Прича: Звездин заокрет у филозофији...

Уместо млађих играча – стигли су (искусни) странци.

Кошарка 10.08.2018 | 22:50
Прича: Звездин заокрет у филозофији...
Када је Црвена звезда прошлог лета склапала тим на челу са Душаном Алимпијевићем, идеја је била јасна. Много пута смо чули да је жеља да се тим напуни младим, домаћим играчима. Најбољим који су у том моменту били на тржишту. И да тај тим, уз младог тренера, расте из године у годину.

Због тога су уговоре, и то дугогодишње, са Звездом потписали играчи као што су Никола Радичевић, НиколаЈовановић, Стефан Јанковић (ту су били и Давидовац, Апић и Лазаревић) уз стране, али такође младе играче,Матијаса Лесора и Дилана Ениса (стигао касније).

Цела идеја се базирала на томе да Звезда на дужи временски период има добит, а да им припомажу искусниТејлор Рочести, Марко Кешељ, Перо Антић и играчки, али и животно искуснији, Џејмс Фелдин. Звезда је желела да пружи минуте домаћим играчима, да се Радичевић кали на плеју уз Рочестија, а да се Јовановић бије за минуте на петици. То би јој донело производњу домаћих, српских играча, али и резултат на дуже стазе.

Ипак, то се није реализовало.

Кроз сезону смо дошли до тога да полако ова идеја почиње да губи на значају. Јер, Радичевић није пружао добре игре на плеју па је први напустио тим и отишао у Гран Канарију, Јовановић је почео да седи на клупи све чешће до тога да касније није ни улазио у игру, док је Јанковић добар део сезоне био у сенци МилкаБјелице који је у четвртој деценији живота. Дилан Енис је дошао па одмах и отишао, а и Лесор је изгубио примат у тиму на петици у односу на Алена Омића који је појачао екипу у току сезоне и постао њен веома битан играч.

Млади домаћи играчи су подбацили, а странци – Рочести, Фелдин и Омић, су имали одлучујуће улоге у најважнијим утакмицама и најважнијим моментима. Носили су екипу кроз сезону. Са више или мање успеха.

И сада, годину дана касније, делује да је Црвена звезда променила плочу и начин пословања. Прелазни рок није готов, али је већ сада јасно да ће главну улогу код Милана Томића имати страни кошаркаши. До сада су у Звезду стигли – Били Берон, Мајкл Оџо, Стратос Перпероглу, Мајк Цирбес, Мухамед Фаје и Душан Ристић. Од шест пристиглих играча – пет странаца. Махом искусних. Уз додатак, на све речено, Зорана Пауновића, младог талентованог кошаркаша који је залог за будућност.

Звезда очигледно прави овога лета тим за инстант успех, да се што пре врати у Евролигу и то има смисла. Зато и овакав избор прекаљених играча. Перпероглу је јуче напунио 34 године, Фаје у септембру пуни 33,Цирбес има 28, Барон 27, Оџо има 25, а Ристић је најмлађи са 22. У питању су много искуснији играчи од оних прошлосезонских појачања. И има много висе странаца, али овога пута са краћим уговорима.

Важеће уговоре са црвено-белима још имају и Бранко Лазић, Џејмс Фелдин, Никола Јовановић, Стефањанковић, Огњен Добрић, Дејан Давидовац, Алекса Раданов и Марко Кешељ. И то су играчи са којима Томићза сада рачуна. Барем на папиру.

С обзиром да ће клуб вероватно напустити Немања Дангубић, Перо Антић и Џејмс Фелдин, а помиње се да би могао да иде и Стефан Јанковић, те да ће на позицији плејмејкера доћи највероватније странац, јасно је да ће основу новог састава Звезде чинити странци. И да ће највећу помоћ имати од Бранка Лазића (ако поправи форму из прошле сезоне) и Огњена Добрића, те Душана Ристића.

Тако бисмо лако могли да гледамо поставу Звезде са странцем на плеју, Бероном на двојци, Перпероглуом на тројци, Фајеом на четворци и Цирбесом на петици. Ту су играчи из Немачке, Нигерије, Грчке, САД-а,  Сенегала...

Звезда тренутно, са Фелдином који би могао да оде, има шест странаца. С тим што би и на позицији плејмејкера требало да дође још један такав играч (помиње се Џордан Тиодор из Олимпије из Милана). Још један странац на плеју био би укупно седми. То је прилично велика цифра поредећи је са неким ранијим сезонама у блиској прошлости. С могућношћу да у току сезоне буде још њих ако дође до промена каквих је рецимо било прошле сезоне.

Прошле сезоне су кроз сезону прошли - Рочести, Енис (добио домаћи пасош), Омић, Лесор. Да не рачунамо овде Антића и Бјелицу. У сезони пре тога Звезда је од странаца имала само Волтерса, Томпсона иЏенкинса. И тако даље. Једино је у сезони 2015/2016 имала седам странаца, али који наравно нису били у исто време у екипи, већ су током сезоне долазили и одлазили. То је онај период са Мекелом, Софом,Томпсоном. Са доласком страног плејмејкера Звезда би ове сезоне имала седам странаца у екипи у исто време (ако Фелдин не оде). У сезони 2014/2015 било је, на пример, четири странца за целу сезону.

То што црвено-бели праве тим базиран на страним играчима само се уклапа у генерални тренд који влада међу тимовима у Јадранској лиги.

Будућност је довела Котија Кларка, Едвина Џексона, Ерла Кларка, Арона Крафта... Од свих њих очекује се да имају важну улогу у тиму.  Затим - Цедевита. Од Сита Алонса, па преко Елџина Кука, Витора Бенитеа,Џоша Мегета, Џастина Кобса, Августа Лиме, Џејмса Бела, Пабло Агилара. Права легија странаца. И Партизан је до сада довео Амара Гегића, Џока Лендејла, Маркус Пејџа, Алексеја Николића уз домаћегРадета Загорца…

Тренд је врло јасан.

Звезда је овога лета променила филозофију у односу на прошлу сезону. Тим је искуснији. Од тренера, преко година играча, до њиховог искуства на паркету.

Можда то врати Звезду у Евролигу.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар