Upala uha najčešća je ljeti

Ako leti provodite mnogo vremena u vodi, pripazite na zdravlje ušiju, kako se ne bi razvila infekcija, koja je još poznata kao "plivačko uho".

Zdravlje 07.08.2018 | 09:21
Upala uha najčešća je ljeti
"Plivačko uho" je infekcija ušnog kanala koji prenosi energiju zvučnih talasa do bubne opne. Najčešće se javlja kod osoba koje dugo i često borave u vodi, na primer kod plivača i vaterpolista, a može da nastane i nakon običnog tuširanja, ali i kod oštećenja uha različitim štapićima za uši, prenosi hrvatski portal Zdrava krava. 

Otorinolaringolog dr Ivica Klapan kaže kako je ova vrsta upale vrlo često udružena i sa akutnom upalom srednjeg uha. 

On objašnjava da su prvi simptomi upale obeleženi neodređenom "punoćom" ili "začepljenošću" uha, svrabom ili sličnom iritacijom kože ušnog kanala. Kasnije se javljaju otok i izražena bol, a često je primetan i sekret. 

"Tokom žvakanja hrane često se javlja bol. Ušna školjka je na dodir bolna, često crvenija, a pridruženi limfni čvorovi mogu biti uvećani", kaže dr Klapan i dodaje da pacijenti koji imaju ovu vrstu upale uha često kažu da slabije čuju, a ponekad i osećaju vrtoglavicu.

Savet je da lečenje upale uha poverite lekaru. 

"U terapiji svakako imaju mesta antibiotici, ponekad i analgetici, ali i lokalna primena masne antibiotske trakice, koja se postavlja u ušnu školjku i menja jednom dnevno u nekoliko navrata’", ističe dr Klapan. 

Ako ste za godišnji odmor odabrali mesto uz obalu i planirate dosta vremena da provedete u moru, adekvatno se pobrinite za zdravlje ušiju. 

"Pre godišnjih odmora, svakako se preporučuje provera. Ukoliko ima naznaka cerumena, treba ih detaljno očistiti. Posle kupanja, uši treba dobro prosušiti. Sledite li ovaj jednostavni savet, godišnji odmor na moru, kao i plivanje i ronjenje, proteći će sasvim sigurno bez tegoba", ističe dr Klapan.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar