More će rasti i do 10 metara

Prema novim prognozama hrvatski gradovi uz more za koju deceniju biće nemogući za život.

Region 10.08.2018 | 07:44
More će rasti i do 10 metara
Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja zemljine atmosfere naveo je da je prošle godine čovječanstvo, ne samo što je povećalo nivo CO2 na najviše u ljudskoj istoriji, nego je to činilo brže nego ikada.

Uz takve trendove i lobiranje naftnih, plinskih i kompanija koje zarađuju na ugljenu, pri čemu ulažu milijarde evra i dolara u promovisanje daljnjeg korištenja fosilnih goriva, svijet je sve dalje od toga da se u ovom vijeku spasi od globalnog zagrijavanja goreg od 2°C koliko su nacije svijeta dogovorile Pariškim klimatskim sporazumom.

Kamoli da se zaustavi na 1,5°C, što je predloženo kao posebno ambiciozan cilj.

Kako sada stvari stoje i prema čak i optimističnim predviđanjima, svijet će do 2100. ovakvim tempom biti topliji za 3°C. Najnoviji članak objavljen na ovu temu u Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. navodi da će po takvim scenarijima nivo mora širom svijeta do kraja vijeka porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije nego drastičnih promjena širom zemlje usljed klimatskih promjena.

 Samo pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatralo ekstremnim prognozama, odjednom ispada da su i umjerena predviđanja nekoliko puta gora od toga.

Google Earth

Već i uz rast nivoa mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu su poplavljene. U slučaju rasta od četiri, po Jadranu je poplavljena i skoro svaka stara gradska jezgra. A u slučaju devet metara... Trogir je odavno atrakcija još samo za ronioce, kao i pola Solina, Kaštela, Poljuda u Splitu, Dioklecijanove palače, Lore, luke, kolodvora. Južnije, more je prodrlo desecima kilometara u Cetinu, ne postoji više ni Omiš, ni pola Makarske.

Dolina Neretve

U slučaju već i četiri metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče, Čapljina dobiva svoju rivijeru. No, more se tu ne zaustavlja i potopljena biva i Čapljina, more zapravo prodire do pola puta do Mostara, poljoprivreda je odavno nemoguća. Stradali su i Ston, najnaseljeniji dijelovi svih hrvatskih otoka.

Dubrovnik

Stari Grad je najvećim dijelom pod vodom, odavno je potopljena gradska luka. Stradali su Cavtat i Kupari.

Zadar

Uz devet metara ovaj grad skoro da prestaje postojati. Ono što još nije potopljeno, redovno je devastirano žestokim olujama siline uraganskih. Usput su nestali i Nin, Bibinje, veći dio Šibenika, Skradin. Ušća jadranskih rijeka su se pretvorila u mrtve zaljeve.

Rijeka

Trsatska gradina sada se izdiže sa same morske obale, a sve niže od toga odavno je pod vodom. Pod morem je veći dio bolničkog kompleksa i praktično svaka pojedina znamenitost ovog grada kojim su se nekad ljudi javljali jedni drugima na razglednicama.

(SB/Express)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Opaaaaa

10.08.2018 06:16

To će tek da bude oluja.. Šteta što nećemo to videti...

ODGOVORITE
Name

haha

10.08.2018 07:10

Super put mora se skraćuje.

ODGOVORITE
Name

Boxon

10.08.2018 07:48

E to su pozitivni stavovi i razmišljenja. Bravo.

Name

Slow

10.08.2018 07:51

Icemo u Mostar na more!

ODGOVORITE
Name

LAKA

10.08.2018 08:11

E VALA KOLKO SE KURČE SA TOM LIJEPOM NJIHIVOM I NEKA JE POTOPE.

ODGOVORITE
Name

Zoo Cuvar

10.08.2018 09:14

A kad ja kazem da sam kupio vikendicu na moru u Zenici svi kazu "pa daleko ti je to". ko ceka doceka bice ona na samoj obali...

ODGOVORITE
Name

HAHAHA

10.08.2018 13:25

Ova ispitivanja, k'o ispitivanja RTRS o izborima. Ovo je samo da se ispuni koji clanak i to je to.Ni jedna godina nije "uniformna" i zavisi od niza faktora.Pas laje, vjetar nosi.........

ODGOVORITE
Name

modricanin

10.08.2018 16:51

Nece moci uplovljavat brodovi u luku Mostar zbog Peljeskog mosta, morat ce mo ga srusit.

ODGOVORITE
Name

Naše More

12.08.2018 10:27

Joj kako li će tek aerodrom u Trebinju da radi punom parom kad turisti budu dolazili u Trebinje na more.

ODGOVORITE
Name

Zato

12.08.2018 15:55

Znaš li zašto Drašković pravi Sunčani grad ? Zato što će za 80 godina biti već stari grad i rustičan i još na obali.