако су многи склони ових дана да шампионску трку унапред сведу на пуки окршај Манчестер Ситија и Ливерпула, тешко да ико сада може да вам каже са сигурношћу ко ће бити шампион, а ко у Топ 4 на крају сезоне.

Грађани сигурно јесу фаворити број један, али од сезоне 2008/2009 и Манчестер Јунајтеда, Премијер лига никада није имала узастопног шампиона. Тешко да ће Сити поновити и прошлогодишњу серију и опет освојити лигу са 100 бодова, али имају најбољи тим и највише шанси да први прођу кроз циљи испред Ливерпула и Манчестер Јунајтеда. Пеп Гвардоила је већ најавио да му је задатак да од најбољих направи још боље. Са Ријадом Марезом који је стигао из Лестера за рекордних 67.800.000 евра и одморним Лиројем Санеом, који није ишао на Мундијал у Русију, Манчестер Сити од првог кола може да рачуна на доминацију. Не само у Премијер лиги, овај тим је фаворит и за освајајње Лиге шампиона.

Шансу да их скине с трона вреба, пре свих, Ливерпул. Након што су у мају месецу стали на последњем степенику Лиге шампиона пулени Јиргена Клопа изгледају још моћније ове сезоне. Наби Кеита и Фабињо доносе невероватну чврстину на средини тернеа (а у таквој ситуацији нема места за Марка Грујића и Лазара Марковића), док је Џердан Шаћири идеалан џокер у шпицу када буде требало енергије. Такође, стигао је и један од најскупљих голмана у историји Бразилац Алисон, па је једино питање - да ли је ово та дуго чекана сезона?

И Манчестер Јунајтед ће поново пробати да напдне титулу. Пол Погба се вратио из Русије као светски шампион, а стигао је и скупоцени Бразилац Фред из Шахтјора па се рађа добар тандем на средини терена. Алексис Санчез је први пут одрадио комплетне припреме, док је Лукаку на Мундијалу показао да би ово могла да буде добра година и за њега и за Муриња, без обзира што му је фамозна трећа, када најчешће добија отказ... Наравно, допринос нашег Немање Матића се не доводи у питање, само да се опорави од операције коју је недавно имао и врати на терен.

Групу фаворита из сенке у борби за титулу предводи Челси. Његови навијачи су сигурно "напаљени" доласком новог Италијана који је сушта фудбалска супротност досадашњег тренера Антонија Контеа. Маурицио Сари би могао да донесе занимљивији Сари-бал на Стамфорду, али то зависи и од тима који ће имати на располагању. У сваком случају, почео је нови процес са новајлијама на средини попут Ковачића и Жоржиња, али и најскупљег чувара мреже у историји фудбала Кепе Аризабалаге који је дошао из Билбао за 80.000.000 евра.

Тотехемови навијачи се радују трећој узастопној години у Лиги шампиона, али очекују и неки домаћи трофеј. Коначно. Кијеран Трипије се после добрих наступа за Енглеску враћа са великим самопоуздањем, а време је и да Хари Кејн, Деле Али, Ериксен и компанија почну да освјају и неке трофеје као их не бисмо памтили само као тим који је играо леп фудбал.

Сада када је Арсен Венгер отишао из Арсенала нова ера овог клуба почиње великим праском - дербијима са Манчестер Ситијем и Челсијем. Оптимизам је велики после доласка Унаја Емерија, али и занимљивих појачања као што су немачки голман Бернд Лено, затим везисти Тореира и Гендузи, као и искусни Сократис Папастатопулос и Стефан Лихтштајнер. Занимљив микс играча, видећемо колико могу.

Када је реч о борби за опстанак, главни кандидати за испадање биће новајлија Кардиф Сити који игра старомодан фудбал са Нилом Ворноком и Хадерсфилд, тимови којима се дају убедљиво најмање шансе. С потпуним правом, та два тима се уопште нису појачала током лета, а имена која су дошла не уливају претерани оптимизам љубитељима ове лиге.

Занимљиво ће бити ове сезоне испратити "српски" Фулам са Александром Митровићем у шпицу и Славишом Јокановићем на клупи које сврставају такође у кандидате за испадање. Српски стручњак је уложио преко 120.000.000 евра у појачања овог лета, стигла су имена опут Вијета, Серхија Рика, Ширлеа, као и скупоцених Серија (Ница) и Ангисе (Марсељ) који треба да се побрину за мирну госину на Крејвен Котиџу.

У групи тих "мање угрожених" коју предводи Фулам су још и Брајтон, Вотфорд и Борнмут, мада ни Њукаслу и Саутемптону неће бити нимало лако да преживе. Од осталих тимова треба истаћи Вест Хем, који је потрошио преко 120.000.000 евра на нове играче од доласка новог тренера Чилеанца Мануела Пелегринија, а мирној сезони се надају Кристал Палас са нашим Луком Миливојевићем у везном реду, те Барнли, који је мудрим довођењем проверених Џоа Харта и Бена Гибсона, наставио своју чувену "британизацију" првог тима.

Изненађење сезоне би неким чудом могао да буде Евертон, али само уколико Португалац на клупи Марко Силва успе да их укомпонује. Бивши тренер Хала и Вотфорда има добре полазне основе јер су на појачања Ричарслисона, Диња, Мину, Андреа Гомеша и Бернарда Карамеле потрошиле овог лета око 90.000.000 евра. Такође, очекује се и да Лестер има пристојну сезону, али далеко слабију од оне фамозне када је освојена шампионска титула 2016. године. 

Било како, чека нас сјајна сезона, а како и не би била када је опет пробијена граница од милијарде евра потрошене на појачања. Тачније 1.400.000.000!

10 НАЈСКУПЉИХ ТРАНСФЕРА

1. Кепа Аризабалага - Атлетик Билбао - Челси - 80.000.000
2. Ријад Марез - Лестер - Манчестер Сити - 67.800.000
3. Алисон - Рома - Ливерпул - 62.800.000
4. Наби Кеита - Лајпциг - Ливерпул - 60.000.000
5. Фред - Шахтјор - Манчестер Јунајтед - 59.000.000
6. Жоржињо - Наполи - Челси - 57.000.000
7. Фабињо - Монако - Ливерпул - 45.000.000
8. Ричарлисон - Вотфорд - Евертон - 39.000.000
9. Фелипе Андерсон - Лацио - Вест хем - 38.000.000
10. Џери Мина - Барселона - Евертон - 30.250.000

*** НАПОМЕНА: Фудбалер - бивши клуб - нови клуб - сума у еврима
 
СРБИ У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ

Немања Матић - Манчестер Јуањтед
Лука Миливојевић - Кристал Палас
Александар Митровић - Фулам
Марко Грујић - Ливерпул
Лазар Марковић - Ливерпул

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар