Упала уха најчешћа је љети

Ако лети проводите много времена у води, припазите на здравље ушију, како се не би развила инфекција, која је још позната као "пливачко ухо".

Здравље 07.08.2018 | 09:21
Упала уха најчешћа је љети
"Пливачко ухо" је инфекција ушног канала који преноси енергију звучних таласа до бубне опне. Најчешће се јавља код особа које дуго и често бораве у води, на пример код пливача и ватерполиста, а може да настане и након обичног туширања, али и код оштећења уха различитим штапићима за уши, преноси хрватски портал Здрава крава. 

Оториноларинголог др Ивица Клапан каже како је ова врста упале врло често удружена и са акутном упалом средњег уха. 

Он објашњава да су први симптоми упале обележени неодређеном "пуноћом" или "зачепљеношћу" уха, сврабом или сличном иритацијом коже ушног канала. Касније се јављају оток и изражена бол, а често је приметан и секрет. 

"Током жвакања хране често се јавља бол. Ушна шкољка је на додир болна, често црвенија, а придружени лимфни чворови могу бити увећани", каже др Клапан и додаје да пацијенти који имају ову врсту упале уха често кажу да слабије чују, а понекад и осећају вртоглавицу.

Савет је да лечење упале уха поверите лекару. 

"У терапији свакако имају места антибиотици, понекад и аналгетици, али и локална примена масне антибиотске тракице, која се поставља у ушну шкољку и мења једном дневно у неколико наврата’", истиче др Клапан. 

Ако сте за годишњи одмор одабрали место уз обалу и планирате доста времена да проведете у мору, адекватно се побрините за здравље ушију. 

"Пре годишњих одмора, свакако се препоручује провера. Уколико има назнака церумена, треба их детаљно очистити. После купања, уши треба добро просушити. Следите ли овај једноставни савет, годишњи одмор на мору, као и пливање и роњење, протећи ће сасвим сигурно без тегоба", истиче др Клапан.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар