Priča: Dobro došao nazad, Premijeru!

Mnogi vole da kažu i da će ova nova sezona 2018/19, koja startuje večeras okršajem između Mančester Junajteda i Lestera, biti samo nastavak rivalstva Salah - Gvardiola koje se rodilo prošle godine.

Fudbal 10.08.2018 | 20:15
Priča: Dobro došao nazad, Premijeru!
Mundijalski mamurluk je prošao, vreme je za početak najbolje lige na svetu. Prošla sezona bila je samo iskrica koja je zapalila entuzijazam u svim pravim i iskrenim fanovima Premijer lige. Bilo da se radi o napadačkom fudbalu Mančester Sitija i Liverpula ili defanzivnoj, ali ubitačnoj taktici Barnlija, koji je na kraju bio ispred Arsenala, uzbuđenja nam nije nedostajalo.

Kraj ere Arsena Vengera bio je tužan momenat, ali i znak mogućeg novog početka za sve one koji bi želeli da vide neki novi Arsenal od ovog leta. Mnogi rekordi su oboreni, bilo da se radi o 100 osvojenih bodova Pepa Gvardiole i Mančester Sitija ili strašnih brojki golova i asistencija Mohameda Salaha, bez dileme najboljeg fudbalera u ligi prošle sezone.

Mnogi vole da kažu i da će ova nova sezona 2018/19, koja startuje večeras okršajem između Mančester Junajteda i Lestera, biti samo nastavak rivalstva Salah - Gvardiola koje se rodilo prošle godine. Ali, ona je već dobila pravi zamah dolaskom novih trenera.

Čelsijevo angažovanje Mauricija Sarija je dokaz da se Plavci nikako ne odriču lepršavog napadačkog stila fudbala koji se zagubio malo sAntonijom Konteom u jednom trenutku. Dolazak Unaja Emerija (Arsenal) i Marka Silve (Everton) tendencija je ka napadačkom fudbalu s puno presinga, a tu su i skupa letnja pojačanja kao što su Žoržinjo (Čelsi), Fabinjo i Keita (Liverpul), Fred (Junajted), Seri (Fulam), koji će svojim dolascima još više dati ovoj fantastičnoj ligi na važosti, kvalitetu i kredibilitetu.

Biće zanimljivo videti i hoće li neki od pomenutih trenera od starta početi da dominira, kao i da li će nepromenljiva fudbalska floziofija Žozea Murinja konačno dovesti Mančester Junajted na sam vrh. Tu je i večiti favorit iz senke Totenhem sa Mauricijom Poketinom na klupi, koji nije ništa ni prodao ni kupio ovog leta. Iako su mnogi skloni ovih dana da šampionsku trku unapred svedu na puki okršaj Mančester Sitija i Liverpula, teško da iko sada može da vam kaže sa sigurnošću ko će biti šampion, a ko u Top 4 na kraju sezone.

Građani sigurno jesu favoriti broj jedan, ali od sezone 2008/2009 i Mančester Junajteda, Premijer liga nikada nije imala uzastopnog šampiona. Teško da će Siti ponoviti i prošlogodišnju seriju i opet osvojiti ligu sa 100 bodova, ali imaju najbolji tim i najviše šansi da prvi prođu kroz cilji ispred Liverpula i Mančester Junajteda. Pep Gvardoila je već najavio da mu je zadatak da od najboljih napravi još bolje. Sa Rijadom Marezom koji je stigao iz Lestera za rekordnih 67.800.000 evra i odmornim Lirojem Saneom, koji nije išao na Mundijal u Rusiju, Mančester Siti od prvog kola može da računa na dominaciju. Ne samo u Premijer ligi, ovaj tim je favorit i za osvajajnje Lige šampiona.

Šansu da ih skine s trona vreba, pre svih, Liverpul. Nakon što su u maju mesecu stali na poslednjem stepeniku Lige šampiona puleni Jirgena Klopa izgledaju još moćnije ove sezone. Nabi Keita i Fabinjo donose neverovatnu čvrstinu na sredini ternea (a u takvoj situaciji nema mesta za Marka Grujića i Lazara Markovića), dok je Džerdan Šaćiri idealan džoker u špicu kada bude trebalo energije. Takođe, stigao je i jedan od najskupljih golmana u istoriji Brazilac Alison, pa je jedino pitanje - da li je ovo ta dugo čekana sezona?

I Mančester Junajted će ponovo probati da napdne titulu. Pol Pogba se vratio iz Rusije kao svetski šampion, a stigao je i skupoceni Brazilac Fred iz Šahtjora pa se rađa dobar tandem na sredini terena. Aleksis Sančez je prvi put odradio kompletne pripreme, dok je Lukaku na Mundijalu pokazao da bi ovo mogla da bude dobra godina i za njega i za Murinja, bez obzira što mu je famozna treća, kada najčešće dobija otkaz... Naravno, doprinos našeg Nemanje Matića se ne dovodi u pitanje, samo da se oporavi od operacije koju je nedavno imao i vrati na teren.

Grupu favorita iz senke u borbi za titulu predvodi Čelsi. Njegovi navijači su sigurno "napaljeni" dolaskom novog Italijana koji je sušta fudbalska suprotnost dosadašnjeg trenera Antonija Kontea. Mauricio Sari bi mogao da donese zanimljiviji Sari-bal na Stamfordu, ali to zavisi i od tima koji će imati na raspolaganju. U svakom slučaju, počeo je novi proces sa novajlijama na sredini poput Kovačića i Žoržinja, ali i najskupljeg čuvara mreže u istoriji fudbala Kepe Arizabalage koji je došao iz Bilbao za 80.000.000 evra.

Totehemovi navijači se raduju trećoj uzastopnoj godini u Ligi šampiona, ali očekuju i neki domaći trofej. Konačno. Kijeran Tripije se posle dobrih nastupa za Englesku vraća sa velikim samopouzdanjem, a vreme je i da Hari Kejn, Dele Ali, Eriksen i kompanija počnu da osvjaju i neke trofeje kao ih ne bismo pamtili samo kao tim koji je igrao lep fudbal.

Sada kada je Arsen Venger otišao iz Arsenala nova era ovog kluba počinje velikim praskom - derbijima sa Mančester Sitijem i Čelsijem. Optimizam je veliki posle dolaska Unaja Emerija, ali i zanimljivih pojačanja kao što su nemački golman Bernd Leno, zatim vezisti Toreira i Genduzi, kao i iskusni Sokratis Papastatopulos i Stefan Lihtštajner. Zanimljiv miks igrača, videćemo koliko mogu.

Kada je reč o borbi za opstanak, glavni kandidati za ispadanje biće novajlija Kardif Siti koji igra staromodan fudbal sa Nilom Vornokom i Hadersfild, timovi kojima se daju ubedljivo najmanje šanse. S potpunim pravom, ta dva tima se uopšte nisu pojačala tokom leta, a imena koja su došla ne ulivaju preterani optimizam ljubiteljima ove lige.

Zanimljivo će biti ove sezone ispratiti "srpski" Fulam sa Aleksandrom Mitrovićem u špicu i Slavišom Jokanovićem na klupi koje svrstavaju takođe u kandidate za ispadanje. Srpski stručnjak je uložio preko 120.000.000 evra u pojačanja ovog leta, stigla su imena oput Vijeta, Serhija Rika, Širlea, kao i skupocenih Serija (Nica) i Angise (Marselj) koji treba da se pobrinu za mirnu gosinu na Krejven Kotidžu.

U grupi tih "manje ugroženih" koju predvodi Fulam su još i Brajton, Votford i Bornmut, mada ni Njukaslu i Sautemptonu neće biti nimalo lako da prežive. Od ostalih timova treba istaći Vest Hem, koji je potrošio preko 120.000.000 evra na nove igrače od dolaska novog trenera Čileanca Manuela Pelegrinija, a mirnoj sezoni se nadaju Kristal Palas sa našim Lukom Milivojevićem u veznom redu, te Barnli, koji je mudrim dovođenjem proverenih Džoa Harta i Bena Gibsona, nastavio svoju čuvenu "britanizaciju" prvog tima.

Iznenađenje sezone bi nekim čudom mogao da bude Everton, ali samo ukoliko Portugalac na klupi Marko Silva uspe da ih ukomponuje. Bivši trener Hala i Votforda ima dobre polazne osnove jer su na pojačanja Ričarslisona, Dinja, Minu, Andrea Gomeša i Bernarda Karamele potrošile ovog leta oko 90.000.000 evra. Takođe, očekuje se i da Lester ima pristojnu sezonu, ali daleko slabiju od one famozne kada je osvojena šampionska titula 2016. godine. 

Bilo kako, čeka nas sjajna sezona, a kako i ne bi bila kada je opet probijena granica od milijarde evra potrošene na pojačanja. Tačnije 1.400.000.000!

10 NAJSKUPLJIH TRANSFERA

1. Kepa Arizabalaga - Atletik Bilbao - Čelsi - 80.000.000
2. Rijad Marez - Lester - Mančester Siti - 67.800.000
3. Alison - Roma - Liverpul - 62.800.000
4. Nabi Keita - Lajpcig - Liverpul - 60.000.000
5. Fred - Šahtjor - Mančester Junajted - 59.000.000
6. Žoržinjo - Napoli - Čelsi - 57.000.000
7. Fabinjo - Monako - Liverpul - 45.000.000
8. Ričarlison - Votford - Everton - 39.000.000
9. Felipe Anderson - Lacio - Vest hem - 38.000.000
10. Džeri Mina - Barselona - Everton - 30.250.000

*** NAPOMENA: Fudbaler - bivši klub - novi klub - suma u evrima
 
SRBI U PREMIJER LIGI

Nemanja Matić - Mančester Juanjted
Luka Milivojević - Kristal Palas
Aleksandar Mitrović - Fulam
Marko Grujić - Liverpul
Lazar Marković - Liverpul

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar