Најјаче Партизаново оружје: Прекини игру и дај гол!

Кад већ не иде из акција. .

Фудбал 09.08.2018 | 00:00
Најјаче Партизаново оружје: Прекини игру и дај гол!
Ако не може из „отворене игре“, можда може из прекида. Мучи се Партизан почетком сезоне, тешко ствара шансе, ретко их реализује и зато би један од адута црно-белих на гостовању данском Нордсјеланду могао да буде – прекид.

Од девет голова у досадашњих седам такмичарских утакмица већина је постигнута баш на тај начин. Лопта би завршавала у мрежи противничких тимова ако би игра стала, онда би се осмислио напад, играчи позиционирали, сачекали центаршут и(ли) повратну лопту и тако пет пута погодили циљ. Зато, кад већ не иде на неки други начин, можда се стручни штаб предвођен новим шефом Зораном Мирковићем ослони на план који се у досадашњем току сезоне испоставио функционалним.

Конкретно: Марко Јевтовић је отвроио сезону поготком из једанаестерца у Никшићу (претходно фаулиран Габријел Енаке), премијерни гол у Хумској 1 против Рудара пао је после „помоћне игре“ из корнера и центаршута Сејдубе Сумеза поентирање Данила Пантића, позајмљени везиста Челсија је центрирао из корнера после чега је Тракаи сам себи пресудио на Топчидерском брду, да би Немања Р. Милетић сачекао убацивање из угла Марка Јанковића у Виљнусу и погодио за реми који је довео српског представника до трећег кола квалификација за Лигу Европе.

А у првенству један једини гол Партизана у почетне три рунде пао је тако што је поменути штопер Милетић извео аут у Сурдулици, после неколико додавања открио се на десну страну, одатле центрирао на другу стативу, да би Огњен Ожеговић донео победу над врањским Динамом.

Петорица различитих стрелаца и исто толико асистената...

Сам Зоран Мирковић је на промоцији рекао да му време није савезник, због чега је питање да ли ће успети за само неколико тренинга да направи игру која би гарантовала успех на северу Европе, међутим, као некада врсни дефанзивац упознат је колико су прекиди важан сегмент игре и да би захваљујући њима овај тим могао да профитира у следећем мечу. Уосталом, претходне јесени, неке од најзначајнијих голова на путу ка презимљавању у Лиги Европе, Партизан је дао из прекида – против Скендербега и Јанг Бојса код куће – а овај начин разорзужавања противника био је можда и најјаче оружје у походу Марка Николића ка дуплој круну у сезони 2016/2017.

И још нешто: званичници УЕФА изборојали су како су Партизанови фудбалеру у досадашње четири квалификационе утакмице чак 62 пута пуцали на гол. Били су прецизни само осам пута. Европска кућа фудбала води педантну статистику на основу које се да приметити да су у двомечима са Рударом и Тракаијем црно-бели 21 пут шутирали у оквир гола, 23 ван мете, а 18 пута су њихови ударци блокирани. Бројеви често знају да покажу како неко игра, међутим, кад би се само овако посматрали испало би да је у досадашњем току сезоне све врвело од доминације српског тима пред туђим казеним простором, с чиме се неће сагласити већина објективних посматрача.

Оно што не пише у статистичким колонама рекли су и Зоран Бата Мирковић („играмо споро“) и Милан Смиљанић („морамо да створимо бар по десет шанси на утакмици“). Баш због њихових речи, док Партизан не достигне тај ниво да из акција даје голове, можда је најбоље да Нордсијеланд рани из прекида.

Баш као што је то у завршници минулог кола данског првенства учинио Брондби.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар