Priča: Zvezdin zaokret u filozofiji...

Umesto mlađih igrača – stigli su (iskusni) stranci.

Košarka 10.08.2018 | 22:50
Priča: Zvezdin zaokret u filozofiji...
Kada je Crvena zvezda prošlog leta sklapala tim na čelu sa Dušanom Alimpijevićem, ideja je bila jasna. Mnogo puta smo čuli da je želja da se tim napuni mladim, domaćim igračima. Najboljim koji su u tom momentu bili na tržištu. I da taj tim, uz mladog trenera, raste iz godine u godinu.

Zbog toga su ugovore, i to dugogodišnje, sa Zvezdom potpisali igrači kao što su Nikola Radičević, NikolaJovanović, Stefan Janković (tu su bili i Davidovac, Apić i Lazarević) uz strane, ali takođe mlade igrače,Matijasa Lesora i Dilana Enisa (stigao kasnije).

Cela ideja se bazirala na tome da Zvezda na duži vremenski period ima dobit, a da im pripomažu iskusniTejlor Ročesti, Marko Kešelj, Pero Antić i igrački, ali i životno iskusniji, Džejms Feldin. Zvezda je želela da pruži minute domaćim igračima, da se Radičević kali na pleju uz Ročestija, a da se Jovanović bije za minute na petici. To bi joj donelo proizvodnju domaćih, srpskih igrača, ali i rezultat na duže staze.

Ipak, to se nije realizovalo.

Kroz sezonu smo došli do toga da polako ova ideja počinje da gubi na značaju. Jer, Radičević nije pružao dobre igre na pleju pa je prvi napustio tim i otišao u Gran Kanariju, Jovanović je počeo da sedi na klupi sve češće do toga da kasnije nije ni ulazio u igru, dok je Janković dobar deo sezone bio u senci MilkaBjelice koji je u četvrtoj deceniji života. Dilan Enis je došao pa odmah i otišao, a i Lesor je izgubio primat u timu na petici u odnosu na Alena Omića koji je pojačao ekipu u toku sezone i postao njen veoma bitan igrač.

Mladi domaći igrači su podbacili, a stranci – Ročesti, Feldin i Omić, su imali odlučujuće uloge u najvažnijim utakmicama i najvažnijim momentima. Nosili su ekipu kroz sezonu. Sa više ili manje uspeha.

I sada, godinu dana kasnije, deluje da je Crvena zvezda promenila ploču i način poslovanja. Prelazni rok nije gotov, ali je već sada jasno da će glavnu ulogu kod Milana Tomića imati strani košarkaši. Do sada su u Zvezdu stigli – Bili Beron, Majkl Odžo, Stratos Perperoglu, Majk Cirbes, Muhamed Faje i Dušan Ristić. Od šest pristiglih igrača – pet stranaca. Mahom iskusnih. Uz dodatak, na sve rečeno, Zorana Paunovića, mladog talentovanog košarkaša koji je zalog za budućnost.

Zvezda očigledno pravi ovoga leta tim za instant uspeh, da se što pre vrati u Evroligu i to ima smisla. Zato i ovakav izbor prekaljenih igrača. Perperoglu je juče napunio 34 godine, Faje u septembru puni 33,Cirbes ima 28, Baron 27, Odžo ima 25, a Ristić je najmlađi sa 22. U pitanju su mnogo iskusniji igrači od onih prošlosezonskih pojačanja. I ima mnogo vise stranaca, ali ovoga puta sa kraćim ugovorima.

Važeće ugovore sa crveno-belima još imaju i Branko Lazić, Džejms Feldin, Nikola Jovanović, StefanJanković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Aleksa Radanov i Marko Kešelj. I to su igrači sa kojima Tomićza sada računa. Barem na papiru.

S obzirom da će klub verovatno napustiti Nemanja Dangubić, Pero Antić i Džejms Feldin, a pominje se da bi mogao da ide i Stefan Janković, te da će na poziciji plejmejkera doći najverovatnije stranac, jasno je da će osnovu novog sastava Zvezde činiti stranci. I da će najveću pomoć imati od Branka Lazića (ako popravi formu iz prošle sezone) i Ognjena Dobrića, te Dušana Ristića.

Tako bismo lako mogli da gledamo postavu Zvezde sa strancem na pleju, Beronom na dvojci, Perperogluom na trojci, Fajeom na četvorci i Cirbesom na petici. Tu su igrači iz Nemačke, Nigerije, Grčke, SAD-a,  Senegala...

Zvezda trenutno, sa Feldinom koji bi mogao da ode, ima šest stranaca. S tim što bi i na poziciji plejmejkera trebalo da dođe još jedan takav igrač (pominje se Džordan Tiodor iz Olimpije iz Milana). Još jedan stranac na pleju bio bi ukupno sedmi. To je prilično velika cifra poredeći je sa nekim ranijim sezonama u bliskoj prošlosti. S mogućnošću da u toku sezone bude još njih ako dođe do promena kakvih je recimo bilo prošle sezone.

Prošle sezone su kroz sezonu prošli - Ročesti, Enis (dobio domaći pasoš), Omić, Lesor. Da ne računamo ovde Antića i Bjelicu. U sezoni pre toga Zvezda je od stranaca imala samo Voltersa, Tompsona iDženkinsa. I tako dalje. Jedino je u sezoni 2015/2016 imala sedam stranaca, ali koji naravno nisu bili u isto vreme u ekipi, već su tokom sezone dolazili i odlazili. To je onaj period sa Mekelom, Sofom,Tompsonom. Sa dolaskom stranog plejmejkera Zvezda bi ove sezone imala sedam stranaca u ekipi u isto vreme (ako Feldin ne ode). U sezoni 2014/2015 bilo je, na primer, četiri stranca za celu sezonu.

To što crveno-beli prave tim baziran na stranim igračima samo se uklapa u generalni trend koji vlada među timovima u Jadranskoj ligi.

Budućnost je dovela Kotija Klarka, Edvina Džeksona, Erla Klarka, Arona Krafta... Od svih njih očekuje se da imaju važnu ulogu u timu.  Zatim - Cedevita. Od Sita Alonsa, pa preko Eldžina Kuka, Vitora Benitea,Džoša Megeta, Džastina Kobsa, Avgusta Lime, Džejmsa Bela, Pablo Agilara. Prava legija stranaca. I Partizan je do sada doveo Amara Gegića, Džoka Lendejla, Markus Pejdža, Alekseja Nikolića uz domaćegRadeta Zagorca…

Trend je vrlo jasan.

Zvezda je ovoga leta promenila filozofiju u odnosu na prošlu sezonu. Tim je iskusniji. Od trenera, preko godina igrača, do njihovog iskustva na parketu.

Možda to vrati Zvezdu u Evroligu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar