Капитално појачање Звезде - Кафу стигао у Београд!

Жонатан Кафу, фудбалер француског Бордоа, допутовао је у Београд где би требало да озваничи сарадњу до краја сезоне са Црвеном звездом.  Шта доноси Кафу Црвеној звезди? Бушио ривале као хилтијем, умео да се занесе у ноћном проводу! Можда је долазак Бразилца из Бордоа незнака да се Звезда припрема за живот после Немање Радоњића, али постоји и другачији резон великих оптимиста у редовима црвено-белих.

Фудбал 09.08.2018 | 18:30
Капитално појачање Звезде - Кафу стигао у Београд!
Актуелни шампиона Србије довшће на позајмицу Бразилца, уз могућност откупа уговора наредног лета за четири милиона евра.

Српски медији спекулишу да ће Звезда за плату некадашњег играча Лудогореца издвојити 700.000 евра до краја сезоне.

Јавност у Србији Кафуа је управо упознала у дресу клуба из Бугарске, када је Лудогорец у квалификацијама за Лигу шампиона (2016. године) играо против црвено-белих. Он је тада постигао два гола у две утакмице.

Бордо не рачуна на Бразилца, који је прошле сезоне постигао два гола на 20 утакмица, али га у Љутице Богдана виде као капитално појачање за напад на пласман у Лигу шампиона.

Међутим, Кафу неће моћи да буде пријављен за реванш меч са Спартаком у Трнави следећег уторка, у реваншу ИИИ кола квалификација за ЛШ.

Звезда је ремизирала 1:1 са Спартаком у уторак у Београду, па је под императивом победе у Словачкој како би остала у игри за елитно такмичење.



Није баш еуфорија налик оној из позног лета 2005. године када је тадашњи председник Драган Стојковић Пикси на циришком аеродрому покупио дебељушкастог Аилтона и обукао му црвено-бели дрес, али јесте нешто слично томе. Када гледају детаље у којима је као хилтијем бушио одбрану Црвене звезде, а потом Базела и Арсенала, навијачи српског шампиона ће рећи да је Џонатан Ренато Барбоса, познатији као Кафу, последњи део пазла који је потребан да екипа Владана Милојевића обезбеди још једну европску јесен.

Крилни нападач представља персонификацију терора Лудогореца у Бугарској и дугог трајања клуба из Разграда на мапи Старог континента. Скаутиран и одабран од стране бугарских изасланика у најфудбалскијој земљи света био је инвестиција која се исплатила. Прошлог лета продат је Бордоу за 7.500.000 милиона евра. Управо због тога, као и годишњих примања, комплетна звездашка јавност очекиваће од 27-годишњег Бразилца да не следи минули рад земљака.

Црвено-бели су у новијој историји на платном списку имали 15 играча с бразилским пасошем, али су само ретки успели да се устале и покажу макар задовољавајући квалитет. Било је ту и трагикомичних лоших процена као у случају Клеа који је буквално поклоњен вечитом ривалу, али и још трагичнијег скаутинга. Неким чудним путевима место на Маракани нашли су Фабио да Силва, Савио, Ели Тадеу, Вилијамс, Џеферсон, па и Мезенгачије заоставштина је само чаробан погодак против Смедерева.

Ипак, добра ствар у трансферу Кадуа јесте чињеница да је играо у сличноМ поднебљу. Две сезоне био је најбољи играч Бугарске. Минус је свакако лоша епизода у Бордоу.

„Џонатан Кафу је права слика у прилика рада руководства Лудогореца. Када видите шта је он донео овом клубу схватите зашто је тим из Разграда толико доминантан у Бугарској. Дошао је овде за 2.500.000 евра, продат је за три пута више. Лудогорец им савршен скаутинг у Бразилу. И зато погоди у 90 посто случајева када су у питању играчи из највеће државе Јужне Америке. Он није био звезда Сао Паула, да је тако био би трансферисан у Реал или Барселону… Међутим, за овдашњи ниво он је топ играч. Видели сте и сами против Црвене звезде колико може“, прича нам колега из Бугарске и новинар Меридијан Меча Теодор Борисов.

ПЕРСОНИФИКАЦИЈА ДОБРОГ СКАУТИНГА ЛУДОГОРЕЦА, НАЈБОЉИ ЈЕ НА КРИЛУ

Црвеној звезди, показала је то и утакмица против Спартака из Трнаве, ургентно потребан нападач од класе. Гледајући најбоље потезе Џонатана Кафуа, могло би се констатовати да се црвено-бели припремају за живот после Немање Радоњића. Хитроноги Бразилац је увртао уши ривалима појављујући се као опасност са крила. Када је брзим спринтевима тражио дубину. Тако је било против Звезде, Базела и Арсенала, али… Постоји друга школа мишљења, чак и резон великих оптимиста на Маракани. А он подразумева победу у Трнави и двомеч са Салцбургом чија формација 4-4-2 омогућава игру на контре. Ту би требало да дође до изражаја брзина Џоната Кафуа, Бена и Немање Радоњића (његов даљи живот на Маракани одредиће исто исход дуела у Трнави). Тренутно Кафуа виде на све три офанзивне позиције.

„Немам дилему да се Кафу најбоље сналази и највише може да пружи као крило. Његов највећи адут је брзина. Као нападач… Хм, па нисам баш сигуран“, додаје Борисов.

ЖИВОТ У БЕОГРАДУ ЋЕ МУ БИТИ ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ

Ангажовање доброг и афирмисаног Бразилца увек има и наличје приче. Често су неухватљиви за ривале, али и за руководства клубова. Теже самоистицању, понекад им је ноћни провод слађи од гола у противникој мрежи. То су те веселе јужноамеричке душе.

„Кафу је направио огромну грешку у Бордоу. После једног пораза изашао је у ноћни провод с Малкомом, новом аквизицијом Барселоне. У клубу су то схватили као непоштовање. Одмах је пребачен у други тим. Ту је и остао. Дао је само два гола. Међутим, не сумњам да ће у Звезди имати мотив. Њега „пале“ атмосфере као на Маракани. У Бугарској није био проблематичан. Разград је мали град, али Београд ће му понудити много изазова“, додаје наш саговорник.

БОРЈАН: Није егосита, топ је момак и играч

У Разграду је имао сјајну сарадњу са Марселињом, Натанијелом и Вандресоном. Клапом која је у Бугарској инсталирала балканску тики-таку, савршену пас игру чији сведок је била и Црвена звезда. Део тог тима био је и Милан Борјан.

„Ма он је топ играч и добар дечко. Није егоиста. Убеђен сам да ће у Црвеној звезди показати шта може. А може много. Када буде видео величину овог клуба, крцату Маракану, још више ће се уозбиљити. Знам да се увек прича о Бразилцима и њиховој навици да се проводе. Али није баш тако… Не сумњам да ће нам Кафу помоћи. Може он да заплеше са Радоњом и Беном. Воли да игра фудбал, стално се нуди, брз је“, поручује голман црвено-белих Милан Борјан.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар