Ко предаје српске општине Хрватима?

“Српски народ не чува ни Додик, ни Иванић, ни Цвијановић, ни Говедарица, њега тамо чувају његове институције. Сви ми ћемо бити и проћи. Не треба никоме од нас давати божански значај. Једино институције, које тамо имамо, оне нас у ствари чувају, оне чувају наше право да у Републици Српској будемо свој на своме”, каже у великом интервјуу за Телеграф ТВ српски члан Предсједништва БиХ.

Република Српска 05.08.2018 | 12:01
Ко предаје српске општине Хрватима?

Да ли жели независну Републику Српску, Иванић је мишљења да то није реално.

"Мислим да у овом тренутку она није реална. Интимно, можда, дубоко у души, али није реална због међународног оквира.

Прво, због нерешеног проблема Косова. Њу данас не би прихватила као такву ни Србија, сумњам и Русија. Због тога мислим да о томе у овом тренутку не треба разговарати, јер није реално. То лепо звучи, али није реално. Ако није реално, онда је боље чувати оно што имате", казао је Иванић.

Према његовим ријечима треба чувати позицију Републике Српске унутар Дејтонског споразума, која је врло снажна.

"Ми понекад волимо будемо жртве као народ, али Република Српска је огроман добитак за Србе на простору БиХ. Данас у БиХ ништа не може да се уради без сагласности институција Републике Српске, што сматрам изузетно важним и вредношћу која се по сваку цену мора чувати. Зато не бих много ризиковао, не бих улазио у неизвесности, јер се бојим да ћемо изгубити оно што имамо", казао је Иванић, додајући да "овде имамо инструменте, који нам као народу гарантује да без наше воље и сагласности ништа не мже да се деси".

Уз новинарску констатацију да је против трећег ентитета у БиХ, Иванић  је потврдио да је врло против трећег ентитета.

"Ту се господин Додик и ја, разликујемо невиђено. Противим се, јер знам да би било захтева за Републиком Српском. И врло прецизно знам, које општине. Тада је речено Шипово, да би се повезао столни град, Јајце са Купресом и да би се направио хрватски простор. Врло јасно је речено и Дервента, Брод и Шамац, да би се добила Босанска Посавина", тврди Иванић.

Подсјећа да је 2001. године разговарао са тадашњим председником ХДЗ-а Антом Јелавићем, који му је тада, врло јасно, “рекао да ако Хрвати буду хтјели трећи ентитет, они су свјесни да ће га добити само ако начну Републику Српску”.

Додаје да би Република Српска, када би пристали на ову опцију коју Додик подржава, била један од три ентитета, што је много мање и подразумијева мање права него бити један од два, као сада.

Да ли ће после решења за Косово, ма какво оно било, доћи до отварања питања статуса Републике Српске, Иванић одговара да није ни за какво увлачење Републике Српске у то.

"Ми имамо једну ситуацију да је објективно питање, када гледате цео регион - укључујући Македонију - на неки начин решено, и да је сада очито концентрација и врло сложен проблем око Косова и Метохија и да ће се тиме међународне институције на Балкану бавити ове и неки део наредне године", казао је Иванић, наводећи да ће након тога, због кризе, која постоји између Бошњака и Хрвата, доћи на ред и БиХ.

"Срби морају бити врло добро припремљени за ту врсту ствари. Не треба да се играмо. Не треба експериментисати. Не треба давати велике речи, иза којих не стоје дела, него чувати као највеће благо ово што сада имамо и не ризиковати. Посебно не ризиковати због сукоба других. Зато нисам ни за какво наше увлачење", казао је Иванић.

Каже да је јако поносан што је као члан Председништва, у чијем мандату ниједна надлежности није пренесена, него је све сачувано и чак ојачано.

"Међународна позиција Републике Српске је ојачана, јер овај сукоб који постоји између двојице мојих колега је довео до тога да се некад нашалим "видите у Босни се све променило, па су Срби постали миротворци", казао је Иванић.

"Постоји прецепција и да ја као члан Председништва врло добро то држим на неки начин на леђима и чувам ту позицију Републику Српску. Нама је пресудно да уђемо растерећени у те разговоре, када поново БиХ дође на ред. Да очувамо своје, оно што имамо је злато. Вредно - јер без нас у БиХ - не може ништа".

На Додикове оптужбе да у згради Предсједништва БиХ нема симбола Републике Српске, Иванић каже: “Како нема? Има, у мом кабинету стоји све вријеме. Погледајте на интернету снимке мојих изјава, видјећете увијек заставу Републике Српске. Одбијао сам и одбијам да дајем интервју без да иза стоји и застава Републике Српске”.

“Огромним сматрам што сам први члан Предсједништва који је унио бадњак у зграду Предсједништва. Од тада, сваке године Божић се у Предсједништву обиљежава великим и успјешним пријемом. Уноси се бадњак, као што се то и иначе ради у српским породицама”, каже Иванић.

Додаје да су заставу имали и сви претходни српски чланови Предсједништва, што је потпуно нормално, а да у његовом кабинету стоје и иконе.

Страшно замјери Додику и СНСД што су, након што је Србија прогласила војну неутралност, потписали захтјев за МАП, документ о акционом чланству у НАТО.

“Додик је то урадио у вријеме док је био "дашак вјетра на Балкану", потпуно другачији, свјежина, Американци су били одушевљени са њим. Моја позиција је да док год је Србија војно неутрална и ми треба да останемо”, каже Иванић.

О случају “Давид Драгичевић” каже: “Било је видљиво да је Давор Драгичевић чувао господина Додика, посебних током првог дела протеста. Чувао га је од било каквог увлачења и колико сам схватио, цијенио је његову улогу у почетку. Господин Додик је са неколико ствари отишао далеко и претјерао у нападима, да се то већ претворило у неку врсту личног односа”

На питање да ли је дошло до политизације овог случаја, Иванић каже: “Ако сте примјетили, ја заиста нисам хтио и врло ријтко ћете наћи, осим када ме новинар најдиректније пита, да сам ја то користио. Из два разлога. Прво, мислим да тај покрет, који је покренуо родитељ, треба да остане одвојен од политичара. Зато нисам хтио да то много коментаришем. Да будемо реални - ниједан од политичара, па чак ни господин Додик не би био у стању да сакупи онолики број људи, који се скупио на Тргу.

Додаје да је “то  очито нека врста аутономног покрета, који се развио. И у коме постоје људи, који су због глупости које су се појављивале, изгубили повјерење у институције. Институција каже "није убиство", онда после сто и више дана притисака и свега, тужилаштво каже "ипак је убиство".

“Што то нису радили све време? Шта је то важније? Сујета појединаца или нешто друго? Сто дана се практично ништа није знало, шта се догађа”, каже Иванић.

Мишљења је да је огроман проблем поверење у институције.

"Власт почиње да губи, када народ изгуби поверење у институције. Оно што, иначе, мислим да је грешка СНСД и Додикове власти јесте пренаглашавање појединца, а потцењивање институција.

Српски народ не чува ни Додик, ни Иванић, ни Цвијановић, ни Говедарица, њега тамо чувају његове институције. Сви ми ћемо бити и проћи. Не треба никоме од нас давати божански значај. Једино институције, које тамо имамо, оне нас у ствари чувају, оне чувају наше право да у Републици Српској будемо свој на своме", казао је Иванић у интервјуу Телеграфу.

(БН ТВ)
 
 

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Са стране

05.08.2018 10:09

Ни додати, ни одузети! Свака на месту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали медијски помак

05.08.2018 10:25

Морам похвалити Телеграф јер се почео понашити коректно и птеносити дешавања са трга у БЛ и објављивати истину коју прича Давор Драгичевић о убиству његовог сина Давида.Сада су направили интервју са професором Иванићем што представља пробијање медијске блокаде, јер за огромну већину медија у Србији нарочито таблоида из РС постоји само Додик као саговорник и нико више и никакав други став.

Name

Ре

05.08.2018 11:24

Одлично!!!!

Name

Браво

05.08.2018 21:29

Овако прица један културан, паметан И образован цовјек. Ово Мора само да некако додје до усију овог народа . Молимо сее yоу да Младен а сафе њим И Вукота побједе ово са друге странге удрузење профитера, милионера односно људи Који су нам узели садасњост а цини ми се и добар Дио будуцности. Због насе дјеце морају доци постени људи којима је сталл до овер Републику коју су насхи оцеви зивотима И крвљу стварали. Зивјела Републику Српска

Name

СПАС

05.08.2018 10:11

Стално понављам, да ли неко зна ко је предсједник Њемачке? Не знам ни ја. Е таквог предсједника желим имати, неко ко ће своју функцију обављати по уставу и закону, и ко се неће понашати као ГЛАВНИ БАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

05.08.2018 12:40

Браво Иваницу ни одузети ни додати!! Озбиљно а многи су злоупотребили институције кад це они на одговорност??? Народ бјези због злоупотребе институција па људи су покрали све сто се дало покрасти од народа кроз институције гдје су пареее од лоповске приватизације телекома итд итд па овдје се лопови у цркви и око цркве називају светима на светом путу а гладне и болесне не виде слијепи код оцију од силних милијарди покрадених брукааа 21 бијека српског народа има ли краја том лоповлуку

Name

Ре Спас

05.08.2018 16:59

Предсједник Њемацке је Франк Стеинмеиер. Јако добар политицар СПД, изгледа фино, културно се понаса и једна велика вецина је задовољна његовим радом. Он је заправо требао бити кандидат за канцелара, али Ангела га "угурала" за предсједника, јер је знала, ако он буде кандидат, она губи. Углавном за разлику од Доде овако се обраца новинарима:" Меине Дамен унд Херрен ". А Додо :" Ста ти хоцес овдје бјези, нецу да ти казем , ех бас нецу".

Name

9.јануар

05.08.2018 10:17

Српску цува онај ко обезбједи добар стандард да људи раде и зиве од свога рада а не бјезе из ње.Од Србовања се не зиви и то виде сада и они који су са пивом у руци и Бајом у усима били небески народ док испред неке продавнице испијају пиво гледајуци авионе и камионе које политицари посједују док народ нема за књиге за сколу а да се не задузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.08.2018 21:33

Ма браво . 100 %. Али ми смо примитиван народ . Оци отварамо увјек касно. Бојим сее да нам нема спаса. Народ сее масовно исељава, цитаве породице. Нека нам је драги Господ Бог на помоци!

Name

007 Бонд

05.08.2018 10:24

Све је у праву. Значи, треба да ојачате институције Републике Српске. Треба да се ојача здравство и школство. Треба да почнете да ратите на јачању финансија и економије Републике Српске. Република Српска мора што брже да запосли свој народ. ...Србија ће вам помоћи, и добијаћете новце, Србија ће вам такође отворити по коју фабрику, школу, Србија ће направити пут и мост... Бићете све више спојени са Србијом... А што се тиче независности - то ће доћи кад дође. А кад дође - сви ћемо бити срећни... А што се тиче трећег ентитета - то не прихватајте, и само се држите Дејтона! И маните се Хрвата, јер нема већих штечотина за Србе од њих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

05.08.2018 11:24

Србији не би било лоша да сама себи помогне ако икако може. Колико је нама свима познато Србија није ма неком завидном економском нивоу себи да помогне а камо ли неком другом.

Name

007 Бонд

05.08.2018 12:28

@Лажно Име... Ти си 100% неки Бошњо. Јел тако?

Name

Лажно Име

05.08.2018 13:04

Без обзира које сам вјере и нације,чињеница је да су у Србији мање плате него у БиХ самим тим и стандад. Обрни окрени Србија није у стању себи да помогне ни војно ни економски.

Name

Рисовић

05.08.2018 10:28

Само поштовати оваквог политичара. Свака му на мјесту и свака му част. Када би могло као на Евровизији, дао дих му свих дванаест поена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

05.08.2018 12:49

Србија неја себи помогне а ми са Дејтоном смо јаци од Србије а Вуциц треба само да заледи капитал насих профитера у Београду на води и сиром Србије силни неопрани новци насег опљацканог народа и то би била права помоц за овај народ а не супље прице политицара којд висе нико и не слуса млати се празна слама а неопране паре куле и градове граде а народ бјези само закон и правна дрзава а Дејтон цува и народ а политицаре под закон санкције њима и одговорност па нека изволе ако воле политику ово је врх даље немаааа

Name

мј

05.08.2018 17:10

Демагогија по сваком питању.ко је хтио да цује Милета када је говорио о трецем ентитету јасно и гласно је рекао не на стету територије РС.АКО ЈЕ МЛАДЕН СА НЕКИМ РАЗГОВАРАО О О ТРЕЦЕМ ЕНТИТЕТУ И ПРЕДЛОГ ДРУГЕ СТРАНЕ ОДНОСНО САГОВОРНИКА био на стету Рс то је нхегов проблем.Нека наведе један само један примјер ста је то корисни у последње цетири године урадио корисно за РС.

Name

за мј

06.08.2018 07:09

е ту лежи одговор!!!!А шта је урадио на штету???Проблем је што они сви редом чине штету,а о добру не траба ни размишљати!!!! Безшале (штоб народ рекао)ко зна шта би Младен урадио на позуцији власти у РС(последњих 10 година),јер то је сасвим друго питање!!!Мислим,партија му има масу грешака,ал он је чини се диго руке од партије и углавном неће и нежели да преузме одговорност за стање у РС !!!Вјероватно има сазнања да је врло тешко у контексту глобалних дешавања учинити нешто посебно!!!Народ је и те чињенице свјестан,и зна да нема нико чаробни штапић,ал мало више закона,правде и реда мора бити!!!Истина ,наш народ би и најпоштенијег врло брзо осудио и прозво,А ТАКВО ИСКУСТВО СА НАРОДОМ ИМАЈУ И ДОДИК И ИВАНИЋ!Безобзира,ово сад је већ кренуло у скроз другом правцу!

Name

мј

06.08.2018 14:57

Па ваљда ти је јасно док није урадио ниста корисно одма је стета.

Name

Сандал Сарајево

05.08.2018 10:33

Гос.Младен Иваниц ја дао реалну слику стања у БиХ и РС. Овако моземо заједно и без мрзње.Ако гос.Додик дозволи треци ентитет сигурно долази у питање РС.Цовиц (ХДЗ) га је свуко у раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мима

05.08.2018 10:43

Гласам за Иванића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј

05.08.2018 17:11

Позури да незакаснис близу је октобар.

Name

Ројо

05.08.2018 10:47

На тргу није било нити сада има мјеста политицарима.Сви политицари који су се тамо појављивали су показали своју зрелост тј. незрелост.Имамо слицан слуцај и у СА.Додусе, тамо нису протести сваки дан.Али тамо на протестима није било политицара.Нити је било оптузби на полицију од стране политицара.Мада има озбиљних оптузби од стране породице према ситему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУ

05.08.2018 10:49

Господо, једном сам ово писао; Возио сам се од Дрвара до Чаољине те сам се увјерио да на ни једној путоказној табли или табли насељеног мјеста НЕМА ЋИРИЛИЧНОГ НАТПИСА! На свакој табли ћирилични натпис је покривен рефлектирајућом фолијом у боји табле, тако да се не примјети да је натпис и био! Ко не вјерује у ово нека провјери па ће видјети. Из овог примјера се може видјети у ком правцу иде сарадња Додика и Човића те како ће у овом њиховом бизнису проћи српски народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

код Шамца

05.08.2018 10:54

Пошто је моја кућа у Републици Српској добио сам послије поплаве 2014. ваучер од 5000 КМ и још двије врсте помоћи у кешу по 800 КМ и 460 КМ. А да је моја кућа у Федерацији БиХ или не бих добио ништа или бих добио само негдје око 1000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добио си

05.08.2018 11:31

Само зато сто је у РС постојао закон о обавезном издвајању дијела плате у Фонд солидарности, који је на снази био годинама! све сто си добио, добио си од градјана РС, ниста из будзета! у Федерацији та издвајања никад нису била обавезна...

Name

Ре

05.08.2018 11:49

И твојој среци нигдје краја, то зелис да нам казес? Јос ако су ти бјеле цизмице просетале по двористу....

Name

075

05.08.2018 13:55

@код Шамца Па будите до краја коректни и напишите да вам је Ф.БиХ, посебно Градачац, много помогла, чак је и Милорад се јавно захвалио а не можете ви, али нека биће опет поплава!!

Name

Несо Република Српска

05.08.2018 11:28

Једини С Р Б И Н којег сам цуо да зели,мозда,да Република Српска буде независна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.08.2018 12:05

Иди на испирање ушију јер се то може испрати,а мозак који нема вијуге као твој нажалост пиши пропало.Али и то има предност имаш посао бота који је нормалним људима огаван али то таквима као ти очито несмета јер вам образ ђон.

Name

ре

05.08.2018 12:11

Ви сте неовисни, само кад вам треба Кредита онда сте овисни....

Name

РЕ, НЕСО РС,

05.08.2018 13:27

Неки пратиоци друствених мреза, по задузењу, имају улогу да налазе евентуалне лапсусе говорника и да лазно цитирају. То је данас покусао аутор овог коментара. Узалудно. Владање мислима професора Иваница је неприкосновено тако да је остало само "у покусају", овје је Несо изоставио кљуцну ријец "дубоко у дуси", но опет ефекат није постигао. Јуце је то "покварено" урадио МИЛАНКО, који је у цитат сјединио дијелове из двије реценице да би добио мисаону цјелину знацења. Резање говора је стари новинарски трик и посебно је у употреби код "медија уредјене информације". Цитаоци не треба да насједају на овакве трикове нити коментарисати исте.

Name

Несо Република Српска за РЕ

05.08.2018 13:35

Па и ти имас редован посао,савјетнице,и то лосе,а уз то си и бот!

Name

легија

05.08.2018 11:44

Глас за великог господина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бба

05.08.2018 12:56

И цовиц и додиг раде на хаосу јер њима не одговара мир и закон знају да морају врацати и одговарати проблем је у поткупљеним папцима њијовим гласацима у дрзавним институцијама

Name

Илија из Зворника

05.08.2018 13:19

Ово је лаз пропаганда нас прециједник ДОДИК нас цува и од ванземаљаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

05.08.2018 13:33

Ипак си најјаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анна

05.08.2018 14:26

и најпаметнији.

Name

Xx

05.08.2018 13:39

Сто ме насмија Иваниц да Додик неби могао скупити онолики број људи на трг.... хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

05.08.2018 14:43

Црни нешо

Name

МАКАРЈЕВ

09.08.2018 13:47

за XX: Да си два пута прочитао поруку Иванића схватио бих да су ово добронамјерне поруке Додику. На тргу су Људи који осјећају туђу бол и то су Људи . Оне које би окупио Додик су људи који гледају своју г...у и арлаукали бих данас Додику,сутра Иванићу, или било ком од кога очекују Нешто. Ту је разлика између Нашег Трга и Вашег трга. Ако схватиш потписуј се са XXX. Не остај никад равнодушан на туђу сузу.