Зависност од кофеина

Иако је користан за организам, црни напитак може да створи психолошке проблеме.

Здравље 06.08.2018 | 16:06
Зависност од кофеина
КАФА може да смањи ризик од настанка дијабетеса типа 2 и срчаних болести, али уживање у овом напитку може да пређе у зависност. Начин на који кафа утиче на свакодневни живот, а не количина коју попијемо, јесте главни показатељ зависности, објаснио је професор Меридет Адикот, са Психијатријског истраживачког института у Арканзасу, за британске медије.

Нису сви подједнако толерантни на кофеин, тако да се симптоми зависности као што су поремећаји сна, главобоље, убрзан рад срца, проблеми са стомаком, нервозом и бројним другим психичким стањима, појављују код неких људи и када уносе много мање количине од препорученог максимума.

- Већина стручњака не препоручује конзумирање више од четири шољице кафе дневно. Али уколико пијете мање од тога и испољавате проблематично понашање када не можете да дођете до кафе, реч је о зависности - објашњава др Адикот.

Многи имају осећај да је конзумирање овог напитка неопходно због разбуђујућег дејства на мозак и побољшања когнитивних перформанси, али научници поричу ову тврдњу.

- Када пијете одређену количину кафе сваки дан, тело се томе прилагођава и праг осетљивости на коефеин се мења. Због тога један дан паузе може да учини да се не осећате добро. То није зато што је кафа врло важна за концентрацију, већ је телу потребно време да се врати у стање пре зависности - каже др Адикот.

Када ограничите конзумирање, могу се појавити проблеми попут главобоље, исцрпљености, нервозе или тешкоће са концентрацијом, али ће они нестати за неколико дана, чим се будете прилагодили новим навикама. Стручњаци препоручују да се количина смањује постепено и кафа замени другим напицима.

НА ПАУЗИ - У ШЕТЊУ

- Уместо паузе за кафу, идите у кратку шетњу. Ако сте ујутро поспани, радите вежбе како бисте се разбудили - саветује др Адикот.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар