Najjače Partizanovo oružje: Prekini igru i daj gol!

Kad već ne ide iz akcija. .

Fudbal 09.08.2018 | 00:00
Najjače Partizanovo oružje: Prekini igru i daj gol!
Ako ne može iz „otvorene igre“, možda može iz prekida. Muči se Partizan početkom sezone, teško stvara šanse, retko ih realizuje i zato bi jedan od aduta crno-belih na gostovanju danskom Nordsjelandu mogao da bude – prekid.

Od devet golova u dosadašnjih sedam takmičarskih utakmica većina je postignuta baš na taj način. Lopta bi završavala u mreži protivničkih timova ako bi igra stala, onda bi se osmislio napad, igrači pozicionirali, sačekali centaršut i(li) povratnu loptu i tako pet puta pogodili cilj. Zato, kad već ne ide na neki drugi način, možda se stručni štab predvođen novim šefom Zoranom Mirkovićem osloni na plan koji se u dosadašnjem toku sezone ispostavio funkcionalnim.

Konkretno: Marko Jevtović je otvroio sezonu pogotkom iz jedanaesterca u Nikšiću (prethodno fauliran Gabrijel Enake), premijerni gol u Humskoj 1 protiv Rudara pao je posle „pomoćne igre“ iz kornera i centaršuta Sejdube Sumeza poentiranje Danila Pantića, pozajmljeni vezista Čelsija je centrirao iz kornera posle čega je Trakai sam sebi presudio na Topčiderskom brdu, da bi Nemanja R. Miletić sačekao ubacivanje iz ugla Marka Jankovića u Viljnusu i pogodio za remi koji je doveo srpskog predstavnika do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

A u prvenstvu jedan jedini gol Partizana u početne tri runde pao je tako što je pomenuti štoper Miletić izveo aut u Surdulici, posle nekoliko dodavanja otkrio se na desnu stranu, odatle centrirao na drugu stativu, da bi Ognjen Ožegović doneo pobedu nad vranjskim Dinamom.

Petorica različitih strelaca i isto toliko asistenata...

Sam Zoran Mirković je na promociji rekao da mu vreme nije saveznik, zbog čega je pitanje da li će uspeti za samo nekoliko treninga da napravi igru koja bi garantovala uspeh na severu Evrope, međutim, kao nekada vrsni defanzivac upoznat je koliko su prekidi važan segment igre i da bi zahvaljujući njima ovaj tim mogao da profitira u sledećem meču. Uostalom, prethodne jeseni, neke od najznačajnijih golova na putu ka prezimljavanju u Ligi Evrope, Partizan je dao iz prekida – protiv Skenderbega i Jang Bojsa kod kuće – a ovaj način razorzužavanja protivnika bio je možda i najjače oružje u pohodu Marka Nikolića ka duploj krunu u sezoni 2016/2017.

I još nešto: zvaničnici UEFA izborojali su kako su Partizanovi fudbaleru u dosadašnje četiri kvalifikacione utakmice čak 62 puta pucali na gol. Bili su precizni samo osam puta. Evropska kuća fudbala vodi pedantnu statistiku na osnovu koje se da primetiti da su u dvomečima sa Rudarom i Trakaijem crno-beli 21 put šutirali u okvir gola, 23 van mete, a 18 puta su njihovi udarci blokirani. Brojevi često znaju da pokažu kako neko igra, međutim, kad bi se samo ovako posmatrali ispalo bi da je u dosadašnjem toku sezone sve vrvelo od dominacije srpskog tima pred tuđim kazenim prostorom, s čime se neće saglasiti većina objektivnih posmatrača.

Ono što ne piše u statističkim kolonama rekli su i Zoran Bata Mirković („igramo sporo“) i Milan Smiljanić („moramo da stvorimo bar po deset šansi na utakmici“). Baš zbog njihovih reči, dok Partizan ne dostigne taj nivo da iz akcija daje golove, možda je najbolje da Nordsijeland rani iz prekida.

Baš kao što je to u završnici minulog kola danskog prvenstva učinio Brondbi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar