Kapitalno pojačanje Zvezde - Kafu stigao u Beograd!

Žonatan Kafu, fudbaler francuskog Bordoa, doputovao je u Beograd gde bi trebalo da ozvaniči saradnju do kraja sezone sa Crvenom zvezdom.  Šta donosi Kafu Crvenoj zvezdi? Bušio rivale kao hiltijem, umeo da se zanese u noćnom provodu! Možda je dolazak Brazilca iz Bordoa neznaka da se Zvezda priprema za život posle Nemanje Radonjića, ali postoji i drugačiji rezon velikih optimista u redovima crveno-belih.

Fudbal 09.08.2018 | 18:30
Kapitalno pojačanje Zvezde - Kafu stigao u Beograd!
Aktuelni šampiona Srbije dovšće na pozajmicu Brazilca, uz mogućnost otkupa ugovora narednog leta za četiri miliona evra.

Srpski mediji spekulišu da će Zvezda za platu nekadašnjeg igrača Ludogoreca izdvojiti 700.000 evra do kraja sezone.

Javnost u Srbiji Kafua je upravo upoznala u dresu kluba iz Bugarske, kada je Ludogorec u kvalifikacijama za Ligu šampiona (2016. godine) igrao protiv crveno-belih. On je tada postigao dva gola u dve utakmice.

Bordo ne računa na Brazilca, koji je prošle sezone postigao dva gola na 20 utakmica, ali ga u Ljutice Bogdana vide kao kapitalno pojačanje za napad na plasman u Ligu šampiona.

Međutim, Kafu neće moći da bude prijavljen za revanš meč sa Spartakom u Trnavi sledećeg utorka, u revanšu III kola kvalifikacija za LŠ.

Zvezda je remizirala 1:1 sa Spartakom u utorak u Beogradu, pa je pod imperativom pobede u Slovačkoj kako bi ostala u igri za elitno takmičenje.



Nije baš euforija nalik onoj iz poznog leta 2005. godine kada je tadašnji predsednik Dragan Stojković Piksi na ciriškom aerodromu pokupio debeljuškastog Ailtona i obukao mu crveno-beli dres, ali jeste nešto slično tome. Kada gledaju detalje u kojima je kao hiltijem bušio odbranu Crvene zvezde, a potom Bazela i Arsenala, navijači srpskog šampiona će reći da je Džonatan Renato Barbosa, poznatiji kao Kafu, poslednji deo pazla koji je potreban da ekipa Vladana Milojevića obezbedi još jednu evropsku jesen.

Krilni napadač predstavlja personifikaciju terora Ludogoreca u Bugarskoj i dugog trajanja kluba iz Razgrada na mapi Starog kontinenta. Skautiran i odabran od strane bugarskih izaslanika u najfudbalskijoj zemlji sveta bio je investicija koja se isplatila. Prošlog leta prodat je Bordou za 7.500.000 miliona evra. Upravo zbog toga, kao i godišnjih primanja, kompletna zvezdaška javnost očekivaće od 27-godišnjeg Brazilca da ne sledi minuli rad zemljaka.

Crveno-beli su u novijoj istoriji na platnom spisku imali 15 igrača s brazilskim pasošem, ali su samo retki uspeli da se ustale i pokažu makar zadovoljavajući kvalitet. Bilo je tu i tragikomičnih loših procena kao u slučaju Klea koji je bukvalno poklonjen večitom rivalu, ali i još tragičnijeg skautinga. Nekim čudnim putevima mesto na Marakani našli su Fabio da Silva, Savio, Eli Tadeu, Vilijams, Džeferson, pa i Mezengačije zaostavština je samo čaroban pogodak protiv Smedereva.

Ipak, dobra stvar u transferu Kadua jeste činjenica da je igrao u sličnoM podneblju. Dve sezone bio je najbolji igrač Bugarske. Minus je svakako loša epizoda u Bordou.

„Džonatan Kafu je prava slika u prilika rada rukovodstva Ludogoreca. Kada vidite šta je on doneo ovom klubu shvatite zašto je tim iz Razgrada toliko dominantan u Bugarskoj. Došao je ovde za 2.500.000 evra, prodat je za tri puta više. Ludogorec im savršen skauting u Brazilu. I zato pogodi u 90 posto slučajeva kada su u pitanju igrači iz najveće države Južne Amerike. On nije bio zvezda Sao Paula, da je tako bio bi transferisan u Real ili Barselonu… Međutim, za ovdašnji nivo on je top igrač. Videli ste i sami protiv Crvene zvezde koliko može“, priča nam kolega iz Bugarske i novinar Meridijan Meča Teodor Borisov.

PERSONIFIKACIJA DOBROG SKAUTINGA LUDOGORECA, NAJBOLJI JE NA KRILU

Crvenoj zvezdi, pokazala je to i utakmica protiv Spartaka iz Trnave, urgentno potreban napadač od klase. Gledajući najbolje poteze Džonatana Kafua, moglo bi se konstatovati da se crveno-beli pripremaju za život posle Nemanje Radonjića. Hitronogi Brazilac je uvrtao uši rivalima pojavljujući se kao opasnost sa krila. Kada je brzim sprintevima tražio dubinu. Tako je bilo protiv Zvezde, Bazela i Arsenala, ali… Postoji druga škola mišljenja, čak i rezon velikih optimista na Marakani. A on podrazumeva pobedu u Trnavi i dvomeč sa Salcburgom čija formacija 4-4-2 omogućava igru na kontre. Tu bi trebalo da dođe do izražaja brzina Džonata Kafua, Bena i Nemanje Radonjića (njegov dalji život na Marakani odrediće isto ishod duela u Trnavi). Trenutno Kafua vide na sve tri ofanzivne pozicije.

„Nemam dilemu da se Kafu najbolje snalazi i najviše može da pruži kao krilo. Njegov najveći adut je brzina. Kao napadač… Hm, pa nisam baš siguran“, dodaje Borisov.

ŽIVOT U BEOGRADU ĆE MU BITI VELIKI IZAZOV

Angažovanje dobrog i afirmisanog Brazilca uvek ima i naličje priče. Često su neuhvatljivi za rivale, ali i za rukovodstva klubova. Teže samoisticanju, ponekad im je noćni provod slađi od gola u protivnikoj mreži. To su te vesele južnoameričke duše.

„Kafu je napravio ogromnu grešku u Bordou. Posle jednog poraza izašao je u noćni provod s Malkomom, novom akvizicijom Barselone. U klubu su to shvatili kao nepoštovanje. Odmah je prebačen u drugi tim. Tu je i ostao. Dao je samo dva gola. Međutim, ne sumnjam da će u Zvezdi imati motiv. Njega „pale“ atmosfere kao na Marakani. U Bugarskoj nije bio problematičan. Razgrad je mali grad, ali Beograd će mu ponuditi mnogo izazova“, dodaje naš sagovornik.

BORJAN: Nije egosita, top je momak i igrač

U Razgradu je imao sjajnu saradnju sa Marselinjom, Natanijelom i Vandresonom. Klapom koja je u Bugarskoj instalirala balkansku tiki-taku, savršenu pas igru čiji svedok je bila i Crvena zvezda. Deo tog tima bio je i Milan Borjan.

„Ma on je top igrač i dobar dečko. Nije egoista. Ubeđen sam da će u Crvenoj zvezdi pokazati šta može. A može mnogo. Kada bude video veličinu ovog kluba, krcatu Marakanu, još više će se uozbiljiti. Znam da se uvek priča o Brazilcima i njihovoj navici da se provode. Ali nije baš tako… Ne sumnjam da će nam Kafu pomoći. Može on da zapleše sa Radonjom i Benom. Voli da igra fudbal, stalno se nudi, brz je“, poručuje golman crveno-belih Milan Borjan.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar