Море ће расти и до 10 метара

Према новим прогнозама хрватски градови уз море за коју деценију биће немогући за живот.

Регион 10.08.2018 | 07:44
Море ће расти и до 10 метара
Недавни УН-ов извјештај о стопи загађења земљине атмосфере навео је да је прошле године човјечанство, не само што је повећало ниво ЦО2 на највише у људској историји, него је то чинило брже него икада.

Уз такве трендове и лобирање нафтних, плинских и компанија које зарађују на угљену, при чему улажу милијарде евра и долара у промовисање даљњег кориштења фосилних горива, свијет је све даље од тога да се у овом вијеку спаси од глобалног загријавања горег од 2°Ц колико су нације свијета договориле Паришким климатским споразумом.

Камоли да се заустави на 1,5°Ц, што је предложено као посебно амбициозан циљ.

Како сада ствари стоје и према чак и оптимистичним предвиђањима, свијет ће до 2100. оваквим темпом бити топлији за 3°Ц. Најновији чланак објављен на ову тему у Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес оф тхе У.С.А. наводи да ће по таквим сценаријима ниво мора широм свијета до краја вијека порасти за између 4,3 и 9,9 метара у односу на просјеке прије него драстичних промјена широм земље усљед климатских промјена.

 Само пет година откако се у службеним предвиђањима чак и раст мора од 1,5 метара сматрало екстремним прогнозама, одједном испада да су и умјерена предвиђања неколико пута гора од тога.

Гоогле Еартх

Већ и уз раст нивоа мора од само један или два метра, све риве на Јадрану су поплављене. У случају раста од четири, по Јадрану је поплављена и скоро свака стара градска језгра. А у случају девет метара... Трогир је одавно атракција још само за рониоце, као и пола Солина, Каштела, Пољуда у Сплиту, Диоклецијанове палаче, Лоре, луке, колодвора. Јужније, море је продрло десецима километара у Цетину, не постоји више ни Омиш, ни пола Макарске.

Долина Неретве

У случају већ и четири метра, нестају Опузен, Метковић и Плоче, Чапљина добива своју ривијеру. Но, море се ту не зауставља и потопљена бива и Чапљина, море заправо продире до пола пута до Мостара, пољопривреда је одавно немогућа. Страдали су и Стон, најнасељенији дијелови свих хрватских отока.

Дубровник

Стари Град је највећим дијелом под водом, одавно је потопљена градска лука. Страдали су Цавтат и Купари.

Задар

Уз девет метара овај град скоро да престаје постојати. Оно што још није потопљено, редовно је девастирано жестоким олујама силине ураганских. Успут су нестали и Нин, Бибиње, већи дио Шибеника, Скрадин. Ушћа јадранских ријека су се претворила у мртве заљеве.

Ријека

Трсатска градина сада се издиже са саме морске обале, а све ниже од тога одавно је под водом. Под морем је већи дио болничког комплекса и практично свака поједина знаменитост овог града којим су се некад људи јављали једни другима на разгледницама.

(СБ/Еxпресс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Опааааа

10.08.2018 06:16

То ће тек да буде олуја.. Штета што нећемо то видети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

10.08.2018 07:10

Супер пут мора се скраћује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

10.08.2018 07:48

Е то су позитивни ставови и размишљења. Браво.

Name

Слоw

10.08.2018 07:51

Ицемо у Мостар на море!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКА

10.08.2018 08:11

Е ВАЛА КОЛКО СЕ КУРЧЕ СА ТОМ ЛИЈЕПОМ ЊИХИВОМ И НЕКА ЈЕ ПОТОПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоо Цувар

10.08.2018 09:14

А кад ја казем да сам купио викендицу на мору у Зеници сви казу "па далеко ти је то". ко цека доцека бице она на самој обали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА

10.08.2018 13:25

Ова испитивања, к'о испитивања РТРС о изборима. Ово је само да се испуни који цланак и то је то.Ни једна година није "униформна" и зависи од низа фактора.Пас лаје, вјетар носи.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

10.08.2018 16:51

Неце моци упловљават бродови у луку Мостар због Пељеског моста, морат це мо га срусит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наше Море

12.08.2018 10:27

Јој како ли ће тек аеродром у Требињу да ради пуном паром кад туристи буду долазили у Требиње на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

12.08.2018 15:55

Знаш ли зашто Драшковић прави Сунчани град ? Зато што ће за 80 година бити већ стари град и рустичан и још на обали.